showthumb

Η κυβέρνηση δείχνει σημάδια κόπωσης; Υπάρχουν ενδείξεις κακής λειτουργίας και υπουργοί που δεν «τραβάνε»; Αν απαντήσουμε «ναι», χρειάζεται ανασχηματισμός. Ουσιαστικά η ίδια ομάδα παίζει για 18 μήνες, γιατί ο light ανασχηματισμός του καλοκαιριού δεν μετρά.

Σε κάθε ανασχηματισμό το ζητούμενο είναι τι θέλει ο πρωθυπουργός. Να αντικαταστήσει όσους υπουργούς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του; Να αναδιατάξει το εσωκομματικό τοπίο μέσω των υπουργοποιήσεων; Ή μήπως ο πρωθυπουργός θέλει με τον ανασχηματισμό να σηματοδοτήσει μια στροφή σε κάποια κρίσιμα ζητήματα;

Ως γνωστόν το πολιτικό σύστημα μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό και στην παρούσα συγκυρία έχουμε και έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό. Κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και εσωκομματικά ουδείς αμφισβητεί το κύρος του και τις αποφάσεις του. Συνεπώς δεν διαπραγματεύεται με τους βαρόνους του κόμματος, γιατί δεν υπάρχουν βαρόνοι. Το κριτήριο της επιλογής των προσώπων είναι, αν μπορούν να υπηρετήσουν το κυβερνητικό έργο που έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό.

Στην συγκρότηση της κυβέρνησης του ο πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, έκανε ένα άνοιγμα προς στελέχη του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς επιβεβαιώνοντας την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας σε πολιτικούς χώρους που υπερέβαιναν την παραδοσιακή Κεντροδεξιά. Κάποιοι, έχοντας μιαν ιδιοκτησιακή αντίληψη για την παράταξη, διαμαρτυρήθηκαν γιατί πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο αλλοιώνεται η ιδεολογική της φυσιογνωμία.

Και τώρα, εν όψει του φημολογούμενου ανασχηματισμού, προσπαθούν να αποτρέψουν μια περαιτέρω διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, επικαλούμενοι την πληθώρα στελεχών του κόμματος που μένουν παροπλισμένα. Όμως, το ζητούμενο για έναν στρατηγό δεν είναι αν θα χρησιμοποιήσει στελέχη που έχουν προϋπηρεσία στο στράτευμα, αλλά πώς θα κερδίσει τις μάχες και τον πόλεμο.

Στο κάτω-κάτω, και αυτό είναι το σημαντικό, δεν πηγαίνει η Νέα Δημοκρατία προς την Κεντροαριστερά, αλλά τα στελέχη της Κεντροαριστεράς προσχωρούν στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, αν κρίνει ο πρωθυπουργός πως υπάρχουν τέτοια στελέχη αναξιοποίητα, ας τα συμπεριλάβει άφοβα στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη παράταξη της Νεότερης Ιστορίας της πατρίδας μας, γιατί έχει μια συμπαγή βάση που συγκροτείται πάνω στο δίπολο συντήρηση – φιλελευθερισμός και είναι απολύτως νομιμόφρων προς την εκάστοτε ηγεσία, η οποία σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα και την παράταξη έδειξε αυξημένα αντανακλαστικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχει μιαν αυτοπεποίθηση που της επιτρέπει να πραγματοποιεί θεαματικά πολιτικά ανοίγματα και να ανανεώνεται συντεταγμένα. Ποιος θα φανταζόταν το 1974 -δεν πηγαίνω πιο πίσω- πως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα γινόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το 2020 από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς θα ήταν αυτοί που προέρχονταν από το ΛΑΟΣ και από το ΠΑΣΟΚ; Όσο και να μην αρέσει σε κάποιους αυτή είναι σήμερα η αλήθεια.

Συνεπώς, ο πρωθυπουργός, αν αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό το μόνο που θα έχει να σκεφτεί είναι πώς η νέα κυβέρνηση του θα είναι πιο αποτελεσματική. Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηρίζουν τα μικρομάγαζα.

Πηγή:liberal.gr (Σάκης Μουμτζής)

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κατανυκτική απόδοση των ύμνων της Μ. Εβδομάδας σε εκδήλωση στα Τρίκαλα

Τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας έψαλαν ιεροψάλτες στα Τρίκαλα το βράδυ της Παρασκευής 26…