georgia-akriveias-karpouzi-696x391

…Στο 30% η χρήση αρδευτικού νερού

«Να φανταστείς πόση οικονομία πετύχαμε στο νερό άρδευσης, μειώσαμε την ποσότητα στο 1/3!»

Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Μπάμπη Παπαδόπουλου, παραγωγού καρπουζιού στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, ερωτηθείς σχετικά με τα οφέλη των αισθητήρων εδάφους που χρησιμοποιεί στην εκμετάλλευσή του. Τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχουν εγκατασταθεί στην καλλιέργεια του Μπάμπη ένας μετεωρολογικός σταθμός καθώς και αισθητήρες εδάφους, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την υγρασία, τον αέρα αλλά και την ανάγκη του φυτού σε νερό.

«Καλλιεργώ 300 στρέμματα καρπουζιού από τα οποία σε ένα μικρό τμήμα έχουν εγκατασταθεί οι νέες τεχνολογίες. Επειδή βλέπαμε ότι κάναμε αλόγιστη χρήση του νερού χωρίς να γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες του φυτού, προσπαθήσαμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να βρούμε μία λύση. Ήρθαν, λοιπόν, εδώ στην Κυπαρισσία απομόνωσαν ένα κομμάτι της καλλιέργειας και τοποθέτησαν αισθητήρες εδάφους οι οποίοι συνδέονταν με ηλεκτροβάνες.

Οι ηλεκτροβάνες αυτές ανοίγουν αυτόματα κάθε φορά που το φυτό χρειάζεται νερό. Ακόμα και αν πότιζα την υπόλοιπη καλλιέργεια, οι ηλεκτροβάνες έδιναν την ακριβή ποσότητα νερού τη στιγμή που τη χρειαζόταν το φυτό», αναφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός.

Μειωµένη κατά 70% η άρδευση στο καρπούζι µε την ευφυή γεωργία

Η οκτάχρονη συνεργασία του καλλιεργητή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αλλά και η προθυμία του να δοκιμάζει καινοτομίες, που βελτιώνουν προς το καλύτερο την παραγωγή του, ήταν ο λόγος που αποφάσισε να εγκαταστήσει στην καλλιέργειά του τις παραπάνω τεχνολογίες. «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε την καλλιέργεια όσο πιο σωστή γίνεται, τόσο για τον καταναλωτή, ώστε να έχει ένα εγγυημένο προϊόν, όσο και για το ίδιο το φυτό, ώστε να αναπτύσσεται υγιώς. Η νοοτροπία αυτή μάς οδήγησε στην ευφυή γεωργία, μέσω της οποίας έχουμε καταφέρει να μειώσουμε κατά 70% περίπου την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ των στρεμμάτων που αρδεύονται με ευφυή τρόπο και αυτών που αρδεύονται συμβατικά», τονίζει ο Μπάμπης.

Μετάδοση των αποτελεσμάτων και σε άλλους παραγωγούς

Τα θετικά αποτελέσματα, που προέκυψαν τα τελευταία δύο χρόνια από την καλλιέργεια, έγιναν η αφετηρία για να μεταδοθεί η χρήση των συγκεκριμένων τεχνολογιών και σε άλλους παραγωγούς, μετατρέποντας την εκμετάλλευση του Μπάμπη Παπαδόπουλου σε έναν επιδεικτικό αγρό.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις τριών ακόμα παραγωγών μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες εδάφους. Αυτό σημαίνει πως η εφαρμογή δεν θα βρίσκεται πλέον σε πιλοτική μορφή, αλλά θα γίνει μόνιμη εγκατάσταση. Οι υπόλοιποι παραγωγοί είδαν την εφαρμογή στο δικό μου χωράφι, τη λειτουργία και τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί και αποφάσισαν ότι πρέπει να επεκταθούν και να εφαρμόσουν και εκείνοι κάτι τέτοιο».

Σύγκριση καρπουζιών

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο παραγωγός τονίζει πως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ήθελε να εξετάσει αν ο συγκεκριμένος τρόπος άρδευσης έχει επηρεάσει τα χαρακτηριστικά και τα συστατικά του καρπουζιού. «Το πανεπιστήμιο πήρε καρπούζια για να ελέγξει τα ζάχαρα, κατά πόσο είναι γευστικά, ενώ παράλληλα έκαναν δοκιμές για να ελέγξουν τη διατηρησιμότητα του καρπουζιού στο ψυγείο. Αναμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα αυτά, ώστε να διαπιστώσουμε, επιπλέον, παράλληλα οφέλη της ευφυούς γεωργίας».

ypaithros.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…