showthumb

Μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το κέντρο βάρους της κυβερνητικής δραστηριότητας να πέφτουν πάνω στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για το Μέγαρο Μαξίμου όμως υπάρχει ένα θέμα το οποίο παραμένει στο επίκεντρο των κινήσεων του.  Η τουρκική προκλητικότητα και οι επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν που δεν λένε να σταματήσουν απασχολούν πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο  οποίος έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του την απάντηση στον μεγαλοϊδεατισμό του κ. Ερντογάν.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό των προθέσεων του ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε το παραμικρό στην σύνθεση των δύο υπουργείων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τον ενοχλητικό γείτονα. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, η ηγεσία των οποίων δε διαφοροποιήθηκε με το βλέμμα στην Άγκυρα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο χειρισμός του Τούρκου Προέδρου δεν αποτελεί ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά ευρωτουρκικό. Αυτός ο διαχωρισμός άλλωστε ήταν και παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός επιδιώκει όλο αυτό το διάστημα να αναδείξει το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι “μπελάς” μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να κάνει το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων για το 2021 στην Λισαβώνα. Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, μιας χρονιάς που θα έχει έντονη κινητικότητα στα θέματα της ευρύτερης περιοχής μας. Στις 25 Μαρτίου είναι ήδη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου και θα συζητηθεί η τουρκική παραβατικότητα, με ευρωπαίους αξιωματούχους να στέλνουν μηνύματα προς τον κ. Ερντογάν περί συμμόρφωσης, όπως ο Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Τρίτης.

Είναι σαφές ότι μέρα με την μέρα ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται την τουρκική νευρικότητα και γυρίζουν την πλάτη τους στον Τούρκο Πρόεδρο, έστω και αν μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί  αυτή η μεταστροφή σε κάποια ουσιαστική κίνηση εναντίον της Άγκυρας. Με τον Πορτογάλο ομόλογο του ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει μεταξύ των άλλων και τα “καμώματα” Ερντογάν, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ταξίδι στην Πορτογαλία προετοιμάζει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το ταξίδι στην Λισαβώνα πάντως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι το πρώτο μιας σειράς επισκέψεων εκτός συνόρων, με βασικό θέμα στην ατζέντα τον Τούρκο Πρόεδρο και την πορεία των σχέσεων Ευρώπης- Τουρκίας. Μέσα στον πρώτο μήνα του νέου χρόνου ο κ. Μητσοτάκης θα μετέβη και στις Βρυξέλλες , ενώ προγραμματίζονται και άλλες στοχευμένες συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους με ορίζοντα το Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου.

Πηγή:liberal.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…