polinomosxedio-copy

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν 293 βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 152 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ καταψήφισαν 141 βουλευτές από Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, καθώς και οι Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας (ασθενής), η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, από τη Ν.Δ. ο πρ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Βασίλης Κικίλιας, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης (απουσιάζει στις ΗΠΑ). Όλοι έστειλαν επιστολή με την ψήφο τους, η οποία δεν προσμετράται.

Σκληρή κόντρα Τσακαλώτου – Χατζηδάκη 

Μέσα σε υψηλούς τόνους και με μια άγρια αντιπαράθεση μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου και Κωστή Χατζηδάκη ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσακαλώτος μετά την ομιλία του κ. Χατζηδάκη πήρε τον λόγο και επανέλαβε ένα ερώτημα που είχε θέσει από νωρίς: «Έχετε αποφασίσει στη Ν.Δ. τι θα κάνετε με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ; Είναι ασφαλείς στα δικά σας τα χέρια; Περιμένω έστω και από ένα Νεοδημοκράτη να το πει».

«Ξέρω ότι είστε σε δύσκολη θέση. Προσπαθείτε να κλείσετε έναν ελέφαντα σε ένα ντουλάπι», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και αναρωτήθηκε «ποια αξία έχει η δήλωση Τσίπρα ή Τσακαλώτου ότι δεν θα πουληθούν αφού ξέρουμε οι άνθρωποι κάνουν τα αντίθετα από αυτά που λένε».

«Ξέρω ότι είστε σε δύσκολη θέση. Προσπαθείτε να κλείσετε έναν ελέφαντα σε ένα ντουλάπι», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Ευχαριστώ τον κ. Χατζηδάκη. Μου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει απάντηση αν η Ν.Δ. θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίθεση Θεοδωράκη σε Λεβέντη για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε επίθεση στον Βασίλη Λεβέντη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτρούμενα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Αφορμή για την επίθεση ήταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Μπήκατε σε μεγάλη ταλαιπωρία για να κάνετε ένα ΣΥΡΙΖΑ TV. Υπήρχε ένας απλούστερος δρόμος. Ο δρόμος του κ. Λεβέντη, του φίλου του κ. Τσίπρα. Μπορούσε να σας εξηγήσει πως καταπατά κανείς μια συχνότητα, πως κάνει ένα κανάλι χωρίς λεφτά, χωρίς εφορίες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ΙΚΑ-μικα και τα σχετικά. Και αν το κανάλι δεν πηγαίνει καλά. Θα σας εξηγήσει και πως το πουλάς κιόλας και πως κερδίζεις», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει βαρίδι στα πόδια σας. Αλλά το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ότι πιστεύατε ότι είχατε ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων, γιατί για να είμαστε ειλικρινείς ποτέ δεν το πιστέψατε. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει αυτή ένα πνευματικό μειονέκτημα. Εν ολίγοις περνάτε τους ψηφοφόρους για χαζούς», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας: «Ότι κάνετε τώρα πως δεν ξέρετε την οικογένεια Καλογρίτσα. Δεν είναι έντιμο. Τους βάλατε μπροστά τους ανθρώπους και τώρα δεν λέτε καθαρά ούτε το όνομα τους: Καλογρίδας – Καλοβίδας – Κατσαβίδας. Πως ακριβώς τον έλεγαν τον υπερθεματιστή σας;».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «τώρα τι ακριβώς δίνετε; Το δίκτυο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Τα εργοστάσια και τους αγωγούς μεταφοράς του νερού; Τους πόρους; Τον Μόρνο, τον Εύηνο και τον Αλιάκμονα;».

Με παρέμβαση Τσίπρα υπερψήφισαν Δημαράς – Τσιρώνης

Μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κατά τις διαβουλεύσεις που προέκυψαν στο Μαξίμου, τελικά οι Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς πείστηκαν να υπερψηφίσουν το άρθρο που μεταβιβάζει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ στο Υπερταμείο.

Ως γνωστόν, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ο βουλευτής της κυβέρνησης, που εκλέχθηκαν ως συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν διαμηνύσει μέσωπως θα διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η συμβιβαστική φόρμουλα βρέθηκε κατά τη συνάντηση που προγραμματίστηκε στο Μαξίμου παρουσία κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεσή του να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος ρητή διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού.

Επίσης, κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση στο επίμαχο άρθρο και στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με την οποία να καθίσταται απολύτως σαφής η προστασία του δημόσιου αγαθού του νερού και ο δημόσιος έλεγχος επ’ αυτού.

«Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσιρώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

«Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό Δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης» είπε και προσέθεσε:

«Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι΄αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης».

Προσέθεσε, όμως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούσαν αυτή τη δέσμευση αρκετή. «Καλά κάνανε, διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή αυτή την αντίληψη, αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, με μια άλλη αντίληψη και έπρεπε να υπήρχαν περαιτέρω κατοχυρώσεις στον νόμο. Σήμερα, σε μια εποικοδομητική συζήτηση, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και της κυβέρνησης επετεύχθη μια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία κατοχυρώνει και αυτό το σημείο, ώστε να μην είναι μια απλή δήλωση του υπουργού, να μην είναι μια απλή βούληση δεδηλωμένη, αλλά μπαίνει και στον νόμο».

Και κατέληξε λέγοντας: «Πολύ απλά να αναφέρεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του νερού ως κοινωνικού αγαθού και η νομολογία του ΣτΕ, η οποία ισχύει ως προς την ΕΥΔΑΠ, αλλά χάρη σε αυτή τη νομοτεχνική τροπολογία διευρύνεται και για όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Και έτσι και εμείς είμαστε πλήρως καλυμμένοι, να είναι καλυμμένοι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι το νερό δεν πωλείται».

koutipandoras.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ο Νίκος και η Μαρία ενώνουν δυνάμεις από ψηλά… και «συναντιούνται» στην Δράμα

Στις 27/04/2024 ο «ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ένας ήρωας για πολλούς…» θα βρεθεί στην Δράμα για χ…