xalazi_karditsa_1

Μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν – κυρίως από το χαλάζι – σε καλλιέργειες σε όλη τη χώρα το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου, ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των αγροτών, οι ερωτήσεις των κατά τόπους βουλευτών για την επιτάχυνση της διαδικασίας των αποζημιώσεων, αλλά και οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Δηλώσεις ζημιάς στην Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ Αγρινίου στον οποίο υπάγεται ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και ο γειτονικός της Φωκίδας μέσα σε πέντε μόλις ημέρες έχουν υποβληθεί από παραγωγούς πάνω από 800 δηλώσεις ζημίας, ενώ εκτιμάται ότι αυτές το λιγότερο, θα διπλασιαστούν όταν σε λίγες ημέρες ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι ζημιές αφορούν αρκετές περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως τις περιοχές γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, αλλά και τις περιοχές γύρω από το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι. Πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας τα καιρικά φαινόμενα αφάνισαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ελιάς, κηπευτικών, εσπεριδοειδών κ.λπ. ενώ προς το Μεσολόγγι βροχές και χαλάζι κατέστρεψαν ελιές Καλαμών, βαμβάκια, εσπεριδοειδή κ.λπ. Στη Φωκίδα οι ζημιές αφορούν τις ελιές, που κυριαρχούν στην περιοχή.

Παπανάτσιου προς Βορίδη: «Άμεση αποζημίωση των αγροτών του Ανατολικού Πηλίου, που επλήγη δύο φορές από χαλαζόπτωση, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο»

Ερώτηση κατέθεσε, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα την άμεση αποζημίωση των αγροτών του ανατολικού Πηλίου, που επλήγη δύο φορές από τη χαλαζόπτωση, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Η Βουλευτής Μαγνησίας, στην ερώτησή της, αναλύει τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι δύο χαλαζοπτώσεις  στις 10-7-2019 και στις 4-10-2019, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες μήλου, αχλαδιού, ελιάς και άλλων καλλιεργειών του Ανατολικού Πηλίου.

Η κ. Παπανάτσιου επισημαίνει ότι η καλλιέργεια μήλου είναι σημαντική πηγή εισοδήματος για τη πλειοψηφία των κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου και ότι το εισόδημα των κατοίκων υφίσταται σημαντική μείωση, τόσο από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις, όσο και από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Στην περιοχή παρατηρείται αυξημένος αριθμός βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, αλλά και στις υποδομές, τους δρόμους και τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ επιβαρύνεται επιπλέον η οικονομική κατάσταση των αγροτών. Τονίζει δε ότι η τελευταία χαλαζόπτωση της 4ης Οκτωβρίου 2019, μείωσε τη σοδειά σε καρπούς, που είχαν ήδη δεχτεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση στο εισόδημα των παραγωγών

Κατόπιν τούτων, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας, απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:

1. Προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες, για την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων των αγροτών, από τη χαλαζόπτωση της 10/7/2019;

2. Προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες, για την άμεση διενέργεια αυτοψιών – εκτιμήσεων, ώστε να δρομολογηθεί γρήγορα η αποζημίωση των καλλιεργητών από το χαλάζι της 4/10/2019;

Ερώτηση ΚΚΕ για τις ζημιές στα Τρίκαλα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Ζημιές σε καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση στον Νομό Τρικάλων» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Νέα χαλαζόπτωση έπληξε τον Νομό Τρικάλων την Παρασκευή 4 Οκτώβρη (σε διάστημα μόλις 15 ημερών από την προηγούμενη της 19ης Σεπτέμβρη). Ορισμένα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν πληγεί για δεύτερη φορά και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ ούτε και αυτήν την φορά προστάτευσε τους αγρότες, με αποτέλεσμα να χαθεί η παραγωγή τους σε λίγες ώρες που επικράτησαν τα καιρικά φαινόμενα.

Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για ζημιές που έγιναν ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλα τα έξοδα και τις φροντίδες που απαιτούνται και ανέμεναν την συγκομιδή της παραγωγής τους. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους όπου σε συνδυασμό με τα πανάκριβα καλλιεργητικά έξοδα, χαμηλές τιμές των προϊόντων και άλλα αντιαγροτικά μέτρα (αυξημένα ασφάλιστρα, φορολογία, μειωμένες επιδοτήσεις, διάφορα χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κλπ) που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Από τις ζημιές αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ που δεν ικανοποιούν το αίτημα των παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας μιας και ο Νομός είναι πολυπαθής με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, να χάνεται η παραγωγή τους και να καταστρέφονται οικονομικά. Επίσης δεν ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και όχι μέρους της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

·    Να γίνει άμεση και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

·    Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών.

·    Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς και για να παγώσουν οι οφειλές τους σε τράπεζες και δημόσιο. – Να μην γίνει καμία διακοπή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο».

Κ.Κ.Ε. Σερρών: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες

Οι πρόσφατεςκαταστροφές από την χαλαζόπτωση στην περιοχή του Μητρουσίου του Δήμου Σερρών σε καλλιέργειες ρυζιού και βάμβακος, επιβεβαιώνουν ότι ο αγρότης είναι εκτεθειμένος από στα καιρικά φαινόμενα ανά πάσα στιγμή όλο το χρόνο, ακόμα και λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς του.

Όλοι οι κόποι της χρονιάς μπορεί να πηγαίνουν χαμένοι, να μένει χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και  φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια του.

Για μια ακόμη φορά γίνεται μάρτυρας της φυσικής καταστροφής και απροστάτευτος στα καιρικά φαινόμενα. Στην εποχή μας, όπου η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η παραγωγή του πλούτου είναι τόσο μεγάλη, οι όποιες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα προκύπτουν, μπορούν και να μετριαστούν και άμεσα να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Την ίδια στιγμή, το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Οι αγρότες ως συνέπεια, αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους και άλλες υποχρεώσεις (όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη προς τρίτους, τράπεζες, ΕΛΓΑ, εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Καλούμε τους αγρότες να κρατούν μικρό καλάθι στις υποσχέσεις και στις εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ΕΛΓΑ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά! Να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να μη γίνουν θύματα για ακόμα μια φορά ανέξοδων υποσχέσεων και γενικόλογων «δεσμεύσεων». Να καταδικάσουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Να εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη και να διεκδικήσουν:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
  • Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.
  • Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, των ασφαλιστικών εισφορών ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων.

Μέχρι 21 Οκτωβρίου οι δηλώσεις ζημιάς στη Σκόπελο

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση στη Σκόπελο και μέχρι τις 21 Οκτωβρίου θα κατατίθενται οι δηλώσεις των πληγέντων, ώστε να τους καταβληθεί αποζημίωση. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της περιοχής τους έχοντας μαζί τους τη Δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε. 2019.

  • Για τη Σκόπελο θα απευθύνονται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ κ. Πανταζή Σκλάβο (Τηλ. Επικ. 24243 50109).
  • Για τη Γλώσσα και το Ν. Κλήμα θα απευθύνονται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ κ. Ευάγγελο Κουμανιτσιώτη (Τηλ. Επικ. 24240 34183).

Πηγή: agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…