ÄÉÁÊÁÍÁËÉÊÇ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Ê.Ï. ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÏ ÆÁÐÐÅÉÏ ÄÉÁÊÁÍÁËÉÊÇ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Ê.Ï. ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÏ ÆÁÐÐÅÉÏ (KATÙÌÅÑÇÓ ÊÙÓÔÁÓ/EUROKINISSI)

Αισιόδοξος ότι η χώρα βαδίζει «προς το τέλος της περιπέτειας» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες (01/05) βρέθηκε στη φρεγάτα «Αδρίας», μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Με αναφορά στην οικονομική και την πολιτική επικαιρότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «ο τόπος μας και ο ελληνικός λαός, τα προηγούμενα χρόνια, πορεύθηκε σε θάλασσα φουρτουνιασμένη, με ακλόνητη, όμως, πυξίδα τις αξίες μας», όπως είπε, για να προσθέσει:

«Στην οικονομική κρίση, με αξιοπρέπεια σταθήκαμε όρθιοι. Υπερασπιστήκαμε έως το τέλος την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και στο προσφυγικό υπερασπιστήκαμε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό σε μια εποχή που η Ευρώπη, μήτρα αυτών των ιδεών, δείχνει να τις ξεχνά».

Μάλιστα, ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας και καλύτερες μέρες έρχονται», υπογραμμίζοντας πως η μέρα του Πάσχα, «σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούρια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα» και κατέληξε λέγοντας ότι:

«Με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό: Πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες, την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».

Το «αγκάθι» των προληπτικών μέτρων

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπου η πρόταση για αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, αναμένεται να κρίνει την επίτευξη συμφωνίας.

Το οικονομικό επιτελείο που θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για θέσπιση προληπτικών μέτρων, σχεδιάζει ο μηχανισμός να δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ενεργοποιείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού, εφόσον υπάρχει «εκτροχιασμός» του προϋπολογισμού.

Τη νομική μορφή του «διορθωτή», καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του αναμένεται να συζητήσουν, μέσω τηλεδιασκέψεων, τις επόμενες μέρες τα κλιμάκια της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Η διαδικασία, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, προβλέπει ότι κάθε Απρίλιο, τα εμπλεκόμενα μέρη θα περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιoνομικά μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς και εάν διαπιστωθεί απόκλιση, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Το ύψος ή το είδος αυτών και το κατά πόσον θα προέρχονται από περικοπή δαπανών ή αυξήσεις φόρων θα εξαρτάται από το μέγεθος της απόστασης από τους στόχους.

Το χρονοδιάγραμμα

Πάντως, ο μήνας Μάιος μοιάζει με μαραθώνιο για την Αθήνα: Εφόσον κλείσει η συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, καταλυτική ημερομηνία για τη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό θεωρείται η 20η Μαΐου.

Αλλωστε, τέσσερις μέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν λυθεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και των νομοθετημάτων, τότε θα εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί πως θα ανακοινωθεί και η έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για το χρέος.

Πηγές:enikonomia.gr,  real.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

868.000 ευρώ από το «ΦιλόΔημος», στον Δήμο Πύλης

Χρηματοδοτήσεις 868.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» για έργα αγροτικής οδοποιίας στο…