entero-1536x1009

Η υγεία του εντέρου προϋποθέτει την καλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας.

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ένα από τα βασικότερα συστήματα του οργανισμού, και αποτελεί τη δίοδο, την πέψη και την αποβολή της τροφής. Η υγεία του εντέρου  επηρεάζει όλο το σώμα. Αν το έντερο δεν είναι υγιές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική υγεία, να αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό, αλλά και να προκληθούν διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις.

Τι είναι τα superfoods

Οι υπερτροφές ή superfoods είναι κάποιες φυσικές τροφές, όπως για παράδειγμα τα μήλα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Beth Czerwony της κλινικής του Cleveland Health Clinic, οι υπερτροφές θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών.

Γιατί είναι σημαντική η καλή υγεία του εντέρου;

Ένα υγιές έντερο, αλλά και γαστρεντερολογικό σύστημα βοηθάει στην καλή υγεία του οργανισμού γενικότερα, αλλά και της ψυχικής υγείας, αναφέρουν οι ειδικοί του Harvard Health. Η ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγειά του γαστρεντερικού συστήματος.

Αρκετοί παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, το στρες αλλά και ο ύπνος παίζουν ρόλο στην υγεία του εντέρου, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, τα προβιοτικά, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί κάποια ζύμωση, μία πολύχρωμη και ισορροπημένη δηλαδή διατροφή θα βοηθήσουν στην καλή υγεία του εντέρου.

Έρευνες δείχνουν μία συσχέτιση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής υγείας, τα αυτοάνοσα,το ανοσοποιητικό, γαστρικά προβληματα, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα προβλήματα με το βάρος αλλά και καρδιολογικά προβλήματα.

Μερικά σημάδια οτι το έντερο σας δεν είναι υγιές είναι το αμείωτο στρες, ο κακός ύπνος, το ευερέθιστο έντερο, οι ανεξήγητες αυξομειώσεις βάρους, οι δυσανεξίες και οι δερματικές παθήσεις.

Οι 5 superfoods που συμβάλουν στην καλή υγεία του εντέρου

 

  1. Το γιαούρτι: Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή προβιοτικών
  2. Τα μήλα: Βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου
  3. Το κεφίρ: Μπορεί να θεραπεύσει γαστρεντερικές παθήσεις
  4. Το τζιντζερ: Καταπολεμά τις λοιμώξεις του εντέρου
  5. Τα ζυμωμένα τρόφιμα: Προάγουν την υγεία του εντέρου

1. Το γιαούρτι: αποτελεί μία εξαιρετική πηγή προβιοτικών

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά ή καλά βακτήρια του εντέρου που βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου και βοηθούν στην πέψη, σύμφωνα με έρευνες. Υπάρχουν στοιχεία από μία μελέτη του 2021 ότι μερικά προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όπως τα Bifidobacteria ή το Lactobacillus μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Μία μεγάλη ανασκόπηση των μελετών, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που πάσχουν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και κατανάλωσαν γαλακτοκομικά προϊόντα που περιείχαν Lactobacillus για περίπου 3-6 εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και στο κοιλιακό άλγος.

Έρευνα επίσης αναφέρει οτι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε συμπτώματα όπως η διάρροια, αλλά και να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου.

2. Τα μήλα: βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου

Είναι πλούσα σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, υδατάνθρακες αλλά και αντιοξειδωτικά. Η πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που βρίσκεται στα μήλα, δρα ως προβιοτικό και θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου και του μικροβιώματός του, σύμφωνα με έρευνα.

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν οτι η συχνή κατανάλωση μήλων μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο το μικροβίωμα του εντέρου σας και να σας προστετέψουν από χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία αλλά και καρκίνο.

Επίσης, η φλούδα του μήλου περιέχει 4,5 γραμμάρια φυτικής ίνας, περίπου δηλαδή το ¼ της ποσότητας που χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως.

3. Το κεφίρ: Μπορεί να θεραπεύσει γαστρεντερικές παθήσεις

Το κεφίρ είναι μία εξαιρετική πηγή προβιοτικών και θρεπτικών στοιχείων όπως πρωτείνες, κάλλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β -12 . Τα προιόντα κεφίρ παρασκευάζονται από κόκους κεφίρ, οι οποίοι προστίθονται σε γάλα ή και άλλα γαλακτοκομικά προιόντα. Το κεφίρ παρασκεύαζεται και από νερό ή και νερό καρύδας.

Μελέτες δείχνουν οτι το κεφίρ έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, σύμφωνα με την Cleveland Health Clinic. Το κεφίρ δεν βοηθάει μόνο την υγεία του εντέρου, αλλά και όλο τον οργανισμό. Όπως και άλλες τροφές που περιέχουν προβιοτικά (καλά βακτήρια) και μεταβιοτικά (υποπροϊόντα βακτηρίων), το κεφίρ ενισχύει την υγεία του εντέρου και παρέχει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Το κεφίρ περιέχει περίπου 12 ενεργά προβιοτικά στελέχη. Όταν τρώτε προβιοτικά και τροφές πλούσιες σε μεταβιοτικά όπως το κεφίρ, προσθέτει περισσότερα καλά βακτήρια στο έντερό σας. Διατηρούν υπό έλεγχο τα επιβλαβή βακτήρια και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Σύμφωνα με μία ανάλυση για τις επιδράσεις που έχουν τα προβιοτικά που υπάρχουν στο κεφίρ, η τακτική κατανάλωση τέτοιων προιόντων μπορεί να θεραπεύσει αλλά να προλάβει διάφορες παθήσεις του εντέρου όπως χρόνια θυλακίτιδα πουγκίτιδα, διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αλλά και διάρροια προερχόμενη από κάποια λοίμωξη.

Επίσης, έρευνα του 2014 αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα και καταναλώνουν τακτικά κεφίρ, άλλαξε σημαντικά η υγεία του εντέρου τους.

4. Το τζιντζερ: Καταπολεμά τις λοιμώξεις του εντέρου

Το τζίντζερ παρέχει στον οργανισμό πολλά οφέλη. Το μυρωδικό είναι γνωστό ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της ναυτίας, μειώνει το φούσκωμα, τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας στις εγκυμονούσες, και ενισχύει την υγεία του εντέρου, αναφέρει το Johns Hopkins Medicine.

Η τζίντζερόλη, ένα φυσικό συστατικό της ρίζας τζίντζερ, ωφελεί την κινητικότητα του εντέρου, τον ρυθμό με τον οποίο η τροφή εξέρχεται από το στομάχι και συνεχίζει κατά τη διαδικασία της πέψης. Η κατανάλωση τζίντζερ ενθαρρύνει την αποτελεσματική πέψη, έτσι ώστε το φαγητό να μην παραμένει τόσο πολύ στο έντερο.

Μία μεγάλη ανασκόπηση ερευνών του 2018 αναφέρει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τζίντζερ είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και ανακουφίζει τον πόνο που προκαλείται από αέρια. Επίσης οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών του εντέρου.

5. Τα ζυμωμένα τρόφιμα: Προάγουν την υγεία του εντέρου

Η τακτική κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, μπορούν αυξήσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και να βοηθήσουν στην πέψη, το ανοσοποιητικό και τη γενικότερη υγεία του οργανισμό.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση τραβούν την προσοχή των ειδικών στον τομέα της υγείας αυτές τις μέρες, επειδή μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου σας, τα 100 τρισεκατομμύρια περίπου βακτήρια και μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο. Οι ερευνητές αρχίζουν να συνδέουν αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα με όλες τις παθήσεις υγείας, από την παχυσαρκία έως τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αναφέρει το Harvard Health.

Μία μικρή έρευνα από τη Νορβηγία βρήκε οτι οι ενήλικες που συμπεριέλαβαν το ξινολάχανο στη διατροφή τους για περίπου 6 εβδομάδες είδαν σημαντική διαφορά στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Σε έρευνα που διεξήχθη το 2021 στο πανεπιστήμιο του Στανφορντ ζήτησαν από υγιείς ενήλικες να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τυρί και ξινολάχανο για 10 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είδαν σημαντική διαφορά στο γαστρεντερικό τους σύστημα και στη γενικότερη υγεία τους.

Πηγή:oloygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…