
(AP Photo / Boris Grdanoski)
Η προσθήκη των F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο δεν θα αναβαθμίσει μόνο την ισχύ πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα «ξεκλειδώσει» νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στη φαρέτρα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή όπως λένε έμπειρα στελέχη του Αεροπορικού Επιτελείου «θα ξαναγράψει τα επιχειρησιακά σχέδια» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Νέα εποχή – Νέα όπλα
Σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις
Το F-35, όπως λένε έμπειρα στελέχη του Αεροπορικού Επιτελείου, δημιουργεί νέες συνθήκες πολεμικών επιχειρήσεων, μεγιστοποιεί με τους αισθητήρες του την ασφάλεια λήψης απόφασης και δράσης στην περίοδο της κρίσης και φυσικά αξιοποιείται ως μέσο αποτροπής επιβάλλοντας άρνηση περιοχής ή συμβάλλοντας στη διάτρηση περιοχών όπου υπάρχει έντονη παρουσία της εχθρικής αεράμυνας.
Το 5ης γενιάς μαχητικό θα αποτελέσει το μέσο μετάβασης της Ελλάδας στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Μέσω του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link 16, το F-35 θα επικοινωνεί με τα Rafale, τα F-16 Viper, τις νέες Φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού, τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας Patriot, τα αεροσκάφη Erieye EMB-145 του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, προσφέροντας στις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Οι «εκτελεστές»
Τα παλαιότερης γενιάς F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, διασυνδεδεμένα στο ίδιο δικτυοκεντρικό περιβάλλον με το F-35, μετατρέπονται σε «εκτελεστές» που θα προσβάλουν τους εχθρικούς στόχους και ταυτόχρονα θα αναλάβουν το βάρος της καθημερινότητας απελευθερώνοντας F-35, Rafale, Mirage 2000-5 Mk. 2 και Viper για να επιχειρούν προκαλώντας «σοκ και δέος». Η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του μαχητικού θα επιβάλλει επίσης δραματικές αλλαγές στην Πολεμική Αεροπορία σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο. Στα κριτήρια επιλογής, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού αλλά και ειδικοτήτων που πλέον καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμες για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας του νέου μαχητικού.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον με στόχο να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις στις αρχές του 2024 και τα πρώτα αεροσκάφη να παραδοθούν το 2028.
Πηγή:cnn.gr