
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας προσκαλεί στο μουσικοποιητικό αφιέρωμα με τίτλο “Χρυσοπράσινο Φύλλο: 50 Χρόνια Μνήμη – Αγώνες – Ελπίδα”, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:00-22:00, στην αίθουσα Grand Ballroom του ξενοδοχείου Hyatt στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 32ου Money Show, μοχλού ανάπτυξης και εξέλιξης, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, περιλαμβάνει ιστορική αφήγηση, ποιητικό αναλόγιο και μουσική συναυλία, με συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων και καλλιτεχνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αναλυτικό Πρόγραμμα θα προσφέρεται στους θεατές κατά την είσοδό τους στον χώρο της εκδήλωσης.
Ποιητικό Αναλόγιο:
- Σωτήρης Αργυρού, Φιλόλογος
- Ευθυμίου Νίκος, Φιλόλογος
- Γεώργιος Αρέστης, π. Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
- Σμαράγδα Φαρίδου, Θεολόγος – Φιλόλογος
- Χρήστος Ντικμπασάνης, Θεολόγος
Ιστορική Αφήγηση:
- Ανδρέας Σταματόπουλος, Ιστορικός – Εθνολόγος, Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΜΘ
Μουσική Συναυλία:
- Θεόδωρος Μπαργιώτας, Πιανίστας – Ψυχίατρος
- Άλκηστις Τόγια, Μαέστρος – Σοπράνο
- Ντίνα Σαρατζή, Μουσικός – Τσελίστρια
- Ιωάννης Ρουκάς, Ερμηνευτής, Οικονομολόγος
Συντονισμός, Παρουσίαση:
- Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
ΧΟΡΗΓΟΙ
BRAINBOX Technology Excellence, FARCOM Cosmetics Manufacturing & Distribution, PRECONSTRUCTA, BIONRGWOOD Wood & Energy, NEAPOLIS UNIVERSITY PAFOS.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
32ο ΜΟΝΕΥ SHOW, ZKP CONSULTANTS, SOLOMOS WEB RADIO TV, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΥΤΑΣ, PMP Business Angels
Η Κύπρος έχει μια πλούσια παράδοση στην ποίηση και το τραγούδι, που αντανακλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τα συναισθήματα του λαού της. Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στιγμάτισαν την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό. Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελούν μέχρι σήμερα μελανό σημείο για τη σύγχρονη κοινή μας ιστορία που έχει επηρεάσει την ποίηση και το τραγούδι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τα συναισθήματά τους για την Κύπρο και τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα από τα έργα τους. Αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν τον πόνο, την αγωνία, την ελπίδα, την εθνική συνοχή, την αντίσταση, τον πόθο για ελευθερία, δικαίωση και επιστροφή στις χαμένες πατρίδες. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αταλάντευτα με θεμέλιο λίθο τις αξίες του Ελληνισμού, την πίστη στη Δημοκρατία, τις αρχές της ελευθερίας και ισότητας.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σωτήρης Αργυρού. Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Φιλόλογος, Καθηγητής, Μελετητής. Μέλος Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας.

Νίκος Ευθυμίου. Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Φιλόλογος, Καθηγητής, Μελετητής.

Γεώργιος Αρέστης. Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1945. Αποφοίτησε του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Kent. Άσκησε επί δεκαετίαν το επάγγελμα του δικηγόρου. Διορίστηκε επαρχιακός δικαστής το 1982, ασκώντας το λειτούργημα μέχρι τον βαθμό του Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Από το 1997 μέχρι το 2003 υπήρξε διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Τον Ιούλιο του 2003 διορίσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου. Υπήρξε ο πρώτος Δικαστής της Κύπρου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, θέση που υπηρέτησε μετά τον διορισμό του το 2004, για δέκα χρόνια. Τον Ιούλιο του 2013 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Μεγάλη Βρετανία και τον Νοέμβριο του 2015 διορίστηκε δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Το 2002 – 2003, ύστερα από εκλογή, υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Κύπρου.

Σμαράγδα Φαρίδου. Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Κυπριακής καταγωγής από την Λακατάμεια της Λευκωσίας, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και είναι Διδάκτωρ Θεολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος πτυχίου κλασσικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά και λίγα ισπανικά. Εδώ και 37 χρόνια εργάζεται ως καθηγήτρια θεολόγος σε σχολεία εκπαίδευσης και τα τελευταία 18 χρόνια στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Είναι Γενική Γραμματέας της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος.

Χρήστος Ντικμπασάνης. Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Ποιητής, συγγραφέας, αρθρογράφος και μελετητής των θρησκειών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, Ελλάδα, όπου και τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MTh) στη Θρησκειολογία. Γράφει ποίηση, δοκίμια, μελέτες, διηγήματα. Ποιήματα και δοκίμια του έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και παγκόσμιες ανθολογίες και παρουσιαστεί σε λογοτεχνικά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ ποιήματά του έχουν δραματοποιηθεί από θεατρικούς θιάσους. Έχει συμπεριληφθεί στη ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ των εκδόσεων ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ και στο «WHO’S WHO» των δημοσιογράφων.

Άλκηστις Τόγια. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών στη σχολή πιάνου και μονωδίας , από όπου και αποφοίτησε με δίπλωμα και βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» από τη σχολή πιάνου, με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και πρώτο Βραβείο Παμψηφεί» από τη σχολή μονωδίας (τάξη Κικής Μορφονιού) και πτυχίο Αντίστιξης (τάξη Μπάμπη Κανά). Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α και του μεταπτυχιακού τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον τομέα της μουσικής παιδαγωγικής. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τ.Μ.Σ. του Ε.Κ.Π.Α. με επιβλέποντα καθηγητή τον μαέστρο και καθηγητή του τμήματος Παύλο Σεργίου.
Ως μονωδός έχει λάβει μέρος σε συναυλίες που διοργανώθηκαν από σημαντικούς φορείς, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της ομογένειας. Διευθύνει τα τελευταία δεκατρία χρόνια χορωδίες ενηλίκων ερασιτεχνών χορωδών στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως μόνιμη εκπαιδευτικός μουσικής στην Ελληνική δημόσια εκπαίδευση.
Έχει υπηρετήσει σε μουσικά σχολεία της χώρας, στο καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκης, σε γυμνάσια γενικής παιδείας και σε δημοτικά σχολεία. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην ψυχική ευζωία των ενηλίκων ερασιτεχνών χορωδών μέσω της συμμετοχής τους σε χορωδιακά σύνολα και ομάδες της μουσικής κοινότητας.

Ντίνα Σαρατζή. Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο βιολοντσέλο σε ηλικία 7 ετών και απέκτησε το πτυχίο με «Άριστα Παμψηφεί», με καθηγητή τον τσελίστα και παιδαγωγό Άγγελο Φιλίππου. Σπούδασε Αρμονία και Αντίστιξη με την διακεκριμένη συνθέτρια Λίνα Τόνια, αποφοιτώντας με το βαθμό «Άριστα», ενώ συνεχίζει τις σπουδές μου στη φούγκα. Αποτελεί μόνιμο μέλος της ορχήστρας «Αντιστίξεις», έχει συμμετάσχει σε συναυλίες της ορχήστρας Camerata Aristoteles και του Concerto Quartet, καθώς και σε διάφορα μουσικά σύνολα και ορχήστρες τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Έχει συμπράξει κατά διαστήματα με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας και άλλοι, σε όλες τις μεγάλες μουσικές σκηνές.
Τα 15 τελευταία χρόνια εργάζεται επίσης ως μουσικός, συμμετέχοντας σε διάφορες παραγωγές και ηχογραφήσεις. Διδάσκει βιολοντσέλο στο Ωδείο Αριστοτέλης Ναούσης & στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και καλύπτει τις ανάγκες για εκμάθηση του οργάνου και στη Βέροια. Στους μαθητές της διδάσκει παράλληλα την τέχνη του αυτοσχεδιασμού, καθώς τη θεωρεί σημαντικό εφόδιο για την σύγχρονη αστική μουσική.

Θεόδωρος Μπαργιώτας. Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ιατρική στο ΑΠΘ. Ειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική και την ψυχοθεραπεία σε νοσοκομεία του Λονδίνου και της Οξφόρδης και ακολούθως, εργάστηκε επί μία 10ετία ως μόνιμος διευθυντής στο Βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS) στην Οξφόρδη στους τομείς της κοινοτικής Ψυχιατρικής, και των εξαρτήσεων. Δίδαξε επί μια 12ετία κλινικά και ακαδημαϊκά μαθήματα ψυχιατρικής στις ιατρικές σχολές του UCL και της Οξφόρδης. Είναι μόνιμο μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων της Μ. Βρετανίας.
Παράλληλα με τις ιατρικές σπουδές, απέκτησε πτυχία Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και είχε έντονη δραστηριοποίηση με φιλανθρωπικούς συλλόγους και σωματεία της Θεσσαλονίκης και της ομογένειας, ως επί 8ετία πρόεδρος της ελληνορθόδοξης κοινότητας Οξφόρδης, και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ελλήνων Ιατρών Μ Βρετανίας. Από το 2022, οπότε και επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του, εργάζεται ως ιδιώτης Ψυχίατρος στη Θεσσαλονίκη.

Ανδρέας Σταματόπουλος. Επίτιμος Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος μεταπτυχιακού (Master of Arts) και υποψήφιος διδάκτωρ. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1999 σε διάφορά ΜΜΕ (Ράδιο Ροδόπη, Περιοδικό Ίστρος, Εφημερίδα των Πολιτών, Αργώ της Πιερίας, Εγνατία Τηλεόραση, Clip News, Ράδιο Έναντι, Status FM, Γενική Δημοπρασιών). Από το 2019 έως τα τέλη του 2023 διετέλεσε διευθυντής Ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό «Βεργίνα Τηλεόραση». Από αρχές του 2024 εργάζεται ως δημοσιογράφος ρεπόρτερ στην ΕΡΤ3. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ.

Ιωάννης Ρουκάς. Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Οικονομολόγος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μακεδονίας Διοίκηση Επιχειρήσεων και έλαβε το Μεταπτυχιακό του (MBA) από το Cardiff Business School στην Ουαλία. Μετά από δέκα χρόνια σε μεγάλη εταιρία Συμβούλων ως Εμπορικός Διευθυντής, το 2007 ίδρυσε την ZKP CONSULTANTS. Είναι Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Εταιριών, Συλλογικών Φορέων και Οργανισμών. Έχει λάβει κλασική μουσική παιδεία, κιθάρα, πιάνο και ασχολείται με το τραγούδι από τα μαθητικά του χρόνια.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.. Ειδικεύτηκε στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» στο Πανεπιστήμιο Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» στο DEI College. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» στον τομέα “Πολιτισμός και Επικοινωνία” του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Ομιλεί την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική και τη Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο.
Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί 9 έτη υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις εκστρατείες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» (εκδόσεις Θερμαϊκός 2010, 2012), «Λόγια Αρσενικά» (εκδόσεις Πνοή, 2018), της ποιητικής συλλογής «Οσία» (εκδόσεις Αρχύτας, 2020) και του χρονογραφήματος “…στην υγειά μας!” (εκδόσεις Αρχύτας, 2021).
Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης Αισθητικής Κουλτούρας και Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και τη διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς έχει την επιμέλεια εκδηλώσεων πολιτισμού, εκδόσεων λογοτεχνίας και εκπομπών για τον πολιτισμό και την κοινωνία. Έχει τη διεύθυνση του διεθνούς, ψηφιακού σταθμού “SOLOMOS” Web RadioTV. Επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές που αφορούν στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ.