
Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για μια νέα πανδημία
Η γάτα ή ο σκύλος σας θα μπορούσε να μεταφέρει τον επόμενο ιό που θα προκαλέσει πανδημία, αφού οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν πού θα μπορούσε να εμφανιστεί το επόμενο παγκόσμιο ξέσπασμα και ποιο ζώο θα μπορούσε να το προκαλέσει.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον χρησιμοποιούν τα μοντέλα για να αναλύσουν τη γενετική του ιού, το πιθανό ζώο-ξενιστή και τις γεωγραφικές περιοχές για να προσδιορίσουν πού είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα μεγάλο ξέσπασμα του ιού.
Το μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές υπογράμμισε ότι η Νοτιοανατολική Ασία, η ισημερινή Αφρική και ο Αμαζόνιος είναι πιθανές εστίες για επιδημίες ευλογιάς και επικεντρώθηκε ειδικά σε αυτούς τους ιούς’ στους οποίους περιλαμβάνονται ιοί όπως η ευλογιά και η mpox.
Αρκετές οικογένειες ζώων αναγνωρίστηκαν από το εργαλείο AI ως πιθανοί ξενιστές για την mpox, όπως τρωκτικά, κουνάβια, νυφίτσες, βίδρες και ρακούν.
Σοκαριστικά κοινά οικιακά κατοικίδια ζώα εντοπίστηκαν από το εργαλείο ως δυνητικά παράσιτα που προκαλούν πανδημία – καθώς οι γάτες, τα κυνόζωα (σκύλοι και συγγενικά είδη) επισημάνθηκαν ως δυνητικές ζωονοσογόνες απειλές.
Παραδόξως το μοντέλο απέκλεισε στην πραγματικότητα τους αρουραίους στο εύρημά του. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι αρουραίοι είχαν αποδειχθεί ανθεκτικοί έναντι της μόλυνσης από τον ιό mpox σε εργαστηριακές μελέτες.
Η Pilar Fernandez, οικολόγος ασθενειών και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Allen, η οποία συνέβαλε στην επικεφαλής της μελέτης, σχολίασε πώς αυτό το μοντέλο βελτιώνει άλλα εργαλεία μηχανικής μάθησης που προβλέπουν πώς οι ιοί εξαπλώνονται και προκαλούν επιδημίες.
Συνήθως οι ιοί της ευλογιάς έχουν μικρές τοπικές επιδημίες, αλλά τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια εξάπλωση του mpox στο 202 έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους ιούς αυτούς που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες επιδημίες.
Και πρόσθεσε: «Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μοντέλα μηχανικής μάθησης για να μας βοηθήσουν να δώσουμε προτεραιότητα στις προσπάθειες δειγματοληψίας, τότε αυτό θα είναι πραγματικά επωφελές για τον εντοπισμό του από πού προέρχονται αυτοί οι ιοί και για την κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονούν».
Πηγή:newsbomb.gr