
Συνέντευξη στη Βασιλική Β. Παππά //*
Ο Λεωνίδας Γαλάνης έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων ως εκπαιδευτής management, πωλήσεων και marketing. Η συνέντευξη τούτη γίνεται με αφορμή το βιβλίο του «Ήθος – Πάθος – Λόγος. Το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας». Το βιβλίο αυτό το έγραψε με στόχο να κάνει γνωστό το αρχαίο μυστικό, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και εύκολα από τον καθένα για την κατάκτηση της επιτυχίας και της ευδαιμονίας.
Κύριε Γαλάνη, πρόσφατα διάβασα το βιβλίο σας: «Ήθος – Πάθος -Λόγος». Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο τίτλο;
Ο τίτλος του βιβλίου είναι Ήθος -Πάθος -Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας. Επιλέξαμε να αναφέρουμε το τρίπτυχο αυτό στον τίτλο, γιατί θεωρούμε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας. Το μοιράστηκε μαζί μας ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του Ρητορική Ά.
Διατελέσατε στέλεχος σε πολλές εταιρείες και μέχρι πρόσφατα εργαζόσασταν ως Sales Supervisor σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Εσείς πώς βρήκατε το δρόμο σας; Υπάρχει ένας άνθρωπος για τον οποίο θα μπορούσατε να πείτε ότι καθόρισε τη ζωή σας;
Τον δρόμο δεν σταματάμε ποτέ να τον ανακαλύπτουμε, να τον επιλέγουμε, μερικές φορές τον ανοίγουμε… Το ευτύχημα θα είναι όλο αυτό το ταξίδι να γίνεται με θετική διάθεση και προσμονή για το τι θα συναντήσουμε λίγο πιο κάτω… Είχα την τύχη να έχω μέντορες στη ζωή μου από τους οποίους έμαθα πολλά, αλλά πιο επιδραστικοί από όλους ανάμεσά τους ήταν οι γονείς μου.
Εσάς προσωπικά τι σας οδήγησε στο ν’ ακολουθήσετε σπουδές πάνω στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων; Πιστεύετε ότι δικαιωθήκατε γι’ αυτήν την επιλογή σας;
Εκτός από τη διοίκηση επιχειρήσεων έκανα ένα πέρασμα και από τη Θεολογική Σχολή. Στην περίπτωσή μας το αν δικαιώθηκα στις επιλογές μάλλον θα πρέπει να το απαντήσουν οι αναγνώστες του βιβλίου. Αν οι εμπειρίες μου αυτές ήταν αρκετές για να μεταφέρουν σωστά το μήνυμα του Αριστοτέλη το οποίο έχω κάνει σλόγκαν μου… Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν είναι αν κάποιος θα δικαιωθεί με τις επιλογές του αλλά το να είναι ευτυχισμένος μέσα σε αυτές.
Κατά την άποψή σας, ποια είναι η χειρότερη «πληγή» της εποχής μας και τι μπορούμε να κάνουμε, για να την «γιατρέψουμε»;
Αν πρέπει να επιλέξω μια πληγή, μάλλον θα σημείωνα ότι ενώ πλέον οι πληροφορίες είναι ασταμάτητες, οι γνώσεις είναι περιορισμένες. Ένα από τα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για αυτό είναι να ξανακάνουμε θελκτικά τα βιβλία στον κόσμο.
Πιστεύετε, ότι στη ζωή εμείς κινούμε τα νήματα ή ακολουθούμε μια πορεία προδιαγεγραμμένη;
Με ρωτάτε αν πρέπει να είμαστε μοιρολάτρες ή τυχοδιώκτες. Η απάντηση είναι προφανής…
Τι βρίσκετε ωραίο στην Ελλάδα και τι σας ενοχλεί στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα;
Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας παράδεισος. Πάντα θα υπάρχουν πολλά να στιγματίσει κανείς. Το θέμα είναι, όπως λέμε και στο βιβλίο, με τον Λόγο να μάθουμε να αποφεύγουμε τις παγίδες.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό θα λέγατε ότι είστε ευχαριστημένος από τη ζωή και τη σταδιοδρομία σας και τι οραματίζεστε για το μέλλον;
Ως μελετητής του Αριστοτέλη, δεν θα μπορούσα να μην είμαι ευχαριστημένος. Αυτό που οραματίζομαι για το μέλλον είναι να συνεχίσω να βοηθάω όλο και περισσότερους ανθρώπους να πετυχαίνουν τους στόχους και τα όνειρά τους.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η ουσία της ζωής για σας και μια ευχή για τη νέα χρονιά που έρχεται..
Η ουσία της ζωής είναι να είσαι ευτυχισμένος κάνοντας εκείνα που αγαπάς. Αυτό θα ευχηθώ και για τους αναγνώστες σας για τη νέα χρονιά!