
Κρίσιμη συνάντηση υπήρξε την Παρασκευή (23/9/2022) μεταξύ των κτηνοτρόφων με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στην οποία θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα όσον αφορά την στήριξη για τις ζωοτροφές.
Να θυμίσουμε ότι στην προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει με εκπροσώπους πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Σύλλογοι ΑΠΘ), ο υπουργός κ. Γεωργαντάς είχε δηλώσει ότι το κονδύλι για τις ζωοτροφές θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν ακόμη 20 εκατ. και να φτάσει στα 120 εκατ. ευρώ. Ακούσαμε όμως τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ ότι το ποσό που θα στηρίξει την κτηνοτροφία θα είναι 89 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, «το ποσό που ανακοινώθηκε είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί έστω και μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνά το 100% και σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους της ενέργειας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής.
Παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται αυτή η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής χωρίς ουσιαστική και γεναία στήριξη των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων – μελισσοκόμων.
Ζητάμε την αύξηση του ποσού των 89 εκατ. ευρώ σε 150 εκατ. ευρώ και διαβούλευση του ΥπΑΑΤ με όλους τους φορείς για να ακούσουν τις θέσεις μας, όσον αφορά τα κριτήρια και τον χρόνο που θα δοθεί η όποια στήριξη.
Όσον αφορά τις τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για τη νέα περίοδο (2022-2023) μετά από τη διαβούλευση, που έχουμε κάνει με συλλόγους και συνεταιρισμούς από όλη την χώρα,ζητάμε τιμή 1,80 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και το 80% αυτής της τιμής για το γιδινό, ως κατώτερη τιμη εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γαλακτος είναι στα 1,64 ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε την εργασία μας».