
Σε ένα υπέροχο διαδικτυακό πρόγραμμα γεμάτο Ορθοδοξία και Ελλάδα, συμμετείχαν την περίοδο του Οκτώβρη οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων συνεπικουρούμενες/οι από το Διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Αθανάσιο Φασούλα και το δάσκαλό τους κ. Πάνο Δημήτριο.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασιάς & Σπάρτης με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου και με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙ.ΘΑ.
Η εκπρόσωπος/υπεύθυνη της Σεπτής Μητροπόλεως, Εκπαιδευτικός, MSc & Αγιογράφος κ. Ελένη Παπαδόγιαννη με εξαιρετικό τρόπο, κατάλληλο για την ηλικιακή στάθμη και το γνωστικό επίπεδο των παιδιών και εμπλουτισμένο με πλούσιες εικόνες και δραστηριότητες, «ταξίδεψε» τους μικρούς εξερευνητές σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ελληνορθόδοξης πορείας μας.
Στο πρώτο θεματικό πεδίο με τίτλο: «Βυζαντινός περίπατος στο Μυστρά: Ιστορία, Τέχνη & Πολιτισμός» γνώρισαν τον βυζαντινό Μυστρά μέσα από τη μνημειακή τέχνη και ανακάλυψαν πλήθος εικαστικών, ιστορικών, κοινωνικοπολιτισμικών πληροφοριών, όχι από ένα νεκρό παρελθόν, αλλά από ένα ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας που άνθισε στον Μυστρά κατά την Παλαιολόγεια περίοδο (1204-1453).
Κατά τη δεύτερη εξ αποστάσεως συνάντησής τους με θέμα: «Στον καιρό της Τουρκοκρατίας: Μεταβυζαντινά Μοναστήρια-Κρυφό Σχολειό-Νεομάρτυρες» προσέγγισαν πτυχές από τη ζωή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέσα από τη μνημειακή μεταβυζαντινή τέχνη του 16ου και 17ου αιώνα, την εικαστική προσέγγιση των χειρόγραφων κωδίκων, την πορεία της εκπαίδευσης από την άλωση ως την επανάσταση του 1821 και την υπέρτατη θυσία των Νεομαρτύρων.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της τόσο πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης αποτέλεσε: «Η Αγιοτόκος Μικρασία και σύγχρονοι Άγιοι στη σύγχρονη εποχή», όπου πληροφορήθηκαν για την παρουσία του Ελληνισμού και Χριστιανισμού στην Μικρά Ασία και τον Πόντο ως το 1922,
γνώρισαν σύγχρονους αγίους και αξιοποίησαν τον βίο και τις διδαχές τους στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών/τριών στα καθημερινά προβλήματα της σύγχρονης εποχής.
Με τη λήξη του Προγράμματος, το οποίο εφοδίασε τα παιδιά με πλούσιες εμπειρίες, γνώσεις, χρήσιμες πνευματικές-ψυχωφελείς νουθεσίες και προβληματισμούς, ολοκληρώθηκε ο κύκλος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν το πέρας της περσινής σχολικής χρονιάς, κατά την οποία οι περισσότερες/οι μαθήτριες/ές της Τάξης αυτής συμμετείχαν στην πολύ όμορφη εκπαιδευτική και πολιτιστική εκδρομή που πραγματοποίησε η Ομάδα Γονέων του Δ.Σ. Γόμφων στη Σπάρτη-Μονεμβασιά-Μάνη-Γύθειο.