Efkseinos lesxi (1)

Το τελευταίο τρίμηνο, Ιούνιος-Ιουλίος-Αύγουστος 2022, η Εύξεινος Λέσχη συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων διαφόρων φορέων του Νομού Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στις 9 Ιουνίου συμμετείχαμε σε εκδήλωση του 10ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, με τίτλο «Μικρά Ασία Χαίρε», όπου παρουσιάστηκαν , με μεγάλη συγκίνηση, μαρτυρίες προσφύγων από τα παιδιά της έκτης τάξης,  ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και προβλήθηκε ταινία. Εκ μέρους του συλλόγου μας, ομιλία παρέθεσε η εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ μας κ.Μαρία Ηλιάδου, με τον τίτλο «100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης»,  ενώ κυρίες του συλλόγου μας παρουσίασαν παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή της Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και γονείς των παιδιών.
    Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός κ. Μαίρη Λαμπρίδη.

 

  • Στις 12 Ιουνίου κυρίες από το χορευτικό του συλλόγου μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου, σε εκδήλωση του συλλόγου Αγίας Τριάδας Τρικάλων, όπου τελέστηκε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και περιφορά της εικόνας της Αγίας Τριάδας.

 

  • Στις 17 Ιουνίου αντιπροσωπεία του συλλόγου μας παρευρέθηκε στο Γριζάνο Τρικάλων, όπου τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός εις μνήμη του Αγίου Βαρθολομαίου, στο εξωκλήσι στην θέση «Εικονίσματα». Το εξωκλήσι που ανέγειρε με προσωπικά του έξοδα ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Κώστας Κοκκινίδης, φέρει το όνομα του ενός εκ των δώδεκα Αποστόλων του Χριστού, Βαρθολομαίου. Σε ανάμνηση του χωριού του, του Αγίου Βαρθολομαίου Φλώρινας, ο κ. Κοκκινίδης εκπλήρωσε το τάμα του για την ανέγερση προσκυνηταρίου. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε υπαίθριο ποντιακό γλέντι με τη συμμετοχή του χορευτικού του συλλόγου μας και τη συνοδεία της λύρας του Αλέξη Στεφανίδη και του νταουλιού του Ηλία Στεφανίδη.

 

  • Στις 19 Ιουνίου το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και το Μουσείο Τσιτσάνη παρουσίασαν την μουσικοθεατρική παράσταση «Σμύρνη: Μουσικές και Μνήμες». Στην  παράσταση – αφιέρωμα στον Μικρασιατικό πολιτισμό, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, η κ. Μαρία Ηλιάδου, αναφέροντας:
    «οι μαθητές με τη νεανική τους φρεσκάδα, με τα τραγούδια και τη μουσική θα μας ταξιδέψουν νοερά στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στις αλησμόνητες πατρίδες, στη Σμύρνη την κοσμοπολίτισσα… Το μουσικό αυτό ταξίδι ξυπνά μνήμες. Μνήμες ωραίες αλλά και μνήμες θλιβερές… Εμείς ως απόγονοι Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής θεωρούμε χρέος μας την παρουσία μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε»

  • Στις 06 Ιουλίου, ως καλεσμένοι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Κυριακής Τρικάλων, συμμετείχαμε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, Θείου Κηρύγματος και το Ύψωμα της Αγίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.  Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Κυριακής σε οδούς της ενορίας, με τη συνοδεία αγήματος του συλλόγου μας.
    Η Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς ήταν Μικρασιάτισσα αγία, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.

 

  • Στις 19 Αυγούστου το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν.Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και ο Δήμος Πύλης πραγματοποίησαν στην Πύλη Τρικάλων  μουσική εκδήλωση με ύμνους και τραγούδια της Μικράς Ασίας , με τίτλο «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΑ»,  προς τιμήν της Παναγίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων. Εκ μέρους του συλλόγου μας χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Μαρία Παυλίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.

Η κ. Μαρία Ηλιάδου, εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ μας, στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερα αναφορά στη Σμύρνη και στα μαρτύρια του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου.  Ενώ ο κ.Αλέξης Στεφανίδης, μουσικός  και μέλος του ΔΣ μας, έπαιξε με τη λύρα του και τραγούδησε τραγούδια της προσφυγιάς, εις μνήμην των αθώων άταφων νεκρών προγόνων μας: Την πατρίδα μ’ έχασα, Αητέντ’ς επαραπέτανεν και Πάρθεν η Ρωμανία. Τον συνόδεψε στο νταούλι ο κ.Άγγελος Παλαπέλας.

Εκ μέρους του ΔΣ

    Ο Πρόεδρος                                            Η Γραμματέας

       Κοσμάς Αποστολίδης                                  Νόπη Παπαδοπούλου

Efkseinos lesxi (5)

Efkseinos lesxi (4)

Efkseinos lesxi (3)

Efkseinos lesxi (2)

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Το Δημόσιο αλλάζει νοοτροπία: Νέο σύστημα μπόνους παραγωγικότητας. 9 συχνές ερωτήσεις…

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής το οποίο θα εφαρμόζεται στους φορείς του Δημοσίου π…