elizabeth

(KIRSTY WIGGLESWORTH/AP PHOTO)

Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας. Έμεινε στο θρόνο για 70 χρόνια και ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ. Τον τελευταίο καιρό βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπάλμοραλ, ενώ τον τελευταίο χρόνο είχε ακυρώσει πολλές από τις εμφανίσεις της, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας -τη σοβαρότητα των οποίων αμφισβητούσε διαρκώς το Παλάτι.

Η Elizabeth Alexandra Mary Windsor γεννήθηκε στις 21/4 του 1926 -στο σπίτι της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της, στο Λονδίνο, ενώ ήταν Βασιλιάς ο παππούς της, King George V. Με το που είδε τον κόσμο για πρώτη φορά, έγινε η τρίτη στη σειρά της διαδοχής του θρόνου -πίσω από τον θείο της Edward VIIΙ και τον πατέρα της, Duke of York (μετέπειτα King Georg VI).

Η μητέρα της, Duchess of York (μετέπειτα Βασίλισσα Ελισσάβετ η Βασιλομήτωρ) ήταν η μικρότερη κόρη του εκ Σκωτίας αριστοκράτη, Claude Bowes-Lyon. Η Ελισάβετ βαπτίστηκε στις 29/5, στο ιδιωτικό εκκλησάκι του Μπάκιγχαμ. Πήρε το βασικό της όνομα από τη μητέρα της, το Alexandra από τη μητέρα του -Βασιλιά- παππού της που είχε πεθάνει έξι μήνες νωρίτερα και το Mary από τη μητέρα του πατέρα της. Η οικογένεια της την αποκαλούσε Lilibet. Τέσσερα χρόνια μετά, γεννήθηκε η αδελφή της Princess Margaret.

Ο παππούς της πέθανε στις 20/1 του 1936 -μετά πολλά χρόνια προβλημάτων υγείας που συνδέονταν με το κάπνισμα. Όπως αποκαλύφθηκε χρόνια μετά (όταν επετράπη η δημοσίευση των σχετικών αρχείων) οι τελευταίες του λέξεις ήταν God damn you -τις απηύθυνε στη νοσοκόμα του, όταν του έδινε το ηρεμιστικό πριν κοιμηθεί το βράδυ.

Στα ίδια έγγραφα υπήρχε η πληροφορία ότι του είχαν χορηγηθεί ουσίες (μορφίνη και κοκαΐνη) για να επιταχυνθεί ο θάνατος του «και να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του», καθώς πια υπέφερε πολύ και δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας. Τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος του, Edward VIIΙ. Η Ελισάβετ μπήκε στη δεύτερη θέση της διαδοχής, εν τούτοις δεν αναμενόταν να γίνει ποτέ βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και μπορούσε να αποκτήσει δικά του παιδιά. Αυτά θα έμπαιναν μπροστά από την Ελισάβετ, στη λίστα των διαδόχων.

O Edward VIIΙ χρίστηκε Βασιλιάς στις 20/1 του 1936 και παραιτήθηκε του θρόνου το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ναι, δεν ‘έκλεισε’ χρόνο και μέχρι σήμερα είναι ο Βασιλιάς με τη πιο σύντομη θητεία. Το Μάρτιο που είχε προηγηθεί, είχε κάνει πρόταση γάμου στην Αμερικανίδα socialite σύντροφο του, Wallis Simpson. Η Simpson είχε ένα διαζύγιο και διεκδικούσε το δεύτερο, όταν της πρότεινε ο Βασιλιάς να γίνει Βασίλισσα. Προκλήθηκε συνταγματική κρίση. Οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου εναντιώθηκαν στο γάμο, τονίζοντας ότι ήταν πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτο το γεγονός ότι η επικείμενη Βασίλισσα ήταν δυο φορές ζωντοχήρα.

Η κυβέρνηση Balwdin απείλησε με παραίτηση. Αν προχωρούσε στην πραγματοποίηση, θα γίνονταν γενικές εκλογές και θα απειλούνταν το καθεστώς του ουδέτερου συνταγματικού μονάρχη. Η έξοδος του Edward VIIΙ έγινε μονόδρομος -παρεμπιπτόντως δημιουργήθηκε για εκείνον η θέση του Duke of Windsor και παντρεύτηκε τη γυναίκα που ήθελε στις 3/6 του 1937, όταν οριστικοποιήθηκε το δεύτερο διαζύγιο της Simpson. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, George VI και κάπως έτσι η Ελισάβετ βρέθηκε στην πρώτη θέση της διαδοχής, καθώς δεν είχε αδελφό.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Τρεις αθλητές του ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ, σε προετοιμασία με την Εθνική, ενόψει του Πανευρωπαϊκού

Τρεις αθλητές του ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ κλήθηκαν σε προετοιμασία με την Εθνική ομάδα, ενόψει του Παν…