20230717_100914

Το πώς η ευφυής γεωργία γίνεται επιτέλους πράξη με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν ο οριζόντιος παρονομαστής των θεμάτων που συζητήθηκαν στο 9o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της Gaia Επιχειρείν, που διεξήχθη σήμερα στον Πειραιά και αναμεταδόθηκε ζωντανά και από το Agro24.

O τίτλος του συνεδρίου είναι «Η ελληνική γεωργία προς το 2030: Κερδίζοντας το στοίχημα της βιωσιμότητας με τη συνδρομή της ΚΑΠ». Τα κεντρικά θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν – φυσικά – η βιωσιμότητα, αλλά και το ΟΣΔΕ της νέας εποχής με την πολιτική ανοιχτών και προστατευμένων δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών συμπλήρωσης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών με το gov.gr. Παράλληλα, φαίνεται ότι η νέα ΚΑΠ και τα οικολογικά σχήματα που εφαρμόζει το κάθε κράτος-μέλος σε αντικατάσταση της πράσινης ενίσχυσης αποτελούν το μέσο για να εξαπλωθούν σε όλο το φάσμα της παραγωγής οι ψηφιακές εφαρμογές και οι γεωτεχνικές συμβουλές. Το πρώτο από αυτά τα συστήματα ευφυούς γεωργίας, για το οποίο ανοίγονται πλέον νέες προοπτικές από φέτος, είναι το GaiaSense, όπου η Neuropublic καλείται να το διασυνδέσει – ήδη έχει αρχίσει – με τις απαιτήσεις των οικολογικών σχημάτων, των προγραμμάτων, αλλά και της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ξεκινώντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τρέχουσα ΚΑΠ θέτει τη γνώση, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία σε άμεση προτεραιότητα, για να αποκτήσει η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική περιβαλλοντικό πρόσημο και πραγματικά χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Αναρωτώμενος «Γιατί βάλαμε ως έτος προοπτικής το 2030 στον τίτλο του συνεδρίου;» είπε: «Γιατί είναι σημαντικό έτος-ορόσημο που αναμένεται να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου. Ήδη έχουν λάβει μορφή, άλλοι με κανονισμούς, άλλοι με προτάσεις κανονισμών.»

Και έθεσε ως παράδειγμα το εξής: «Οι φάκελοι του κανονιστικού πλαισίου για την αποκατάσταση της φύσης βρίσκονται στο επίκεντρο μαχών και δικαίως ζητάμε η γεωργία να αντιμετωπίζεται ως μέρος της λύσης.»

Βέβαια, τόνισε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον αλλαγών, «στη χώρα μας βρισκόμαστε σε μία δύσκολη μετάβαση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Ακόμα δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε ορισμένα σημεία. Θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Δεν πρέπει όμως να μη στρέφουμε τα μάτια μας στο μέλλον και τις προκλήσεις του, που είναι:

  • Κλιματική αλλαγή
  • Γεωπολιτικές αλλαγές
  • Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα

Κάθε μέρα που θα αφήνουμε θα μένουμε πίσω στις εξελίξεις. Έτσι στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουμε για το άμεσο, αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον της γεωργίας.»

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Η Χριστιάνα Καλογήρου, γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, εκπροσωπώντας την ηγεσία του Υπουργείου, είπε: «Επειδή ο κ. Αυγενάκης είναι σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ισπανία, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις:

1. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κλιματική κρίση. Δεν είναι κάτι προσωρινό. Μιλάμε για νέες κλιματικές συνθήκες, που είναι πραγματικότητα.

2. Νέες οικονομικές συνθήκες έχουν δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

3. Αναδύονται συνεχώς προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, καθώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καταναλωτών, για βιωσιμότητα, για ευζωία των ζώων κ.λπ. ενώ είναι πολύ σημαντική για την υγεία η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων.

4. Καλούμαστε, τέλος, να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις απέναντι στους παραγωγούς μας που θα πρέπει να ανταποκριθούν στα υψηλά κόστη παραγωγής και στην ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων για μεγαλύτερη παραγωγή. Με όρους βιωσιμότητας και χωρίς κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις είναι η νέα ΚΑΠ.

Στην εφαρμογή της θα πρέπει να συμβάλει η λεγόμενη «τετραπλή έλικα»: Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ιδιωτική πρωτοβουλία και πανεπιστήμια πρέπει να συνεργαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα.»

Τις εργασίες του συνεδρίου ακολούθησε, έπειτα, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τα προβλήματα της ενεργοποίησης των ενισχύσεων της φετινής ΚΑΠ είναι γνωστά, αλλά σωστά το συνέδριο εστιάζει στη διαμόρφωση στρατηγικής για την ελληνική γεωργία έως το 2030.

Ο πρωτογενής τομέας συνιστά έναν κλάδο με μεγάλη βαρύτητα στο ΑΕΠ. Και η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρικό μέρος της ατζέντας εντός Ελλάδας και διεθνώς.

Οι παραγωγοί είναι βασικοί διαχειριστές της γης, των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων.»

Ο κ. Χαρίτσης αναρωτήθηκε «τι σημαίνει βιώσιμος πρωτογενής τομέας στις σημερινές συνθήκες, όπου μιλάμε για μια νέα παγκόσμια κλιματική συνθήκη; Σημαίνει παραγωγικός και ανταγωνιστικός τομέας, με δίκαιη κατανομή του εισοδήματος στον παραγωγό, που διαφυλάσσει τους φυσικούς πόρους, το νερό, το έδαφος κ.λπ. Και προσαρμόζεται στις νέες κλιματολογικές συνθήκες, στην ανθεκτικότητα σε γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές.

Πώς συνδυάζει κανείς οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, κλιματικούς στόχους με τη μετάβαση και τις πολλαπλές κρίσεις στη σύγχρονη εποχή;

Η απάντηση έχει δοθεί στην πράξη και δίνεται πολιτικά.

Η καινοτομία και η ψηφιακή μετάβαση είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία. Και γι’ αυτό αποτελούν οριζόντιο στόχο της νέας ΚΑΠ.

Θεωρώ πολύ κρίσιμο να υπάρξει τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη στον κλάδο της ευφυούς γεωργίας.»

Το τελευταίο του σχόλιο ήταν μια σαφής αιχμή για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμα, εδώ και 4 περίπου χρόνια ο διαγωνισμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας.

Ίδρυση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Αττικής

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είπε: «Η Περιφέρεια Αττικής είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων. Στοχεύει στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του Στρατηγικού Σσχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027. Συνεργαζόμαστε με όλους για ένα κοινό όραμα για βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία.»

Και ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας, «την ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Αττικής, στην οποία η Gaia Επιχειρείν είναι βασικός μέτοχος. Και θα είναι σύντομα πραγματικότητα. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης των τοπικών προϊόντων της Αττικής.»

Στο τέλος του χαιρετισμού του, ως γιατρός, θέλησε να τονίσει ότι το ζήτημα της «Διατροφής και της Υγείας θα πρέπει να μας απασχολήσει παγκόσμια. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει έναν θεματικό τουρισμό για τη μακροζωία και την υγεία, που θα έχει διάρκεια όλον τον χρόνο και θα προσκαλεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αποφέροντας πολλά έσοδα στην οικονομία.»

Με την ιδιότητά του ως γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Πάζιος, χαιρέτισε το συνέδριο και είπε:

«Βλέπουμε τις αλλαγές που έχουν έρθει, με το κόστος παραγωγής, με την έλλειψη εργατών γης, την κλιματική αλλαγή και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία της ΚΑΠ, κάτι που δεν είχαμε κάνει στην πραγματικότητα έως τώρα.»

Και πρόσθεσε ότι το συνέδριο και τα συμπεράσματά του μπορούν να μας βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων της ελληνικής γεωργίας, όπως η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, η έλλειψη ψηφιακών υποδομών και το δημογραφικό πρόβλημα.

Ο Σπυρίδων Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον σύντομο χαιρετισμό του έθεσε ορισμένες προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία, που μπορούν να υλοποιηθούν με τη βοήθεια της νέας ΚΑΠ:

– Να εξασφαλίσουμε μεγιστοποίηση της παραγωγής

– Ενσωμάτωση εγχώριων προϊόντων στις αλυσίδες αξίας (εγχώρια κατανάλωση και τουρισμός)

– Ανάδειξη της ανώτερης ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.»

Ανέφερε στη συνέχεια ως παράδειγμα το εξής: «Μαζί με την Περιφέρεια Αττικής έχουμε ξεκινήσει την πρωτοβουλία για ένα πρότυπο διατροφικών ισχυρισμών, που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα, σε αντίθεση με το NUTRISCORE…»

– Πρέπει να έχουμε τρόφιμα προσιτά και ποιοτικά.

– Να στηριχθεί ο παραγωγός, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους επιστημονικούς φορείς.

– Να θεσπιστούν κανόνες που θα γίνουν σεβαστοί από όλους. Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.»

Εναρκτήρια Ενότητα: Πώς θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής γεωργίας με τη συνδρομή της ΚΑΠ

Η εναρκτήρια ενότητα των εργασιών του συνεδρίου είχε ως τίτλο: «Πώς θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής γεωργίας με τη συνδρομή της ΚΑΠ».

Από αριστερά: Έλλη Τσιφόρου, Yves Madre, Τάσος Χανιώτης και Ιωάννης Χανιωτάκης.

Αρχικά η συντονίστρια του πάνελ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, έθεσε κάποια θέματα συζήτησης όπως το γεγονός ότι θα έχουμε νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έναν χρόνο, ότι ήδη έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά η συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2027, ότι υπάρχουν νέες προκλήσεις για τους παραγωγούς κ.ά.

Πρώτος μίλησε σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο ο ευρωβουλευτής Paolo de Castro, ο οπίος μας τοποθέτησε στο κέντρο των μαχών και των εξελίξεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα μετά τη συνεδρίασης της Ολομέλειας της προηγούμενης εβδομάδας:

«Την Τρίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ εξαιρέσαμε τα βοοειδή από την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές.

Επίσης, θα έχουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της φύσης, που δεν θα επηρεάζει σημαντικά τη γεωργία, μετά από δύο τροπολογίες που έφεραν οι ευρωβουλευτές.

Τέλος, πλησιάζουμε στη λήξη των διαπραγματεύσεων για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ, ώστε να έχουμε καινούρια νομοθεσία τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».

Δεύτερος ομιλητής του πάνελ ήταν ο πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE, Υves Madre, ο οποίος αφού εξήρε τον ρόλο της Gaia Επιχειρείν στη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη βιωσιμότητα στην παραγωγή και ειδικότερα στη γεωργία, τα τελευταία χρόνια, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και η σημερινή ΚΑΠ αλλάζει. Η ΚΑΠ 2023-2027 χαράκτηκε πριν 5 χρόνια. Εκτοτε έχουν συμβεί πολλές αλλαγές κι έρχονται κι άλλες, λόγω της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», της νέας Πράσινης Συμφωνίας, της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του καρκίνου. Όλες αφορούν την ΚΑΠ. Καταλαβαίνω ότι για τους αγρότες είναι δύσκολο και περίπλοκο να καταλάβουν ότι πρέπει να γίνει νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Αλλά ας διευκρινίσουμε μερικά θέματα.

Υπάρχει το θέμα του προϋπολογισμού. Θα μειωθεί σταδιακά κατά 85 δισ. ευρώ από σήμερα έως το 2027, λόγω του πληθωρισμού.

Θα υπάρξει ενδιάμεση αναθεώρηση; Δύσκολο. Και ο Επίτροπος και οι αρμόδιοι το βλέπουν δύσκολο να αντισταθμιστεί η απώλεια των χρημάτων που προέρχεται από την άνοδο του πληθωρισμού.»

Εκτός από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, που θα τον «ροκανίσει» τα επόμενα χρόνια ο πληθωρισμός, τα άλλα θέματα στα οποία στάθηκε ο κ. Madre ήταν η ευζωία των ζώων, τα συνθετικά τρόφιμα, η διατροφή χωρίς αγρότες, η συζήτηση για τις πρωτεΐνες κ.ά. Αναρωτήθηκε δε αν «θέλουμε βιομηχανική διατροφή χωρίς γεωργία; Καθώς υπάρχει μεγάλη τάση προς τα συνθετικά βιομηχανικά τρόφιμα».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», τόνισε ότι «όλες οι μελέτες, μιλούν για το κόστος των μεταρρυθμίσεων:

  • +12% κόστος στον καταναλωτή
  • -15% στην παραγωγή.

Είναι σαφές ότι πρέπει να έχουμε μία γεωργία με ουδέτερο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά δεν ξέρουμε πώς.»

Όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, είπε ότι «υπήρχε συναίνεση το 2021 για το πώς θα την εφαρμόσουμε, αλλά μετά τον κορονοϊό και την Ουκρανία, δηλαδή μετά το 2022 δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ θεσμών, κρατών-μελών και άλλων συντελεστών.

Έχουμε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ δύο άκρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά διχασμένο, όπως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν υπάρχουν συμμαχίες-συνασπισμοί. Είναι ετερόκλητες οι τοποθετήσεις.»

Και κατέληξε λέγοντας ότι «12 μήνες πριν τις ευρωεκλογές πρέπει να συγγράψουμε τον οδικό χάρτη μέχρι το 2032. Αν γράψουμε την τροχιά, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Όταν όμως αμφιταλαντευόμαστε σε έναν κόσμο που προχωράει προς τα μπρος, σημαίνει ότι θα βγούμε εκτός τροχιάς. Τρεις είναι οι πυλώνες για τους οποίους πρέπει να αποφασίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία:

Συνεχίστε την ανάγνωση στο … .agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Μικροί μαθητές στην Πύλη, βρήκαν πορτοφόλι & το παρέδωσαν στην Αστυνομία

Άλλη μια αξιέπαινη πράξη, με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά-μαθητές Γυμνασίου, έλαβε χώρα χθες…