47-zelenskyy

(φωτό:AP)

Η Ουκρανία κρατάει μέχρι στιγμής σθεναρή αντίσταση απέναντι στη ρωσική προέλαση με την κυβέρνηση του Κιέβου να απορρίπτει το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση της Μαριούπολης και να διαμηνύει ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα.

Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι και παράλληλα υποσχέθηκε πως τυχόν συμβιβασμός με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να ψηφιστεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν και να ανταποκριθούν σε αυτήν ή την άλλη μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας και της κατανόησής μας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αφορούν εδάφη που κατέχονται από ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στην Ουκρανία από χώρες αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά εξελίσσονται λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, με πρώτη στάση την Πολωνία, τη χώρα που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις θέσεις του Κιέβου και παράλληλα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Απ’ την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι μια απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Επίσης, τόνισε ότι η Ρωσία είναι αρνητική στο ενδεχόμενο «ειρηνευτικής αποστολής» οποιαδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για να τονίσει ότι η χώρα του θα εκλάβει ως αρνητική εξέλιξη την απόπειρα κρατών να παρέμβουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες αργότερα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. συμφώνησε επί  της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» που προβλέπει την ενεργοποίηση μιας ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Συγχαρητήρια από την ΕΑσΥ, στην Άννα Παπαγεωργίου, για την κατάκτηση 2 μεταλλίων

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων συγχαίρει την  Άννα Παπαγεωργίου, κόρη του συναδέλφ…