2024-06-17 102712

Στην Πόρτα, την σημερινή Πύλη Τρικάλων, τον Ιούνιο του 1943 για πρώτη φορά οι αντιστασιακές οργανώσεις θα πολεμήσουν  σαν τακτικός στρατός και όχι σαν αντάρτικος, με οργανωμένο σχέδιο έναντι των μεγάλων δυνάμεων του τακτικού ιταλικού στρατού.

 Διακόσιοι πενήντα (250) Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή οπλισμό, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, πυροβόλα και τεθωρακισμένα αντιστέκονται με σθένος και τρεις μήνες μετά την μάχη της Πόρτας, στις 11 Σεπτεμβρίου 1943,  η  Μεραρχία Pinerolo  θα παραδοθεί στον ΕΛΑΣ.

 Η Μάχη της Πόρτας ανέδειξε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων. Η νίκη αυτή συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση του ΕΛΑΣ και διασφάλισε την συνέχιση της αντίστασης στην περιοχή. Επιπλέον, ενίσχυσε το ηθικό των Ελλήνων, αποδεικνύοντας ότι η οργανωμένη αντίσταση μπορούσε να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις κατοχής.

 Η μάχη αυτή αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα της ηρωικής δράσης των Ελλήνων κατά την περίοδο της κατοχής, συμβάλλοντας στην τελική απελευθέρωση της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα.

 Η Εθνική Αντίσταση, η οποία αναγνωρίσθηκε μόλις το 1982,  ένωσε τους Έλληνες απέναντι στον κατακτητή. Έγινε σύμβολο της εθνικής ομοψυχίας,  της ενότητας  και της πάλης.

 Στις μέρες μας, η ελευθερία και η δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διαφυλάσσονται με κάθε κόστος. Η τρέχουσα, εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και η γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα τονίζει την επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθούν αυτές οι αρχές για να επιτευχθεί η ειρήνη και να διασφαλιστεί η ευημερία των ανθρώπων παγκοσμίως.

 Τιμή και δόξα στην Εθνική Αντίσταση

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Πανηγύριζε και Γιόρτασε το Εκκλησάκι  της Αγίας Τριάδος Βαθυρρεύματος

  Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε θεία λειτουργία ιερουργούντος του…