iowa_aiova_anemostrovilos_katastrofi_ipa

(φωτό:Bryon Houlgrave/The Des Moines Register via AP)

Τους επτά έφτασαν οι νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν το κέντρο της Αϊόβα, καταστρέφοντας σπίτια και γκρεμίζοντας δέντρα και κολόνες ρεύματος στην πιο θανατηφόρα καταιγίδα της πολιτείας εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δήλωσαν οι αρχές.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης και   διαχείρισης κρίσεων στην κομητεία Μάντισον δήλωσαν ότι τέσσερις τραυματίστηκαν και έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν ένας ανεμοστρόβιλος έπεσε στην περιοχή νοτιοδυτικά του Ντε Μόιν κοντά στην πόλη Ουίντερσετ γύρω στις 4:30 μ.μ. Μεταξύ των νεκρών ήταν δύο παιδιά κάτω των πέντε ετών και τέσσερις ενήλικες.

Στην κομητεία Lucas, περίπου 54 μίλια (87 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του Ντε Μόιν, οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν έναν θάνατο και πολλούς τραυματισμούς όταν ένας ξεχωριστός ανεμοστρόβιλος έφθασε λιγότερο από μία ώρα αργότερα.

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ είπε ότι το άτομο που πέθανε βρισκόταν σε τροχόσπιτο σε κάμπινγκ στο κρατικό πάρκο Red Haw στο Τσάριτον της Αϊόβα.

Οι καταιγίδες που προκάλεσαν ανεμοστρόβιλους μετακινήθηκαν σε μεγάλο μέρος της Αϊόβα από το απόγευμα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου με καταστροφές και στο προάστιο Ντε Μόιν του Νοργουόκ, καθώς και σε περιοχές ανατολικά του Ντε Μόιν και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αϊόβα. Οι καταιγίδες προκλήθηκαν από τη συσσώρευση μεγάλης μάζας ζεστού και υγρού αέρα από τον Κόλπο του Μεξικού.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές, οι δρόμοι αποκλείστηκαν από πεσμένες κολόνες τηλεφωνίας και ηλεκτροδότησης, ενώ πολλά δέντρα αποψιλώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν περίπου 10.000 στην περιοχή Ντε Μόιν.

Πρόκειται για τους πιο θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους που έχουν χτυπήσει την Αϊόβα από τον Μάιο του 2008, όταν ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε σχεδόν 300 σπίτια και σκότωσε εννέα ανθρώπους στη βόρεια πόλη Πάρκερσμπουργκ. Ένας άλλος ανεμοστρόβιλος, ένα μήνα αργότερα, σκότωσε τέσσερα αγόρια στο ράντσο Little Sioux Boy Scout στη δυτική Αϊόβα. Κάτοικοι και εθελοντές μάζευαν σήμερα τα συντρίμμια.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ντε Μόιν δημοσίευσε στο Twitter νωρίς την Κυριακή ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις καταιγίδες που προκάλεσαν ανεμοστρόβιλους, αλλά είναι «άγνωστο προς το παρόν πόσοι ανεμοστρόβιλοι προκλήθηκαν».

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούνται συχνότερα εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η επιστημονική απόδοση ενός συστήματος καταιγίδων στην υπερθέρμανση του πλανήτη απαιτεί ειδική ανάλυση και προσομοιώσεις υπολογιστή που χρειάζονται χρόνο, και μερικές φορές δεν δείχνουν σαφή συσχέτιση μεταξύ των δύο φαινομένων.

Πάντως τέτοιου είδους φαινόμενα μπορούν να προκύψουν περίοδο του χρόνου, αν έχουν διαμορφωθεί οι καιρικές και ατμοσφαιρικές προϋποθέσεις, λένε ειδικοί μετεωρολόγοι.

Σε ορισμένες περιοχές οι ανεμοστρόβιλοι ξερίζωσαν ολοκληρωτικά τα σπίτια, στέλνοντας τα χαλάσματα εκατοντάδες μέτρα μακριά, αφήνοντας μόνο τα θεμέλια στη θέση τους. Οι καταιγίδες του Σαββάτου πιθανότατα προκάλεσαν ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ολόκληρη τη διαδρομή τους, εκτιμούν οι Αρχές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ντε Μόιν ανάρτησε το Σάββατο ότι οι αρχικές φωτογραφίες και τα βίντεο από τις ζημιές στην κοινότητα του Ουίντερσετ υποδηλώνουν ότι ήταν τουλάχιστον ένας ανεμοστρόβιλος EF-3, ικανός να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, στην κλίμακα Enhanced Fujita. Ανέφερε ότι οι ομάδες μετεωρολογικών υπηρεσιών θα διερευνήσουν τη ζημιά την Κυριακή και θα αξιολογήσουν περαιτέρω την ακριβή ένταση.
Οι καταιγίδες EF-3 έχουν συνήθως ανέμους άνω των 130 mph.

Η καταιγίδα που προκάλεσε τους ανεμοστρόβιλους του Σαββάτου διένυσε περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Νεμπράσκα έως την κεντρική Αϊόβα, αλλά ο χρόνος παραμονής των ανεμοστρόβιλων παραμένει άγνωστος έως ότου ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για την έκταση και το μέγεθος των ζημιών.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». Δημ. Παπαστεργίου: Από την πρώτη στιγμή είχαμε τον πολίτη στο επίκεντρο & το δείχνουμε έμπρακτα στον τομέα της Υγείας

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 26 Απριλίου,…