Home Ελλάδα Μπήκαν οι βάσεις για την αναγέννηση του δάσους στη Βαρυμπόμπη

Μπήκαν οι βάσεις για την αναγέννηση του δάσους στη Βαρυμπόμπη

0
2_252863_312610_type13262

(Από αριστερά προς τα δεξιά), κ. Ευάγγελος Γκουντούφας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Τσιλίκουνας Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ παρέδωσε αντιδιαβρωτικά έργα, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Σε μερικούς μήνες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη. Μια πυρκαγιά που άνοιξε άλλη μια «πληγή» στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ πρόσθεσε άλλο ένα μαύρο τοπίο στην Αττική.

 Η πολιτεία ζήτησε τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να συνδράμει στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανταποκρίθηκε άμεσα σ’ αυτό το κάλεσμα.

Συγκεκριμένα, ανέλαβε την υλοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών αντιδιαβρωτικών έργων σε μια έκταση 3.197,40 στρεμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μια σύντομη εκδήλωση την 1η Απριλίου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κώστα Σκρέκα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ παρέδωσε αυτά τα έργα.

Παπαθανασίου: «Πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη»

Όμως ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν θα μείνει εκεί. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δεσμεύτηκε ότι ο Όμιλος θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των κρίσιμων αυτών έργων, ώστε να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασικών εκτάσεων στον πλαίσιο της δέσμευσής τους για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι υπόσχεση. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας, ώστε να συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον της χώρας μας».

Σκρέκας: «Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»

Από τη μεριά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κώστας Σκρέκας, αφού ευχαρίστησε τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη Βαρυμπόμπη, αλλά και στα Γεράνεια Όρη στον Σχίνο Κορινθίας εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν πολύ σύντομα, τόνισε ότι: «Στην κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού καταβάλλουμε μια τεράστια εθνική προσπάθεια, που φέρνει αποτελέσματα, για την άμεση ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Η κυβέρνηση με σχέδιο και αποφασιστικότητα ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη για την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην αναγέννηση και προστασία του φυσικού μας πλούτου. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δάση μας, που αποτελούν τη φυσική μας κληρονομιά και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ανεκτίμητα τα αντιδιαβρωτικά έργα

Όμως πόσο σημαντικά είναι τα αντιδιαβρωτικά έργα στη φυσική αναγέννηση των καμένων δασών; Η χρησιμότητα τους λοιπόν θεωρείται ανεκτίμητη, καθώς συμβάλλουν στη συγκράτηση των πολύτιμων δασικών εδαφών, την αποτροπή της διάβρωσης, τη μερική μείωση της έντασης καθόδου του νερού και τον περιορισμό της καθόδου φερτών υλικών. Παράλληλα απαιτούνται και αντιπλημμυρικά έργα (βαθιά αυλάκωση των εδαφών με κλίση μικρότερη από 30% για την αύξηση της διαπερατότητας και τη συγκράτηση του νερού και φερτών υλικών) προκειμένου να περιοριστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα από έντονες βροχοπτώσεις.

Με υλικά 100% οικολογικά και αποκλειστικά από τα καμένα

Βάσει μελέτης της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, χρησιμοποιήθηκαν υλικά 100% οικολογικά και αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής για να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν:

233.486 τρέχοντα μέτρα κορμοδέματα κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.

20.913 τρέχοντα μέτρα κλαδοπλέγματα στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων.

1.503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, εντός των κοιτών των δευτερευόντων και τριτευόντων χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.

Πηγή:real.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…

kefir olympos

Syneteristiki tapeza Trikalwn

ESPA 2021-2027

ennodeia

Euroamax

TAXI στην Πύλη

Apostolikas Geoponos

Ververas

Pigi market