3376

Μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν στην έκδοση πορισμάτων αλλά και στις πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ζήτημα το 2023 να έχουν γίνει δύο πληρωμές από τον Οργανισμό για ζημιές εκτός της θεομηνίας που έπληξε τις περιοχές της Θεσσαλίας. Μπορεί πάντως να καθυστερεί να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αλλά τις ασφαλιστικές εισφορές τις εισπράττει έγκαιρα από την πληρωμή του τσεκ.

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Είναι γεγονός ότι είχαμε φέτος μεγάλες ζημιές από την θεομηνία στην Θεσσαλία αλλά υπάρχουν και άλλες περιοχές της χώρας που έχουν ζημιές και οι παραγωγοί τους θα πρέπει να αποζημιωθούν. Έχουμε μπει στο 2024 και ακόμη δεν έχουμε κάποιο νέο για τις αποζημιώσεις των ζημιών. Μιλάμε ζημιές που περιλαμβάνει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και έγιναν το 2023. Επίσης καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό τα πορίσματα εκτίμησης της ζημιάς.

Συγκεκριμένα έγινε μια πληρωμή ΕΛΓΑ της περασμένη άνοιξη και μια ακόμη το Δεκέμβριο και τίποτα άλλο. Ρωτάμε γιατί δεν συνεχίζεται ο άγραφος νόμος που υπήρχε για πληρωμές κάθε μήνα από τον ΕΛΓΑ. Επίσης από το ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι γίνεται διαβούλευση για την περιβόητη αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά δεν μας λένε με ποιους την κάνουν. Έχουμε ακόμη την ακαρπία και τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και ζητάμε να υπάρξει ίση αντιμετώπιση των αγροτών σε όλη την χώρα».

Ο Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε καθυστέρηση στην πληρωμή αποζημιώσεων αλλά και στα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα μας ήρθαν τα πορίσματα από τις ζημιές που είχαμε στην σταφίδα λόγω του καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι και βγάζουν εκτός αποζημίωσης τους σταφιδοπαραγωγούς.

Επίσης έχουμε τα πορίσματα για ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις και δεν γνωρίζουμε πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις. Και ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των πορισμάτων έχουμε και νέες ζημιές στην περιοχή που προκάλεσε ανεμοστρόβιλος από την πρόσφατη κακοκαιρία. Την ερχόμενη Παρασκευή (12/1) θα κάνουμε συνάντηση στην Αμαλιάδα και θα δούμε αν χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την περασμένη άνοιξη είχαμε παγετό και βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς δενδρώδων καλλιεργειών. Τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ πάνε για τον Φεβρουάριο γιατί υπάρχει προτεραιότητα για τις εκτιμήσεις από την θεομηνία».

Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι αποζημιώσεις στους αμυγδαλοπαραγωγούς από τον παγετό. Αν και ο ΕΛΓΑ µαζί µε το ΥπΑΑΤ είχαν ανακοινώσει ότι η πληρωµή της 21ης ∆εκεµβρίου, θα περιλάµβανε και προκαταβολές ύψους 150 ευρώ το στρέµµα για τα αµύγδαλα που επλήγησαν από τον παγετό την περασµένη άνοιξη, στην πράξη πληρώθηκαν µόνο πολύ συγκεκριµένες λίγες περιπτώσεις παραγωγών.

Το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην σύσκεψη, που θα γίνει, την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, στην Καρδίτσα, κυβερνητικού κλιμακίου που θα αποτελείται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, τους Γενικούς Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη και του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες, οι νεοκλεγέντες δήμαρχοι της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, και εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Πηγή:agrotypos.gr (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Κώστας Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στόχος να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών. Η εξυγίανση του Οργανισμού αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα 

Προσωπικό του στοίχημα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσ…