Unsplash Brett Melit

(φωτό:Unsplash Brett Melit)

Γιατι τα ποσοστά του γηρασμένου πληθυσμού έχουν τριπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και τι σημαίνει αυτό για το κράτος

Η Ευρώπη γερνάει. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνει μια σειρά από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ήπειρο και στις οποίες έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα πως ο πληθυσμός των, άνω των 65 ετών, Ευρωπαίων έχει διπλασιαστεί κατά την περίοδο 1960-2018 και πια διαμορφώνεται στο 20%. Σύμφωνα, ωστόσο, με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, υπάρχει μία χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.

 Ποιο είναι το κράτος στο οποίο ζητούν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι της Ευρώπης και γιατί τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης, που έγιναν γνωστά πριν από μερικές μέρες, έχουν κάνει αρκετούς επιστήμονες να ανησυχούν για την αισθητή μείωση του πληθυσμού του έως το 2050;

Η χώρα με τους περισσότερους ηλικιωμένους στην Ευρώπη

Το κράτος, το οποίο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα δημογραφικής γήρανσης στο σύνολο της Ευρωπαικής Ένωσης, είναι η Πορτογαλία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή από την εθνική βάση δεδομένων, Pordata, για κάθε 100 παιδιά που βρίσκονται έως την ηλικία των 14 ετών, αντιστοιχούν 182 ηλικιωμένοι (στη λίστα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν ξεπεράσει τα 65 έτη ζωής).

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η οποία έχει αντλήσει στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο αριθμός των ηλικιωμένων στη χώρα έχει τριπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού είναι το γεγονός ότι το 1990, υπολογίστηκε πως για κάθε 100 παιδιά αντιστοιχούσαν μόλις 66 ηλικιωμένοι.

Γιατί γερνά τόσο γρήγορα η χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ο ετήσιος δείκτης γήρανσης του πληθυσμού ανέρχεται στο 3,6% και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Jorge Mageiros, ο οποίος εργάζεται ως αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, ο λόγος της συνεχώς επιταχυνόμενης αύξησης του ποσοστού γήρανσης στην Πορτογαλία είναι η μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό και η επιστροφή στη χώρα χιλιάδων ομοεθνών συνταξιούχων. Ο ίδιος θέλει, ωστόσο, να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για μια «δραματική εξέλιξη», δεν παραλείπει, όμως, να δηλώσει πως οι κοινωνίες, και δη η πορτογαλική, χρειάζονται την ενέργεια των νέων για να πάνε μπροστά.
Πηγή:oneman.gr
Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Λουλούδια: Tips για την φύτευση και την φροντίδα τους

Σε ποιον δεν αρέσει ένας ανθισμένος κήπος ή ένα μπαλκόνι στολισμένο με γλάστρες όμορφων φυ…