1_0

(Η Γενική Διεύθυντρια ΝΑ Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Yossi Matias, VP of Engineering & Research της Google.)

Τα στελέχη της Google είχαν συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία βρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, ενώ παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι νέες δυνατότητες που ανοίγει σε διάφορα μέτωπα η τεχνητή νοημοσύνη (AI), από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των μεγα-πυρκαγιών και των πλημμυρών, μέχρι την υγεία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Οσυνδυασμός της Τεχνητής Νοημοσύνης με το cloud παρέχουν δυνατότητες μεγαλύτερες από πότε για την καινοτομία, το επιχειρείν, την κοινωνία, δυνατότητες τεράστιες». Με την φράση αυτή ο Yossi Matias, VP of Engineering & Research της Google σκιαγράφησε χθες, στην εκδήλωση για την επέτειο των 15 ετών παρουσίας της Google στη χώρα μας, το επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζει ο πολυεθνικός ψηφιακός κολοσσός στην Ελλάδα, συνδυάζοντας από την μια:

  •  την μεγάλη επένδυση στο σύμπλεγμα των data center – η οποία παραμένει «on track» και εντός χρονοδιαγράμματος όπως διαβεβαίωσαν χθες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας – και από την άλλη
  • την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών, κάτι που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας στην εκδήλωση με τον Yossi Matias.

«Όσον αφορά στη Google και την Ελλάδα, προσβλέπουμε να εργαστούμε, όπως κάνουμε, σε πολλά χρήσιμα έργα που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως έχουμε ήδη πράξει: να προσφέρουμε απλές ψηφιακές δεξιότητες ή να εξετάσουμε πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να προωθήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτά είναι απλά προβλήματα, δεν χρειάζεται να αναλογιστούμε όλα τα πολύπλοκα ηθικά θέματα που προκύπτουν όταν αντιμετωπίζουμε πιο περίπλοκα ζητήματα», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική αλλαγή

Τα στελέχη της Google είχαν συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία βρέθηκαν στην χθεσινή. εκδήλωση στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, ενώ παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι νέες δυνατότητες που ανοίγει σε διάφορα μέτωπα η AI, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των μεγα-πυρκαγιών και των πλημμυρών, μέχρι την υγεία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ο τομέας της κλιματικής αλλαγής είναι άλλωστε ένας από τους τρεις τομείς στους οποίους επιθυμεί να επενδύσει και να πρωτοπορήσει η Ελλάδα στην τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με την υγεία και την εκπαίδευση, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Google έχει ήδη ακριβή μοντέλα πρόβλεψης πλημμυρών, που μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε ακόμη και πριν από λίγα χρόνια. Και η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτή την τεχνολογία μπορεί να είναι σωτήρια. Όσο πιο εξελιγμένα γίνουν τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε για τα καιρικά φαινόμενα.

Το ίδιο ισχύει για τις πυρκαγιές. Ήδη δοκιμάζουμε τεχνολογίες όσον αφορά στον εντοπισμό πυρκαγιών ταχύτερα από ό,τι μπορούσαμε πριν, κάτι που φυσικά είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβασή μας. Το πώς εξαπλώνεται μια πυρκαγιά είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αρκετά περίπλοκο ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί από λεπτομερείς αναλύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, όλα αυτά είναι πραγματικά ζητήματα στα οποία θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο».

Τα εργαλείαFlood Hub και wildfires

Η Google παρουσίασε στην εκδήλωση τα εργαλεία που έχει αναπτύξει για την πρόγνωση των πλημμυρών, όπως η πλατφόρμα Flood Hub, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη σε 80 χώρες ανάμεσα τους και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο που βοηθά τους πολίτες αλλά και τις τοπικές αρχές να προβλέψουν σημαντικό κίνδυνο πλημμύρας, σε χρονικά ορίζοντα 7 ημερών.

Ειδικότερα, το 2023, η Google επέκτεινε το σύστημα πρόβλεψης πλημμυρών στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα Flood Hub περιλαμβάνει πλέον περιοχές της χώρας μας που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης σε πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, οργανισμούς βοήθειας και μεμονωμένους χρήστες προκειμένου να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα και προβλέψεις βάθους 7 ημερών.

Επίσης παρουσιάστηκε και το εργαλείο παρακολούθησης της πορείας των πυρκαγιών – wildfires –  το οποίο δεν παρέχεται ακόμη σε όλη του την ανάπτυξη στην Ελλάδα – όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον Καναδά – αλλά υπάρχουν λειτουργίες που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει για να δει την πορεία μιας πυρκαγιάς ενώ αυτή έχει ξεσπάσει.

Bard VS ChatGpt

Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση είχε φυσικά το αντίπαλο δέος του ChatGpt, το Bard, μια εφαρμογή generative AI που βασίζεται στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, που μπορεί να βρει χρήσεις στο επιχειρείν, στην εκπαίδευση και αλλού. Το demo πάντως που παρουσιάστηκε στο χώρο της εκδήλωσης φάνηκε να ανταποκρίνεται καλά στα ελληνικά.

Το Ithaca

Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, έχει βρει εφαρμογές και στον πολιτισμό. Στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η εφαρμογή Ithaca, η οποία αναπτύχθηκε από το ερευνητικό εργαστήρι τεχνητής νοημοσύνης της Google «Deepmind», με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Γιάννη Ασσαέλ. Η Ithaca είναι ένα Deep Neural Network για την αποκατάσταση αρχαίων κειμένων και τη γεωγραφική και χρονολογική απόδοση αρχαίων ελληνικών επιγραφών.

Περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις

Χθες το Google.org ανακοίνωσε τη στήριξή του στο ICLEI Europe με 1 εκατομμύριο ευρώ για την προώθηση περιβαλλοντικών και κλιματικών δράσεων που αξιοποιούν δεδομένα, σε ελληνικές πόλεις.

Το ICLEI Local Governments for Sustainability θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει μια ανοιχτή πρόσκληση όπου οι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως και 275.000 EUR για τα επιλέξιμα έργα τους. Η οικονομική στήριξη αφορά σε πόλεις-μέλη του EU Mission for Climate Neutral and Smart Cities που έχουν υπογράψει την «Αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» της ΕΕ.

Τέτοιες πόλεις στην Ελλάδα είναι: περιοχές της Αθήνας (Κέντρο, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη), Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα

Πέγκυ Αντωνάκου: Προσβάσιμη και χρήσιμη πληροφορία σε όλους

«Η κοινή δράση που λαμβάνει υπόψη ολόκληρη την κοινωνία ήταν πάντα ο τρόπος για να επιτυγχάνουμε σπουδαία αποτελέσματα. Είμαι πολύ περήφανη για τη σύμπραξη που έχουμε δημιουργήσει με την Ελλάδα», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου. «Διαχρονικό μας όραμα είναι η οργάνωση της πληροφορίας έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη και χρήσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτό το όραμα παραμένει δέσμευση μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ», συμπλήρωσε.

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να γίνει αναφορά σε αξιοσημείωτα ορόσημα των δράσεων της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, σε συνεργασία της Google με την τοπική κοινωνία και οργανισμούς της χώρας. Ήταν επίσης και μια ευκαιρία να συζητηθούν και οι μελλοντικές προοπτικές.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ…

 

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Κώστας Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στόχος να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών. Η εξυγίανση του Οργανισμού αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα 

Προσωπικό του στοίχημα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσ…