
Ο κόσμος είχε τρομοκρατηθεί και δεν αγόραζε ποσότητες ελαιόλαδου, αφού οι τιμές από τον Αύγουστο είχαν πετάξει στα σύννεφα στην κυριολεξία.
Ο πανικός που προήλθε και από τα ΜΜΕ, πανικόβαλε αρχικά σε χιλιάδες καταναλωτές, και παρόλο που φέτος παντού η παραγωγή είναι λιγότερη λόγω χρονιάς και πυρκαγιών, η τιμή άρχισε να κυλάει αργά και βασανιστικά προς τα 7,50 ευρώ το κιλό.
Πληροφορίες φέρουν την χώρα μας να φτάνει φέτος τους 190 χιλιάδες τόνους, καλύπτοντας μέρος της εγχώριας αγοράς.
Οι Έλληνες καταναλωτές περιόρισαν την αγορά τυποποιημένου Ελαιόλαδου σε ποσότητα, αναζήτησαν λάδι από γνωστούς και συγγενείς, αλλά δεν προχώρησαν σε αγορές αναμένοντας την τιμή να πέσει έστω και λίγο.
Πληροφορίες φέρουν και τους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν άλλο είδος λαδιού για τις ανάγκες των καταστημάτων τους, με το πυρηνέλαιο και άλλα λάδια να εισέρχονται σφήνα για την φετινή χρονιά.
Ένας ακόμη σοβαρός λόγος που η τιμή πέφτει είναι ότι ο φετινός χειμώνας θα έχει κρύα, βροχές και χιόνια, και αυτό θα ρίξει τις τιμές και άλλο.
Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι θα σπεύσουν να μαζέψουν τις ελιές τους όσο γίνεται πιο γρήγορα, ( μιλάμε για ανθρώπους που διαθέτουν από 100-200 ρίζες ελιές έως 600-1000), λόγω του καιρού.
Οι ίδιοι δεν έχουν δυνατότητα αποθήκευσης της σοδειάς τους και θα επιδιώξουν να την πουλήσουν το ταχύτερο δυνατό για να μην τους μείνει αμανάτι, ρίχνοντας και άλλο την τιμή.
Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό στο τραπέζι κάθε Έλληνα, αλλά μέχρι τώρα όσοι είχαν σχετικά μικρό αριθμό ελιών, είτε τις είχαν δώσει σε κάποιον άλλο στην επαρχία, είτε τις είχαν παρατήσει εντελώς.
Με τα νέα δεδομένα πλέον όλα αλλάζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό να αναγκάζεται να γυρίσει στα χωριά του και να περιποιηθεί την οικογενειακή περιουσία όση και να είναι αυτή, αφού με λάδι και κρασί λίγα ζώα και ένα κήπο έζησαν και επιβίωσαν οι πρόγονοι μας μέσα από πείνα και πολέμους, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Πηγή:pentapostagma.gr