russia-stratos-1

(φωτογραφία αρχείου:AP PHOTO)

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία ξεκινά η Μόσχα, στις οποίες αναμένεται να εμπλακούν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες.

Καθώς οι ασκήσεις αυτές γίνονται στα σύνορα με την Ουκρανία, η ενέργεια αυτή συνιστά ουσιαστικά μια επίδειξη δύναμης από τη Μόσχα, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς τη Δύση.

Παράλληλα οι κοινές ασκήσεις «Allied Resolve» αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας της Ρωσίας στη Λευκορωσία, η οποία έχει ξεκάθαρα ταχθεί στο πλευρό της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει τις εν λόγω ασκήσεις –που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου– ως τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη» της Ρωσίας στην πρώην Σοβιετική Λευκορωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, συνεισφέρουν στη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία: ένα γεγονός που έχει προκαλέσει φόβους για επικείμενη εισβολή της Μόσχας σε ουκρανικό έδαφος.

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σχέδια εισβολής, ενώ δεν έχει αποκαλύψει πόσα στρατεύματα θα συμμετάσχουν τελικά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει 30.000 στρατιώτες, καθώς και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, μαχητικά αεροσκάφη SU-35, συστήματα αεράμυνας S-400 και πυραύλους Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας.

Σε στρατιωτικούς όρους, η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών δημιουργούν άλλο ένα μέτωπο δίπλα από την Ουκρανία, η οποία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Μάλιστα, οι ασκήσεις αυτές θα φέρουν τα ρωσικά στρατεύματα ακόμα πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μόλις ολοκληρωθούν οι ασκήσεις. Ωστόσο η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, η οποία ανησυχεί εδώ και χρόνια ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο προσφέρει «κομμάτια κυριαρχίας» με αντάλλαγμα την υποστήριξη από τη Μόσχα– εκφράζει φόβους πως τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να μην αποχωρήσουν από τη χώρα.

«Ο Λουκασένκο άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας. Νομίζει ότι έχει ακόμα τον έλεγχο, αλλά δεν είμαστε σίγουροι. Είναι σε θέση να βεβαιωθεί ότι αυτά τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους ή όχι;», δήλωσε σύμβουλος της Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, αυτοεξόριστης, πρώην υποψήφιας για τη λευκορωσική προεδρία και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Μικροί μαθητές στην Πύλη, βρήκαν πορτοφόλι & το παρέδωσαν στην Αστυνομία

Άλλη μια αξιέπαινη πράξη, με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά-μαθητές Γυμνασίου, έλαβε χώρα χθες…