Mousiko (1)

Ένα μάθημα ξεχωριστό και έξω από την κλειστή και αποπνικτική ατμόσφαιρα της σχολικής αίθουσας βίωσαν οι μαθητές του Γ1 τμήματος του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.

Η εκπαιδευτική τους εκδρομή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου στην Πύλη, ήταν μια  εμπειρία πλούσια σε συναισθήματα  και εντυπώσεις, που θα μείνει αποτυπωμένη για αρκετό χρόνο στη μνήμη των παιδιών και των συνοδών καθηγητών.

Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αφού πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποτελούν βασική συνιστώσα γνώσης και εμπειρίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Άλλωστε, η γνώση δεν αποκτάται  μόνο με τη θεωρητική προσέγγιση, αλλά και με τη  βιωματική μάθηση που τα οφέλη της είναι γνωστά και πολλαπλά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η διδακτική επίσκεψη του Μουσικού Γυμνασίου ήταν μια δράση που τόνωσε το ενδιαφέρον των παιδιών, ενθάρρυνε τη συμμετοχή τους και συνέβαλε στην απόκτηση πολύτιμων εμπειριών.

Μια διδακτή επίσκεψη που προγραμματίστηκε για τα μαθήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας (διδάσκων  καθηγητής ο κ. Α. Τσουκνίδας), της θεατρολογίας (διδάσκουσα καθηγήτρια η κ. Μ. Μανθέλα),  της βυζαντινής & παραδοσιακής μουσικής (διδάσκουσα καθηγήτρια η κ. Μ. Κοσβύρα) και της μουσικής (διδάσκων καθηγητής Αποστόλης Καραδήμας).

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε στο τοξωτό γεφύρι ο κ. Βασίλης Πανάγος, πρώην Γυμνασιάρχης και συγγραφέας. Ο κ. Πανάγος, μίλησε για το επιβλητικό φαράγγι και τον διαχρονικό ρόλο που αυτό ανέπτυξε ως  κύριο οδικό δίκτυο για τη διάσχιση της Πίνδου.

Επίσης, αναφέρθηκε  σε ιστορικά στοιχεία για το γεφύρι της Καμάρας και τον κτήτορα του Άγιο Βησσαρίωνα, καθώς και για τα  μνημεία και αξιοθέατα που στολίζουν την Πύλη.  Στον χώρο του γραφικού γεφυριού και  δίπλα από το βουερό ποτάμι ακολούθησε  μουσικοθεατρικό δρώμενο,  που αφορούσε την αναπαράσταση της ιστορίας του γεφυριού της Άρτας. Η όμορφη μουσική παρουσίαση έγινε από τον εκπαιδευτικό κ. Καραδήμα Αποστόλη και με τον ήχο του σαντουριού που τον συνόδευαν οι μελιστάλαχτες φωνές των παιδιών.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ιστορικό – Νομισματικό – Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Βησσαρίωνα. Μια κυψέλη συλλογής εκθεμάτων  της λαϊκής παράδοσης και του τοπικού  πολιτισμού, που εμπνεύστηκε και  δημιούργησε  ο κ.  Νίκος Μαρδάνης.  Εκεί τους υποδέχθηκε ο ιδρυτής του μουσείου  ο οποίος και τους ξενάγησε. Η συλλογή με τα πλούσια εκθέματα έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο.

Οι μαθητές, με ζωγραφισμένη τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό στα πρόσωπά τους, πληροφορήθηκαν για τη ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων του παρελθόντος, και για τα παλιά επαγγέλματα που χάθηκαν. Ακολούθησε επίσκεψη στην Πόρτα Παναγιά. Ο κ. Πανάγος μίλησε για το ιστορικό χωριό της Μεγάλης Πόρτας και για τα κατάλοιπα της αρχαίας και βυζαντινής τέχνης που μαρτυρούν το πλούσιο παρελθόν του.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ίδρυση της λαμπρής μονής της Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών και την οικογένεια των Αγγέλων Κομνηνών που εξουσίασαν την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Στον χώρο της βυζαντινής εκκλησίας ο υπεύθυνος φύλαξης  και ιεροψάλτης κ. Στάθης Καΐκης αναφέρθηκε σε στοιχεία της ιστορίας  του ναού και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τη θαυμάσια  εικονογράφηση του.

Στη συνέχεια, κάτω από το αμυδρό φως των κεριών και σε  ατμόσφαιρα κατάνυξης, οι μαθητές έψαλλαν ύμνους προς την Θεοτόκο  από τα μεγαλυνάρια της Υπαπαντής. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τη δωρεά αναμνηστικών εικόνων και εντύπων από τον κ. Καίκη, αλλά και την προσφορά του καθιερωμένου και απολαυστικού λουκουμιού.

Μετά το πέρας της διδακτικής επίσκεψης, μαθητές και εκπαιδευτικοί  πήραν τον δρόμο του γυρισμού. Αποχαιρέτησαν τη σαγηνεύτρα Πύλη  με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση ότι σύντομα θα επιστρέψουν.

Β.Π.

Mousiko (2)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Τρεις αθλητές του ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ, σε προετοιμασία με την Εθνική, ενόψει του Πανευρωπαϊκού

Τρεις αθλητές του ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ κλήθηκαν σε προετοιμασία με την Εθνική ομάδα, ενόψει του Παν…