άνδρας-ουρεί-καθιστός-500x334-1-368x246

Άνεση, υγεία, υγιεινή; Ακολουθούν τα οφέλη και οι λόγοι πίσω από τη σύσταση ενός ουρολόγου προς τους άνδρες να ουρούν καθιστοί.

Όσον αφορά τις συνήθειες προσωπικής υγιεινής, υπάρχουν ορισμένα έθιμα που οι άνδρες διατηρούν εδώ και χρόνια χωρίς αμφισβήτηση. Ένα από αυτά είναι η όρθια ούρηση. Ωστόσο, ο Gerald Collins, σύμβουλος ουρολογικός χειρουργός στο νοσοκομείο Alexandra στο Cheshire (Αγγλία), δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι άνδρες θα πρέπει να επιλέγουν να ουρούν καθιστοί.

Γιατί συνιστάται αυτή η αλλαγή; Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους λόγους πίσω από την πρόταση του γιατρού και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει αυτή η πρακτική στην υγεία των ανδρών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία για να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος.

Οι περισσότεροι άνδρες προτιμούν να ουρούν όρθιοι

Η σύσταση του Collins υποστηρίζεται από μια έκθεση του YouGov σχετικά με τις ανδρικές πρακτικές ούρησης. Με βάση μια έρευνα σε περισσότερους από 7.000 άνδρες σε 13 χώρες, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνδρες ουρούν όρθιοι.

Διαπίστωσε επίσης ότι το 33% των Βρετανών ανδρών δήλωσε ότι δεν θα σκεφτόταν ποτέ να καθίσει, ενώ μόνο το 9% κάθεται πάντα για να ουρήσει. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες στο Μεξικό και την Πολωνία κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να ουρούν καθιστοί. Στο Μεξικό, για παράδειγμα, μόνο το 6% κάθεται πάντα για να ουρήσει, ενώ το 36% δήλωσε ότι δεν θα το έκανε “ποτέ”.

Ένα άλλο αποκαλυπτικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο απρόθυμοι να καθίσουν από ό,τι οι νεότεροι. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στην παγιωμένη με τα χρόνια αντίληψη ότι είναι “πιο αρρενωπό” να ουρεί κανείς όρθιος.

Η μελέτη έδειξε επίσης εντυπωσιακές πολιτισμικές διαφορές. Για παράδειγμα, το 40% των Γερμανών ανδρών δήλωσαν ότι ουρούν “πάντα” καθιστοί, σε σύγκριση με το 10% των Αμερικανών και το 5% των Σιγκαπουριανών.

Γιατί οι άνδρες πρέπει να ουρούν καθιστοί;

Αφού διερευνήσαμε τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ανδρικές πρακτικές ούρησης ανά τον κόσμο, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το θεμελιώδες ερώτημα: γιατί οι άνδρες πρέπει να ουρούν καθιστοί; Στην ενότητα που ακολουθεί, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τους λόγους που κρύβονται πίσω από την πρόταση του Άγγλου γιατρού.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτελεσματική εκκένωση της ουροδόχου κύστης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην Telegraph, ο Δρ. Collins τόνισε ότι το να ουρεί κανείς καθιστός θα μπορούσε να θεωρηθεί “ο πιο αποτελεσματικός τρόπος” για να το κάνει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες της λεκάνης είναι χαλαροί, γεγονός που θα διευκόλυνε τη διαδικασία ούρησης.

Το να κάθονται οι άνδρες μπορεί να γίνει ακόμη πιο ωφέλιμο καθώς μεγαλώνουν. Αυτό οφείλεται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH). Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του προστάτη και του περιβάλλοντος ιστού, η οποία προκαλεί απόφραξη στην ουρήθρα και δυσχεραίνει την ούρηση. Η αύξηση ενός συγκεκριμένου προϊόντος διάσπασης της τεστοστερόνης είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των κυττάρων, εξήγησε ο Άγγλος γιατρός.

Η BPH γίνεται πιο διαδεδομένη καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Οι πάσχοντες είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές, όπως πέτρες στην ουροδόχο κύστη και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, είναι σύνηθες ο αδένας του προστάτη να αυξάνεται σε μέγεθος.

Έτσι, οι άνδρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ούρηση σε καθιστή θέση είναι πιο άνετη εάν πάσχουν από ΒΡΗ. Παράλληλα με αυτή την προοπτική, ερευνητές του Πανεπιστημίου Leiden (Ολλανδία) υποστηρίζουν επίσης την ιδέα ότι η ούρηση σε καθιστή θέση μπορεί να είναι ευεργετική. Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, αποκάλυψαν ότι αυτή η στάση διευκολύνει την πλήρη και ταχύτερη κένωση της ουροδόχου κύστης.

Είναι πιο υγιεινό

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι άνδρες ενθαρρύνονται να ουρούν καθιστοί σχετίζεται με την υγιεινή. Η όρθια ούρηση μπορεί να δημιουργήσει πιτσίλισμα, το οποίο απαιτεί πρόσθετο καθαρισμό της τουαλέτας.

Με το να ουρούν καθιστοί, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανεπιθύμητου πιτσιλίσματος, με αποτέλεσμα μια πιο υγιεινή εμπειρία που είναι λιγότερο επιρρεπής στην εξάπλωση μικροβίων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κοινόχρηστα περιβάλλοντα, όπως οι δημόσιες τουαλέτες ή τα οικογενειακά μπάνια.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με μια έκθεση του The Guardian, δύο Αμερικανοί καθηγητές μηχανικοί διεξήγαγαν έρευνα για το φαινόμενο του πιτσιλίσματος και είχαν συγκλονιστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, όταν τα ούρα φεύγουν από την ουρήθρα, βγαίνουν ως ρεύμα, αλλά, σε απόσταση μεταξύ 5 και 10 εκατοστών, αρχίζουν να σπάνε σε σταγονίδια. Αυτά συγκρούονται μεταξύ τους, δημιουργώντας τα λεγόμενα “δορυφορικά σταγονίδια”, τα οποία εκτοξεύονται σε ευρείες γωνίες.

Επιπλέον, εάν υπάρχουν περιττώματα στην τουαλέτα, τα σταγονίδια αυτά είναι πιθανό να περιέχουν βακτήρια Escherichia coli. Αυτές οι συγκρούσεις, μαζί με τις πιτσιλιές από το χτύπημα του νερού της τουαλέτας από σημαντικό ύψος, μπορούν να διασκορπίσουν τα ούρα σε όλες τις περιοχές του μπάνιου. Ακόμα και στην οδοντόβουρτσά σας!

Στροφή προς την άνεση

Παρόλο που η ούρηση στα όρθια αποτελεί κοινή πρακτική για πολλούς άνδρες, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα οφέλη της καθιστής ούρησης. Η σύσταση του Άγγλου ουρολόγου να επιλέγετε αυτή τη θέση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ούρησης.

Αν και η τελική επιλογή εναπόκειται στον καθένα, αξίζει να εξετάσετε τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Και να θυμάστε ότι είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεστε έναν γιατρό για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τυχόν προβλήματα υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…