
Μπορεί μια μικρή επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα να λύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα όπως αυτό του υπερπληθυσμού και των συνεπειών του στην αγροτική παραγωγή και την κλιματική αλλαγή; Η Brite Solar, μια καινοτόμος εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, λέει «ναι» και το αποδεικνύει με την τεχνολογία της, που έχει ήδη ξεχωρίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Brite είναι περίπλοκο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό, καθώς αφορά κυριολεκτικά όλον τον πλανήτη. Έχει να κάνει με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής τα επόμενα χρόνια –που θα έρθει ως φυσική συνέπεια της αύξησης του πληθυσμού– και την αδυναμία των σημερινών μέσων γεωργίας να σταθούν στο «ύψος» των περιστάσεων, από άποψη επάρκειας αλλά και βιωσιμότητας. Με λίγα λόγια, έχει να κάνει με το πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να συνεχίσει να παράγει μαζικά τρόφιμα, χωρίς να κατασπαταλήσει νερό, ενέργεια και άλλους «κρίσιμους» πόρους.
Για να δώσει λύση σε αυτόν το «γρίφο», η Brite Solar, με επικεφαλής τον ιδρυτή της, Νίκο Κανόπουλο, δημιούργησε μια καινοτόμο και πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού, η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νανοϋλικών με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Σε αντίθεση με άλλες φωτοβολταϊκές λύσεις, το συγκεκριμένο panel είναι πάνω από 80% διαφανές ηλιακό γυαλί, το οποίο παράγει καθαρή ενέργεια, μειώνει το ενεργειακό κόστος, και επιτρέπει στο φως να διαπερνά χωρίς να επηρεάζει τη φωτοσύνθεση, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές θερμοκηπίου.
Το νανοϋλικό που ανέπτυξε η Brite Solar απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, που είναι άχρηστη τόσο για τα φυτά όσο και για τις ηλιακές κυψελίδες, και την επανεκπέμπει στο ορατό φάσμα, το οποίο χρησιμοποιείται και από τα φυτά και από τις ηλιακές κυψελίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη φωτεινή ενέργεια για τα φυτά και μεγαλύτερη απόδοση για τις ηλιακές κυψελίδες.
Χάρη στην τεχνολογία αυτή, η εταιρεία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από επενδυτές και να λάβει σημαντικές διακρίσεις από διεθνείς φορείς, όπως η Ernst & Young και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Μεταξύ άλλων, κατάφερε πρόσφατα να επιλεχτεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας ως η μόνη ελληνική εταιρεία για χρηματοδότηση έργου στο πλαίσιο του προγράμματος «Green Deal», ενώ είναι επίσης η πρώτη, και μόνη μέχρι στιγμής, ελληνική εταιρεία στην οποία το επενδυτικό κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας συμμετέχει επενδυτικά στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εφαρμόσει το προϊόν της σε πλήθος έργων τόσο σε ανοιχτού, όσο και σε κλειστού τύπου καλλιέργειες (θερμοκήπια) σε Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, έχοντας ήδη προγραμματισμένα και άλλα έργα μέσα στο 2024. Τα συγκεκριμένα έργα είναι πολλά υποσχόμενα, και η εταιρία φιλοδοξεί να αποτελέσουν την αρχή μιας μεγάλης πορείας στην παγκόσμια αγορά.
Με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας η Brite Solar ξεκινά, τέλος, τη δική της γραμμή παραγωγής και συνεχίζει την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος της. Στόχος της είναι, από τα σημεία παρουσίας της στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, να καταφέρει να «φτάσει» σε όλον τον κόσμο, προωθώντας την τεχνολογία της αλλά και όλη την ιδέα της βιώσιμης καλλιέργειας και ανάπτυξης με διπλή χρήση της γης για γεωργική παραγωγή και παραγωγή ενέργειας ταυτόχρονα.
Η BRITE SOLAR εξελίσσει την παράδοση της χώρας μας στην ηλιακή ενέργεια με την εφαρμογή υλικών νανοτεχνολογίας.
Η Brite Solar συνεχίζει αυτήν την παράδοση με τον δρα Νίκο Κανόπουλο να ιδρύει την εταιρεία το 2010 αναπτύσσοντας μια καινοτόμο και πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού, η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νανοϋλικών με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Με απλά λόγια, ένα θερμοκήπιο μπορεί να μειώσει δραματικά τις ανάγκες ενέργειάς του παράγοντας ενέργεια το ίδιο και παράλληλα να αφήνει το φως να περνάει στα φυτά. Μια τεχνολογική και επιχειρηματική καινοτομία από την Brite Solar σε έναν τομέα όπου μπορεί να επενδύσει η Ελλάδα στρατηγικά.