202310010717460074-1200x698-1

Η φονική πλημμύρα του 1953 στην Ολλανδία ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που συνέβη στη χώρα τον 20ό αιώνα, αφήνοντας πίσω της πάνω από 1.800 νεκρούς.

Οι φωτογραφίες από εκείνη την εποχή με τα σπίτια κάτω από τα νερά είναι σχεδόν ίδιες με τις πρόσφατες εικόνες από τα χωριά της Καρδίτσας, αν και τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι Ολλανδοί χρειάστηκαν ολόκληρες δεκαετίες για να χτίσουν την αντιπλημμυρική τους άμυνα, την οποία εν πολλοίς βασίζουν στο «Delta Project», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το διασημότερο έργο υδραυλικής μηχανικής στον κόσμο. Τις τελευταίες ημέρες ομάδα ειδικών της ολλανδικής εταιρίας HVA βρέθηκε στη Λάρισα με στόχο να βοηθήσει στον σχεδιασμό ενός μακροπρόθεσμου βιώσιμου αντιπλημμυρικού σχεδίου για την περιοχή της Θεσσαλίας μεταφέροντας εμπειρία και τεχνογνωσία.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες συναντήθηκαν με τον Κώστα Αγοραστό και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά το πέρασμα της θεομηνίας «Daniel», ενώ συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο, και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ πάνω από τις πληγείσες περιοχές, ώστε να δουν τις καταστροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η ολλανδική εταιρία αναμένεται να υποβάλει ένα πρώτο αντιπλημμυρικό σχέδιο σε τέσσερις εβδομάδες στην ελληνική κυβέρνηση.

Ενας Ελληνας επικεφαλής των Ολλανδών ειδικών

Επικεφαλής της ομάδας των Ολλανδών ειδικών είναι ένας Ελληνας του Αμστερνταμ, ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Γκουζούρης, διευθύνων σύμβουλος της HVA International.

Η HVA ιδρύθηκε το 1879 στην Ολλανδία και είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη γεωργική εταιρία που υλοποιεί αγροτοβιομηχανικά έργα με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία, ενώ η διαχείριση των υδάτων είναι η μεγάλη πρόσκληση σε πολυάριθμα έργα της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στέλεχος διοίκησης και επιχειρηματίας, κάτοχος ΜΒΑ από το Nottingham Trent University και Πτυχίου Bachelor of Science Επικοινωνίας-Δημοσιογραφίας από το HU University of Applied Sciences της Ουτρέχτης έχει το κρίσιμο πόστο του CEO στην ολλανδική εταιρία της οποίας το χαρτοφυλάκιο φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Γκουζούρης είναι ακόμα ιδρυτής και μέτοχος της εταιρίας παροχής υπηρεσιών κοστολόγησης Costwise, καθώς επίσης και ιδρυτικό μέλος του Orange Grove, μιας θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας όπου δραστηριοποιείται ως μέντορας σε startup εταιρίες.

Εχει δραστηριοποιηθεί ως μέντορας και στη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής European Network of Mentors for Women Entrepreneurs. Στο παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμβουλος προέδρου στον ΟΑΣΑ. Τέλος, είναι μέλος του Development Finance Forum, μιας πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο τη δημιουργία αναπτυξιακών έργων σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Delta Project, το πιο διάσημο έργο υδραυλικής μηχανικής στον κόσμο

Το φαραωνικό αντιπλημμυρικό έργο της Ολλανδίας, που κόστισε 5 δισ. ευρώ, ξεκίνησε να σχεδιάζεται μετά τις πλημμύρες του 1953 και ολοκληρώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1997, αποτελώντας μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

H πολυσύνθετη κατασκευή με τσιμεντένιους πυλώνες, τεράστιες θύρες και φράγματα κατασκευάστηκε από τη Rijkswaterstaat, που είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του ολλανδικού υπουργείου Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων επιφορτισμένος με τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση των κύριων εγκαταστάσεων υποδομής στη χώρα.

Το 2013, η Διεθνής Ομοσπονδία Μηχανικών ανακήρυξε το Delta Project ως το πιο διάσημο έργο υδραυλικής μηχανικής στον κόσμο επαινώντας την καινοτόμο τεχνολογία, την υγιή δομή και τη βιωσιμότητα του έργου. Το σύστημα δεν κατάφερε μόνο να προστατεύει τις κατοικημένες περιοχές από τις πλημμύρες αλλά έχει και άλλα οφέλη. Αρχικά τα φράγματα ελέγχουν τον χειρισμό της ροής του νερού διαχωρίζοντας το μολυσμένο από το γλυκό και εξασφαλίζοντας επιπλέον νερό για τη γεωργία.

Παράλληλα, οι κατασκευές βελτιώνουν την πρόσβαση σε μεγάλα τμήματα της επαρχίας Zeeland για εσωτερική ναυτιλία, μετριάζοντας τις επιπτώσεις των παλιρροϊκών κυμάτων. Επίσης, το έργο συνέβαλε στη δημιουργία νέων φυσικών καταφυγίων και περιοχών αναψυχής, όπως το Εθνικό Πάρκο Oosterchelde, που έχει δημιουργηθεί από εκτεθειμένα επίπεδα άμμου και λάσπης, ενώ η περιοχή είναι δημοφιλής στους επισκέπτες για τα μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας ή για τα θαλάσσια σπορ. Με δεδομένες τις σημαντικές διαφορές των δύο χωρών, μένει να αποδειχθεί ποιο μέρος της τεχνογνωσίας των Ολλανδών μπορεί να μεταφερθεί στη Θεσσαλία προστατεύοντας την περιοχή από νέες θεομηνίες και συμβάλλοντας στην αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής.

Πηγή:taxydromos.gr, eleftherostypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

“Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”:  Οφειλόμενη τιμή

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδε…