2023-10-02T161635Z_390872806_RC2EK3A77XKA_RTRMADP_5_FRANCE-WEATHER

Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο περασμένος μήνας ξεπέρασε τα κανονικά επίπεδα κατά πολλούς βαθμούς Κελσίου

Τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έζησαν φέτος τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχουν καταγράψει ποτέ, καθώς η ακραία ζέστη του 2023 συνεχίζεται και το φθινόπωρο.

Και μπορεί η χρονιά να μην έχει ακόμα τελειώσει, όμως η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus εκτιμά ότι το 2023 θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Σεπτέμβριος έσπασε το ρεκόρ σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ελβετία, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο Οκτώβριος έκανε ποδαρικό με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έως και 35 βαθμούς σε περιοχές της νότιας Ισπανίας.

Η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε φέτος με το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Στη Γαλλία (εικόνα), η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France ανακοίνωσε ότι η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου στη χώρα έφτασε στους 21,5 βαθμούς Κελσίου, μια γιγάντια αύξηση κατά 3,5 βαθμούς σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Οι μέσες θερμοκρασίες στη χώρα υπερβαίνουν τα κανονικά μηνιαία επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη γειτονική Γερμανία, η υπηρεσία DWD ανακοίνωσε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, σχεδόν 4 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1961-1990.

Στην Πολωνία, ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος από τότε που άρχισε η συλλογή μετρήσεων πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τα κανονικά επίπεδα κατά 3,6 βαθμούς.

Τον θερμότερο Σεπτέμβριο έζησαν επίσης η Αυστρία και η Ελβετία, η οποία είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι οι αλπικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν κατά 10% την τελευταία διετία, μείωση περίπου ίση με τις απώλειες των τριών δεκαετιών που προηγήθηκαν του 1990.

Κύριος παράγοντας του παγκόσμιου κύματος ζέστης το 2023 θεωρείται η κλιματική αλλαγή, λόγω της οποίας η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει ανέβει 1,2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ κοντά στο όριο των 1,5-2,0 βαθμών που έχει δεχθεί ως όριο η διεθνής κοινότητα.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας στον ανατολικό Ειρηνικό και επηρεάζει τον καιρό σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Οι προσπάθειες να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς μέχρι τα τέλη του αιώνα, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, θα βρεθούν επί τάπητος στην επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Πηγή:in.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…