
Επιστήμονας απαντά κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο και με τι διάρκεια
Το καθημερινό μπάνιο είναι για πολύ κόσμο αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνει κανείς μπάνιο. Τελικά τι ισχύει;
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο σημαντική προτεραιότητα έχει η προσωπική υγιεινή του καθενός. Όμως, ενώ πολλοί απολαμβάνουν το καθημερινό ντους, σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να είναι μέρος της ρουτίνας τους.
Για παράδειγμα, μπορεί η επιδερμίδα σου να είναι ξηρότερη τον χειμώνα, οπότε τα πολλά ντους μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ξηρότητα. Ωστόσο, καθημερινό μπάνιο το καλοκαίρι μπορεί να μην επηρεάσει αρνητικά το δέρμα σου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αυστηροί ή απόλυτοι κανόνες για το πόσο πολύ είναι υπερβολικά πολύ, είναι σημαντικό να γνωρίζεις το σώμα σου και τι μπορεί να ανεχθεί η δική σου επιδερμίδα.
- Φαγούρα.
- Ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα.
- Τοπικές εξάρσεις δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.
- Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά.
Αν δεν θέλεις να χάσεις το καθημερινό σου ντους, οι ειδικοί επιμένουν πως ένα είναι αρκετό.
Το καθημερινό μπάνιο μπορεί να γίνει η κύρια αιτία που το δέρμα σου χάνει τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε ερεθισμό και ξηρότητα. Επίσης, τα πολλά ντους μπορεί να ξεπλύνουν τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις. Ωστόσο, η υγεία του δέρματος δεν είναι ο μόνος λόγος για να κάνεις λιγότερα ντους. Το ντους καταναλώνει πολύ νερό, αλλά μπορεί να μην καταλαβαίνεις πόσο.
Μειώνοντας τον αριθμό των ντους σου, μπορεί να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση νερού στο σπίτι σου. Όχι μόνο θα εξοικονομήσεις πολύτιμους πόρους, αλλά θα μειώσεις και τον λογαριασμό του νερού.
«Άλλοι θα σου πουν ότι πρέπει να τρίβεσαι, να ξεπλυθείς, να κάνεις όλη τη ρουτίνα. Προφανώς οι άνθρωποι που μπαίνουν και βγαίνουν στο ντους σε 30 δευτερόλεπτα, δεν έχουν την ίδια εμπειρία με αυτούς που κάνουν 15 λεπτά, αλλά η επιλογή είναι εξαιρετικά προσωπική», τόνισε.
Τι είδη υγιεινής να προτιμήσουμε
Όσον αφορά τα είδη υγιεινής, πρότεινε να μην λαμβάνουμε τόσο σοβαρά υπόψη τις φαρμακευτικές δράσεις που αναφέρονται στις συσκευασίες. «Αν όλα είναι το ίδιο για εσάς και δεν σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα όμορφα μπουκάλια ή η μυρωδιά και έχει την ίδια αίσθηση στο δέρμα σας ανεξάρτητα από το προϊόν που χρησιμοποιείτε, τότε θα επέλεγα το φθηνότερο προϊόν. Τα χημικά είναι λίγο – πολύ τα ίδια», σημείωσε.