
Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης εσπερίδα με θέμα «Σχολείο, γονείς & μαθητές: Χτίζοντας Γέφυρες Συνεργασίας», την οποία συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Π.Ε. Τρικάλων και ο Δήμος Πύλης, με τη συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και των Δημοτικών Σχολείων Γόμφων, Παλαιομοναστήρου, Πηγής και Πύλης.
Η εκδήλωση αποτέλεσε την έναρξη σειράς εκδηλώσεων που προτίθενται να συνδιοργανώσουν η Διεύθυνση Π.Ε. Τρικάλων και ο Δήμος Πύλης, με θέματα που αναφέρονται και αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων.
Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τους εισηγητές θέματα που άπτονται της συνεργασίας σχολείου και οικογένειας και αφορούν τη μελέτη των μαθητών/τριών, την επαφή τους με το διαδίκτυο, τη διαχείριση μη επιθυμητών συμπεριφορών, την ενίσχυση της μάθησης, τη συνεργασία για ζητήματα αντιμετώπισης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και τον γονεϊκό ρόλο στη διαχείριση της εφηβείας.
Οι εισηγήσεις εστίασαν σε:
Α. Θέματα συμπεριφοράς
Καλές Πρακτικές διαχείρισης μη επιθυμητών συμπεριφορών
Σκοπός της εισήγησης ήταν να αποσαφηνιστούν οι μη επιθυμητές συμπεριφορές αναγνωρίζοντας οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πιθανά σημάδια, να εντοπιστούν πιθανές αιτίες κ μέσα από καλές πρακτικές να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ώστε να μην έρθουν οι νέοι σε μεγαλύτερα αδιέξοδα στη μελλοντική τους ζωή λόγω των συμπεριφορών τους.
Μαρία Μανούρα – Εκπαιδευτικός ΠΕ71 – Τμήμα Ένταξης Δημοτικού Σχολείου Πύλης
Πολιτειότητα του διαδικτύου
Η πολιτειότητα του διαδικτύου αναφέρεται στη σωστή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών. Περιλαμβάνει μια σειρά από δεξιότητες, στάσεις και αξίες που προάγουν την υπεύθυνη και ασφαλή πλοήγηση, καθώς και τη θετική συμβολή στα διαδικτυακά περιβάλλοντα.
Η πολιτειότητα του διαδικτύου είναι μια συλλογική ευθύνη. Δεν είναι απλώς μια σύγχρονη αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους. Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για έναν καλύτερο ψηφιακό κόσμο, όπου η γνώση, ο σεβασμός και η υπευθυνότητα σχετικά με τα «δικαιώματα» και τις «υποχρεώσεις» που απορρέουν από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών συνυπάρχουν.
Αικατερίνη Μπραζίτικου – Εκπαιδευτικός ΠΕ70 – Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Πύλης
Β. Θέματα μελέτης
Βασικές αρχές μελέτης στο σπίτι
Η παρουσίαση αναφέρθηκε στον τρόπο μελέτης των παιδιών στο σπίτι. Στόχος ήταν να αναδειχθούν οι καλύτερες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να οργανώσουν τον χρόνο τους και να παραμένουν συγκεντρωμένα. Παρουσιάστηκαν τεχνικές για τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος μελέτης που ενισχύουν τη μάθηση και την απόδοση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία του σχολείου με τους γονείς, η οποία μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξη προς το παιδί και να εξασφαλίσει τη συνεχιζόμενη πρόοδό του. Η παρουσίαση απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υποστηρίζουν τη διαδικασία της μάθησης στο σπίτι.
Αρετή Τσιώλη – Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δημοτικού Σχολείου Πηγής.
Ενισχυτές Μάθησης
Η εισήγηση διερεύνησε τους παράγοντες που ενεργοποιούν και ενισχύουν τα κίνητρα των μαθητών/τριών στη μαθησιακή διαδικασία. Ειδικότερα, αναλύθηκε ο ρόλος των στόχων, των επακόλουθων και των ενισχυτών, τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τεχνικές που λειτουργούν ως μηχανισμοί ενίσχυσης της επιθυμητής συμπεριφοράς και της μαθησιακής αποτελεσματικότητας.
Παράλληλα, αναδείχθηκε η συμβολή της ενίσχυσης στην ανάπτυξη της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης των μαθητών/τριών. Τέλος, έγινε αναφορά στα κίνητρα μάθησης που απορρέουν τόσο από εσωτερικές ανάγκες όσο και από εξωτερικά ερεθίσματα.
Δρ Στεργιανή Δεληλίγκα – Εκπαιδευτικός ΠΕ70 – Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Πηγής
Γ. Σχέσεις σχολείου οικογένειας
Συμβουλευτική & συνεργασία σχολείου – οικογένειας για θέματα αντιμετώπισης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών
Πλέον, ο εκπαιδευτικός δεν είναι μεταλαμπαδευτής γνώσεων αλλά και ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. Ιδιαίτερα στα ΑμεΑ ο ρόλος «σύμβουλος» είναι καταλυτικός. Καταρτίζει προγράμματα δεξιοτήτων, εκτιμά προβλήματα ,διατυπώνει στόχους, αξιολογεί. Αναδεικνύει με την αμοιβαιότητα-διάλογο-ειλικρίνεια τις καλές σχέσεις με γονείς. Γονείς των ΑμεΑ δύσκολα αλληλεπιδρούν με εκπαιδευτικούς, καθότι «κουβαλούν» τραύμα.
Ο «σύμβουλος-εκπαιδευτικός» προσπαθεί να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις -απορίες τους. Τους καθοδηγεί-στηρίζει διαρκώς με ενημέρωση-πληροφόρηση. Η συνεργασία γονέων-εκπαιδευτικών βοηθά τα ΑμεΑ και μόνο οφέλη παρατηρούμε στο γνωστικοσυναισθηματικοψυχολογικό πλαίσιο.
Στο «ανοιχτοσυμπεριληπτικό σχολείο» βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών μέσω συνεργασίας γονέων-σχολείου. Η γονεϊκή εμπλοκή μειώνει το στρες, καθιστά ικανότερους γονείς στην φροντίδα ΑμεΑ.
Αθανάσιος Φασούλας – Εκπαιδευτικός ΠΕ70ΕΑΕ – Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Γόμφων
Πρακτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σχολείου – οικογένειας
Η εισήγηση επικεντρώθηκε στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ως βασικό παράγοντα για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Τονίστηκε ότι η εμπιστοσύνη, η αμοιβαία επικοινωνία, η συμμετοχή των γονέων στη σχολική ζωή, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γονέων ,η αναγνώριση και η επιβράβευση, οι κοινοί στόχοι συμβάλλουν καθοριστικά στη συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική πρόοδο των παιδιών.
Παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών καθώς και προτάσεις. Η ομιλήτρια υπογράμμισε πως όταν το σχολείο και η οικογένεια λειτουργούν ως σύμμαχοι, το παιδί νιώθει ασφάλεια και υποστήριξη, κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τη επιτυχία του στο σχολείο και στη ζωή.
Σιώτα Βασιλική – Εκπαιδευτικός ΠΕ70 – Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Παλαιομονάστηρου
Δ. Θέματα γονεϊκότητας
Εφηβεία και ο γονεϊκός ρόλος σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται
Η επιρροή του γονιού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού από την βρεφική ακόμα ηλικία έως και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας είναι αποφασιστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του αισθήματος της αυτοεκτίμησης, τις επιλογές ζωής και τις ατομικές αρχές και αξίες που θα υιοθετήσει το παιδί.
Η μορφή και η ποιότητα της επικοινωνίας που θα δεχτεί το παιδί από τους γονείς του, θα το βοηθήσουν να νοιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του για να αναπτύξει θετικά την προσωπικότητα του. Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι μια καλή αρχή και βάση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο γονιός όμως αναμφισβήτητα χρειάζεται στήριξη στο ρόλο του για να ανταπεξέλθει. Μόνο έτσι η οικογένεια μπορεί να ενδυναμωθεί και να εστιάζει, όχι πια στα προβλήματα, αλλά στα ψυχολογικά και συναισθηματικά αποθέματα που μπορεί να αναπτύξει απέναντι στα ανεπιθύμητα γεγονότα.
Κωνσταντίνα Νταϊλιάνη – Κοινωνική Λειτουργός – Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων (σε συνεργασία με τον ΕΟΠΑΕ)
Ρίτσα Σουλιώτη – Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων
Τη Διεύθυνση και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης της Π.Ε. Τρικάλων εκπροσώπησε ο κ. Καραγεώργος Χρήστος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 1ης θέσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Τουρισμού του Δήμου Πύλης κ. Κωνσταντίνος Πλαστήρας, ο Αντιδήμαρχος Συντονισμού Έργων αυτεπιστασίας, ηλεκτρισμού και Παιδικών Χαρών του Δήμου Πύλης κ. Παναγιώτης Τσόλας και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πύλης κ. Ευάγγελος Κουτής.