Screenshot 2025-03-10 191638

Η Γ΄ τάξη του 2ου Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελασσόνας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Τσαριτσάνη: φύση, ιστορία και παράδοση».  Η εκπαιδευτική επίσκεψη  έγινε αρχικά στις 14 Φεβρουαρίου με τα τμήματα Γ1 και Γ2 και με συνοδούς καθηγήτριες την κ. Παπαζεύκου Ουρανία, την κ. Κατασαρού Βέρρου Σοφία και την κ. Τάσιου Ευαγγελία και ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου με τα τμήματα Γ3 και Γ4 και με συνοδούς καθηγήτριες την κ. Κωτούλα Ελένη, την κ. Σπαθή Αικατερίνη και την κ. Τάσιου Ευαγγελία.

Η Τσαριτσάνη είναι μια κωμόπολη του Δήμου Ελασσόνας  με φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία και παράδοση. Στην πλατεία της μας περίμενε ο κ. Ανδρέας  Γκανάτσιος, υπεύθυνος του προγράμματος και πρόθυμος να μας ξεναγήσει στην πόλη περιδιαβαίνοντας στα ιστορικά της μονοπάτια.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Τσαριτσάνη γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στη βιοτεχνία και στο εμπόριο. Υπήρχε αυστριακή πρεσβεία για την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου των μεταξωτών και των υφαντών με τη φυσική κόκκινη βαφή (ριζάρι) κυρίως στις πόλεις Βιέννη, Βουδαπέστη και Λειψία.

Την οικονομική ανάπτυξη ακολούθησε και η πνευματική με την ίδρυση του πρώτου σχολείου (17ος αι.)όπου δίδαξαν σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κων/νος Οικονόμου ο Εξ Οικονόμων (1780-1857), ο οποίος ήταν κληρικός και διακρίθηκε για την επαναστατική του δράση. Στην  Οικονόμειο Σχολή (1910) στεγάζεται σήμερα το Γυμνάσιο Τσαριτσάνης με Λυκειακές τάξεις. Μας υποδέχτηκαν στον χώρο του σχολείου η Δ/ντρια και η Υποδ/ντρια του σχολείου οι οποίες μας πληροφόρησαν για την ιστορία του σχολείου. Το σχολείο κάηκε από τις δυνάμεις κατοχής το 1943 πληρώνοντας έτσι η Τσαριτσάνη βαρύ φόρο αίματος με εκτελέσεις αγωνιστών εξαιτίας της αντιστασιακής τους δράσης  εναντίον των ξένων κατακτητών.

Τα πυργόσπιτα (λιθόκτιστα, θολωτά, τριώροφα κτίρια) είχαν κατασκευαστεί για να προστατεύουν τους κατοίκους από εχθρικές επιδρομές.

Η Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια του έπους του 1940, κατάγεται από την Τσαριτσάνη, προς τιμή της οποίας υπάρχει ομώνυμη πλατεία.

Screenshot 2025-03-10 191659
Στον ναό των Αγίων Αναργύρων (17ος αι.) ξεκουραστήκαμε θαυμάζοντας την ξύλινη διακοσμημένη οροφή και το παλιό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Επίσης, θαυμάσαμε τις τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους (1761).

Το μοναστήρι της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα είναι το πιο παλιό μοναστήρι της παρολύμπιας  περιοχής ( 13ος αι.). Αρχικά ήταν αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα αλλά ονομάστηκε έτσι από την εικόνα της Παναγίας που μεταφέρθηκε εκεί από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα εμφανίστηκε με θαυματουγρικό τρόπο. 

Στον ελεύθερο χρόνο απολαύσαμε ένα ρόφημα και ένα σνακ στις καφετέριες γύρω από την πλατεία της Ελασσόνας.  Στη 1μ.μ. πήραμε τον δρόμο της επιστροφής αποχαιρετώντας τον κ. Ανδρέα, υποσχόμενοι μια μελλοντική επίσκεψη. 

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Δ. Παπαστεργίου: Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους

Με βασική επιδίωξη να «αγκαλιαστεί», σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική πρωτοβουλία για αντι…