Screenshot 2025-01-27 174250

Προσωπικά δεδομένα θεωρούνται τα στοιχεία ενός ατόμου όπως για παράδειγμα το όνομα, η διεύθυνση, ο τηλεφωνικός αριθμός και πολλά ακόμα. Η παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αφορά την τυχαία, παράνομη ή μη εξουσιοδοτημένη διάδοση ή/και αποθήκευση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μία ενοχλητική διαφημιστική πρακτική, που ταλαιπωρεί χιλιάδες αναφορές, είναι η μη ζητηθείσα κλήσεις που γίνονται για τη διαφημιστική προώθηση προϊόντων. Οι κλήσεις αυτές μπορεί να είναι συνεχόμενες, να έχουν μεγάλη διάρκεια, να είναι φορτικές και, τελικά, να απασχολούν χωρίς λόγο τον καταναλωτή που δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το προωθούμενο προϊόν.

Τί προβλέπει ο νόμος και ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των καταναλωτών;

Το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι:

  1. Η εφαρμογή μη ζητημάτων επικοινωνίας με άλλο μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε διαφημιστικό σκοπό, επιτρέπεται μόνο, αν ο συνδρομητής συγκατατίθεται εκ των προτέρων ρητώς .
  2. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με ανθρώπινη παρέμβαση (κλήσεις) για τους ανωτέρω σκοπούς, εφόσον ο συνδρομητής έχει δηλώσει στον φορέα παροχής της διαθέσιμης στην κοινή υπηρεσία, ότι δεν επιθυμεί γενικά να δέχεται τέτοιες κλήσεις . Ο φορέας υποχρεούται να καταχωρίζει δωρεάν τις δηλώσεις σε ειδικούς συνδρομητές, ο οποίος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου».

Από το 2011, οι τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση, για τους παραπάνω σκοπούς, επιτρέπονται, εκτός αν ο καλούμενος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί. Οι πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στις αντιρρήσεις τους, όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους, είτε ειδικά, απευθείας στον διαφημιζόμενο, ασκώντας το δικαίωμα αντίρρησης ως προς την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων είτε γενικά, μέσω της εγγραφής τους στον ειδικό κατάλογο συνδρομητών του παρόχου.

Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία σε κάθε πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών Μητρού, στο οποίο κάθε ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις για εμπορική προώθηση.

Ο κάθε πάροχος , δηλαδή, φέρει την υποχρέωση να τηρεί Δημόσιο Μητρώο που επιτελεί έναν δημόσιο σκοπό και στο οποίο έχει πρόσβαση όποιος ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει για απευθείας εμπορική προώθηση. Οι διαφημιζόμενοι οφείλουν να λαμβάνουν από όλους τους παρόχους επικαιροποιημένα αντίγραφα των Μητρώων του άρθρου 11 ν. 3471/2006 και να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες δηλώσεις των συνδρομητών που έχουν πραγματοποιηθεί έως τριάντα ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης.

Τέλος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14 ν. 3471/2006

  1. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που, κατά την παράβαση του νόμου αυτού, προκαλεί περιουσιακή βλάβη υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση. Αν προκάλεσε ηθική βλάβη, υποχρεούται σε χρηματική ικανοποίηση.
  2. Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για παράβαση του παρόντος νόμου ορίζεται, κατ` ελάχιστο, στο ποσό δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ, εκτός αν ζητηθεί από τον ενάγοντα μικρότερο ποσό. Η χρηματική ικανοποίηση επιδικάζεται από την αιτούμενη αποζημίωση για περιουσιακή βλάβη».

Επομένως, η ένταξη στο μητρώο του άρθρου 11 Ν.3471/2006, είναι η αποτελεσματικότερη άμυνα του καταναλωτή, έτσι ώστε να σταματήσει να δέχεται διαφημιστικές κλήσεις στο τηλέφωνό του, ενώ απειλείται και η καταδίκη των υπαιτίων σε χρηματική του ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Οι επιλογές είτε σε κατάστημα είτε σε τηλέφωνο εξυπηρέτησης του παρόχου τους, μπορούν να δουν και να ακολουθήσουν τη διαδικασία για την εγγραφή τους στο μητρώο του άρθρ. 11 Ν. 3471/2006

Καλό όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τηλεφωνικές αγγελίες διαφημιστικών προϊόντων, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Σοφία Ζαχαράκη: Διπλασιάζουμε στα 20 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»

– Αυξημένο ενδιαφέρον και  ανταπόκριση από τους Δήμους και τους φορείς που μετέχουν …