7676

Μια ανάσα βρίσκονται εκπαιδευτικοί και μαθήτριες-μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων μπρος σε ένα εξαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα που εκπόνησαν, εγκρίθηκε και θα υλοποιήσουν κατά τη φετινή τους σχολική χρονιά με θέμα: «Η ‘ΔΙΑΤΡΟΦΗ’ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ», με τη συμμετοχή των Β΄-Ε΄-ΣΤ΄ Τάξεων.

     Ως έναρξη αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών από τους εκπαιδευτικούς και τις μαθήτριες-τους μαθητές της σχολικής μονάδας μια ξεχωριστή Προσκυνηματική Επίσκεψη στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κορώνης, στην οποία θησαυρίζεται η Εφέστιος και θαυματουργός εικόνα της Παναγιάς Παντανάσσης-Κορωνιωτίσσης. 

     Μέσα σε ένα πλήθος μοναστηριών, που είναι διάσπαρτα στα Άγραφα της Πίνδου, η παλαίφατος και ιστορική  Ιερά Μονή της Κορώνης, το μπαλκόνι της Θεσσαλίας κατά τον Μαύρο Καβαλάρη και Πρωθυπουργό της Ελλάδας Νικόλαο Πλαστήρα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Νομού Καρδίτσας, αλλά και όλης της πατρίδας μας. Σε αυτήν εγκαταβίωσε κατά την περίοδο της πικρής Τουρκοκρατίας ο Άγιος Ιερομάρτυς, προστάτης και πολιούχος της περιοχής Σεραφείμ, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενός Της και κατόπιν αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, και που σήμερα η χαριτόβρυτη και άφθαρτος Κάρα Του φυλάσσεται και τίθεται προς προσκύνηση από τους σεβαστούς πατέρες της Μονής. 

      Η παράδοση καταγράφει λειτουργία κρυφού Σχολειού στη Μονή κατά τους πρώτους χρόνους της σκληρής δουλείας και αργότερα μαρτυρείται λειτουργία Σχολής του Γένους, στην οποία δίδαξαν προσωπικότητες της εποχής όπως ο Αναστάσιος Γόρδιος και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που πέρασε από την περιοχή. 

      Ένας άλλος ιερότατος θησαυρός του Μοναστηριού αποτελούν οι μεγάλων διαστάσεων Δεσποτικές εικόνες, αρίστης τέχνης, μεταξύ των οποίων δεσπόζει η θαυματουργός Παναγιά της «Παμμακαρίστου», που σώθηκε θαυματουργικά το 1943 από τη φωτιά, όπου οι Γερμανοί κατακτητές την έριξαν.

      Καθώς προσέγγισαν τη Μονή δέος προκάλεσε η τεράστια σιδερένια Πύλη, η οποία μόλις σήμανε 10.00 π.μ. άνοιξε τη ζεστή αγκαλιά της στους προσκυνητές, οδηγώντας τους στο εσωτερικό του επιβλητικού Καστρομονάστηρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Μοναστήρι της Κορώνης ακολουθούνται πιστά οι αρχές του Αθωνικού μοναχικού κοινοβιακού συστήματος και η βυζαντινή ώρα. 

      Εκεί τους υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα, απέραντη αγάπη, καλοσύνη και φιλοξενία οι σεβαστοί πατέρες, υπό τις ευλογίες του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου κ.κ. Μεθοδίου. Λόγω των εργασιών εις το Καθολικό τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους ενημερώθηκαν για το ιστορικό της Μονής εις το Αρχονταρίκι Της, ενώ κατόπιν προσκύνησαν με κατάνυξη και σεβασμό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας και ιερόν τεμάχιον της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Σεραφείμ. 

      Κατόπιν δόθηκε σε όλους ως ευλογία η εικόνα Του και περνώντας στην αίθουσα της Εκθέσεως αντίκρισαν ένα άλλο κομμάτι της διακονίας των πατέρων, πέραν της αδιαλείπτου προσευχής και την πνευματική εργασία για την κατά Χριστόν πρόοδό τους και την καθοδήγηση των πιστών. Στις προθήκες υπήρχαν υπέροχα βιολογικά προϊόντα που παρήγαγαν οι ίδιοι από τους κήπους, τα κτήματα και τα ποίμνιά τους, όπως όσπρια, γαλακτοκομικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, βότανα κ.ά.

      Κάπου εδώ «ακούστηκε» μέσα στις ψυχές τους μια ψυχωφελής ρήση της μοναστικής ζωής που κρύβεται στη φράση: «Τρώμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να τρώμε» και με τις ευλογίες της Παναχράντου Μητέρας του Κυρίου και του Αγίου Σεραφείμ κατηφόρισαν, αφού ευχαρίστησαν ολόθερμα του σεβαστούς πατέρες για την υπέροχη εμπειρία και τα πλούσια συναισθήματα που αποκόμισαν, για το ταπεινό τους σχολείο για να ξεκινήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο διττό κόσμο της «διατροφής» που θα αναδυθεί μέσω του Προγράμματός τους, την υλική αλλά κυρίως την πνευματική και άφθαρτη.

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Χριστουγεννιάτικες ευχές, από την Υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα

Αυτά τα Χριστούγεννα, ας αναλογιστούμε την ομορφιά στην κοινή μας ανθρωπιά, την ελπίδα που…