proupologismos-lefta-640x360

Μέχρι τα τέλη του 2025 προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα παρέχει μια συνολική εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, βασισμένη στα δεδομένα και το ιστορικό των οφειλών τους προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Οι πληροφορίες θα συλλέγονται από διάφορες πηγές, όπως τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και παρόχους ενέργειας.

Ο κύριος σκοπός του συστήματος είναι να αποτραπεί μια νέα αύξηση του ιδιωτικού χρέους σε καθυστέρηση, ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 2010.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει την ανάπτυξη της βάσης δεδομένων για το νέο αυτό υπερ-Μητρώο. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προϋπολογίζεται κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» για τους ήδη υπάρχοντες φορείς παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους: (α) το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που συγκεντρώνει τα στοιχεία οφειλών προς τράπεζες και ιδιωτικούς φορείς, όπως αυτά καταγράφονται και στον «Τειρεσία», και (β) την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία για οφειλές προς δημόσιους φορείς (π.χ. ΕΦΚΑ, δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.).

 Ετσι, το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους θα έχει όλα τα στοιχεία οφειλών προς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και θα παράγει, μέσω αλγορίθμου, την πιστοληπτική αξιολόγηση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου με τη μορφή βαθμολογίας (credit score).

Στα στοιχεία που θα αξιοποιεί το νέο υπερ-Μητρώο συμπεριλαμβάνονται επιπλέον οι οφειλές προς ιδιώτες, που μπορεί να είναι απλήρωτα ενοίκια ή λογαριασμοί προς παρόχους ενέργειας ή τηλεπικοινωνιών.

Τον συνυπολογισμό των εν λόγω στοιχείων είχε προαναγγείλει άλλωστε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Η βαθμολογία που θα προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου θα είναι προσβάσιμη από το πρόσωπο που αφορά καθώς και από επιχειρήσεις και φορείς με τους οποίους θα υπάρχει συμβαλλόμενη σχέση, πάντα με την άδεια του αξιολογούμενου.

Υπερ-Μητρώο

Μέχρι να ενεργοποιηθεί το νέο αυτό υπερ-Μητρώο, πρώτα θα πρέπει να μπει σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Ηδη έχει δημοπρατηθεί το έργο για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων, το οποίο έχει αναλάβει η μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία ΕΥ (πρώην Εrnst & Young), ενώ αναμένεται και κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα απαραίτητα προσόντα για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής, που θα συσταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2025, σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που επιβλέπει και επικουρεί τη σύσταση της Αρχής.

Αποτύπωση

Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα διασυνδεθεί με τον «Τειρεσία» προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή δεδομένων για την καλύτερη αποτύπωση του πιστωτικού προφίλ ενός φυσικού ή νομικού προσώπου. Κάθε φορέας θα μπορεί να προχωρά στη δική του επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων προκειμένου να διαμορφώνει τη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας που αφορά τον σκοπό που εξυπηρετεί – δηλαδή, το τραπεζικό σύστημα αν πρόκειται για τον «Τειρεσία» και το Δημόσιο αν πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Πηγή:kefaloniamagazine.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Θέση εργασίας σε Φαρμακείο, στο Δ. Πύλης

Ζητείται άτομο ηλικίας 23-29 ετών με κάρτα ανεργίας, για άμεση πρόσληψη σε περιφερειακό Φα…