
Στον απόηχο των αναταράξεων που προκάλεσε τόσο η πρόταση της κυβέρνησης για τον Βύρωνα Πολύδωρα ως επικεφαλής του ΕΣΡ, όσο και η συνέντευξη του στην ΕΡΤ, συγκαλείται το απόγευμα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Ραδιοτηλεόρασης.
Με τη Ν.Δ. να επιμένει στην ακύρωση του νόμου Παππά, προκειμένου να συναινέσει και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης να αντιτίθενται κατηγορηματικά στην υποψηφιότητα Πολύδωρα, η Διάσκεψη προδιαγράφεται πιθανότατα άγονη.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να βρεθούν την τελευταία στιγμή κάποιοι δίαυλοι συνεννόησης που θα σχετίζονται κυρίως με τη διαδικασία και λιγότερο με τα πρόσωπα. Για το σκοπό αυτό εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες ένα εντονότατο παρασκήνιο με πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν μάλιστα χαρακτηριστικά στο alstantiri.gr ότι δεν θα πρόκειται για τρίπλα αλλά για «ανάποδο ψαλίδι»…
Τον τόνο για το ενδεχόμενο συνεννόησης έδωσε το Σάββατο ο Νίκος Παππάς, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», κατέληγε στην δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας. Χθές ωστόσο επανήλθε με νεώτερη δήλωση, με την οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστικός πρός τη Ν.Δ. την οποία κάλεσε να αποδείξει εάν έχει αίσθηση της Συνταγματικής της ευθύνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Η ΝΔ υποστήριξε πως το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Προσέθεσε ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
«Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Το ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν «πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίττας στα ΜΜΕ».
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την άμεση ανάγκη μιας άλλη συναινετικής λύσης, σημειώνοντας πως «πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο».
Να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή σύνθεση για το ΕΣΡ, προτείνει η Ένωση Κεντρώων.
To Ποτάμι ανέφερε πως δεν παίζει με τους θεσμούς και «δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών, σημειώνοντας πως δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας».
altsantiri.gr