Bele laz (1)

Τα κορίτσια και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου, αναβίωσαν χθες Σάββατο 8 Απριλίου, το έθμο του του Λαζάρου, το οποίο αν μη τι άλλο, συμβολίζει την ανάσταση την αναγέννηση και την νέα ζωή, επάνω στη γη.

Οι Λαζαρίνες του Παλαιομοναστήρου, συνεπείς κάθε χρόνο στο ραντεβού τους με την παράδοση, πρεριδιάβηκαν τους δρόμους του χωριού ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, τραγουδώντας γνωστά τραγούδια της ημέρας, με το έθιμο να επιβάλλει το πέρασμά τους από κάθε σπίτι του χωριού και ανάλλογα με την περίσταση, την σύσταση δηλ. της οικογενειακής κατάστασης, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο, τραγουδούσαν και το ανάλογο τραγούδι, τα οποία εντοπίζονται σε 15 διαφορετικές περιπτώσεις, όπως…για τον δάσκαλο, τον παπά, τον γραμματιζούμενο, τον μοναχογιό, την μοναχοκόρη, το νεογέννητο αγόρι, αλλά & κορίτσι κορίτσι, τον ανύπαντρο/η, τον άτεκνο/η, τον ξενιτεμένο και δύο για αυτούς που δεν έβγαιναν να κεράσουν, τις Λαζαρίνες.

***Θα προσπαθήσουμε την Μεγ. Εβδομάδα να κάνουμε ένα βιντεορεπορτάζ, με όλα αυτά τα υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια του εθίμου του Λαζάρου.

Bele laz (3)

Bele laz (2)

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές των Δήμων Πύλης & Φαρκαδόνας

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…