Πρόσφυγες Σκόπια

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για επιστροφή προσφύγων από τα Σκόπια»
Απόλυτη σύγχυση επικρατεί έως αυτή την ώρα σχετικά με την τύχη των μεταναστών και προσφύγων που πέρασαν χθες Δευτέρα τα σύνορα. «Όσοι πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα παραμένουν στα Σκόπια» επιμένουν κυβερνητικές πήγες.

Μετά τη σύσκεψη στο Μάξιμου καλά πληροφορημένες κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής και εάν υποβληθεί με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΠΓΔΜ και ΕΕ «θα δούμε…»

Από το Μάξιμου επισήμαιναν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για επιστροφή προσφύγων από τα Σκόπια σε ελληνικό έδαφος.

Στον αντίποδα, οι Σκοπιανές αρχές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας γύρισαν πίσω είτε με φορτηγά είτε από τα βουνά στα σύνορα 700 με 800 άτομα.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κρατούνται στο χωριό Μόι, κοντά στη Γευγελή, παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων.

Για εγκληματική
 συμπεριφορά σε βάρος των προσφύγων κατήγγειλε ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και σε διάφορες άλλες διεθνείς οργανώσεις να παρέμβουν.

Την απουσία του κρατικού κράτους στην Ειδομένη κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέπτεται εκτάκτως την περιοχή.

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης» τόνιζε νωρίτερα στον σταθμό μας ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, o oποίος ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε ελληνικό έδαφος είναι μέχρι στιγμής περίπου 46.000.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχθεί η κυβέρνηση την επανεισδοχή των περίπου χιλίων προσφύγων που πέρασαν χθες Δευτέρα από την Ειδομένη στα Σκόπια, άφηνε στον σταθμό μας ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρχει κίνηση για επανεισδοχή τους (σ.σ από την ΠΓΔΜ) θα την εξετάσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Αιχμές για τη στάση της Αθήνας άφησε στο μεταξύ τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι.

Πηγή:skai.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Βγήκε μαχαίρι σε ΤΚ του Δ. Πύλης…

Για άγνωστες προσωπικές διαφορές, ήρθαν σε συμπλοκή δύο νεαρά άτομα 40 & 35 χρονών περ…