tzanis-gsevve-copy

Στην 47η Γενική – Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, συμμετείχε, ο Αντ/ρχος Πολιτικής Προστασίας του Δ. Πύλης κ. Άρης Τζάνης, ως αντιπρόσωπος στην ΓΣΕΒΕΕ για την Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων.

Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου στο NovoTel Hotel στην Αθήνα & παραβρέθηκαν επίσης οι Τρικαλινοί βαγγ. Αγγελάκης πρόεδρος ΟΕΒΕ Τρικάλων, ο οποίος επανεκλέχθηκε στο νέο Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ & μάλιστα δεύτερος πίσω από τον πρόεδρος Γ. Καββαθά, ο Δημ. Ιωάννου, Βασ. Μπακογιάννης, Δημ. Παναγιωτόπουλος & Δημ. Κόκκας Γεν. Γραμματέας της ΟΕΒΕ Τρικάλων.

Καββαθάς: Ωρολογιακή βόμβα οι ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό

Κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της 47ης Γενικής Συνέλευσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Καββαθάς παρέθεσε ακόμη πέντε σημεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία και το περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ασφυκτικό.

  1. Στασιμότητα της οικονομίας και «ισορροπία» σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  2. Ένα δεύτερο στοιχείο για το οποίο ορισμένοι αναλυτές πανηγυρίζουν είναι η μείωση του αριθμού των ανέργων και η ανάκαμψη της απασχόλησης. Το πρώτο στοιχείο που διαφεύγει σε κάθε περίπτωση της προσοχής τους είναι η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα για τέταρτη συνεχή χρονιά. Αν η αισιοδοξία τους είναι βάσιμη, τότε η ανεργία θα φτάσει στο 10 % σε περίοδο 15 ετών. Και όπως είπε ο Κέυνς “Στο τέλος του δρόμου θα είμαστε όλοι νεκροί”. Αυτό όμως που οπωσδήποτε αυτού του είδους οι αναλυτές δεν είναι σε θέση να δουν ή δεν θέλουν να δουν, πρώτα είναι, ότι η αύξηση της απασχόλησης αφορά κυρίως περιστασιακές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης με χαμηλά αν όχι εκμηδενισμένα εισοδήματα και, δεύτερον, ότι η μείωση στον αριθμό των ανέργων οφείλεται αφενός στη εξωτερική μετανάστευση των νέων αλλά και στη μετακίνηση σημαντικού αριθμού ανέργων στον μη ενεργό πληθυσμό.
  3. Η τελευταία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι τα «λουκέτα» καλά κρατούν. Μάλιστα, το νέο στοιχείο που έφερε στο φώς αυτή η έρευνα, είναι ότι ο κίνδυνος κλεισίματος επικεντρώνεται για πρώτη φορά σε εκείνες τις επιχειρήσεις (στους αυτοαπασχολούμενους στον τομέα των υπηρεσιών), οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν δείξει εξαιρετική αντοχή στην οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό, μιλήσαμε για ένα ποιοτικά διαφορετικό είδος «λουκέτων» που αντιστοιχεί σε αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, στο συνολικό αριθμό των «λουκέτων» πρέπει να συμπεριλάβουμε και εκείνες τις επιχειρήσεις στους κλάδους του εμπορίου και της μεταποίησης, οι οποίες προτίθενται να μεταφέρουν είτε την έδρα είτε την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε γειτονικές με πιο ευνοϊκό φορολογικό ή / και μισθολογικό περιβάλλον.
  4. Στην ίδια έρευνα του οικονομικού κλίματος που διεξήγαγε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ένα εξίσου ανησυχητικό εύρημα αφορά την επενδυτική συμπεριφορά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Έτσι, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μείωση των επενδυτικών τους δαπανών, ενώ στον κλάδο της μεταποίησης η αποεπένδυση έχει ως σωρευτικό αποτέλεσμα την αδράνεια, στο 60% του κεφαλαιουχικού τους εξοπλισμού.
  5. Ως προς τη ρευστότητα και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση η κατάσταση παραμένει δυσοίωνη για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το αρνητικό κλίμα παραμένουν οι ίδιοι: μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, περαιτέρω μείωση στον κύκλο εργασιών, αρνητική πιστωτική επέκταση εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος, κατάρρευση του άτυπου χρηματοδοτικού συστήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών.
Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Βγήκε μαχαίρι σε ΤΚ του Δ. Πύλης…

Για άγνωστες προσωπικές διαφορές, ήρθαν σε συμπλοκή δύο νεαρά άτομα 40 & 35 χρονών περ…