araxovitis_irakleio_0

Για τη θωράκιση της χώρας με δημόσιες επενδύσεις απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, μίλησε στις 22 Μαρτίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Περιφέρεια Κρήτης στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το ποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για δημόσιες επενδύσεις μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κλιματική αλλαγή τόνισε πως τα πρώτα συμπτώματά της τα βλέπει όλη η Ευρώπη να εμφανίζονται στο Νότο, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξουν συνολικές πολιτικές και παρεμβάσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ενώ έγιναν ομιλίες και παρουσιάσεις από τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Κρήτη, καθώς και παρεμβάσεις από εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων.

Ο Υπουργός κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τη Βιάννο και έπειτα στην Ιεράπετρα, όπου μίλησε στις 7 μ.μ. για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το Σάββατο το πρωί παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες εισηγήσεις των ομιλητών της ημερίδας.

Η ομιλία του Υπουργού

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της σημερινής ημέρας για να μιλήσουμε για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής. Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό και αύριο για τη Μετεωρολογία.

Επιλέξαμε να κάνουμε σήμερα μία πολύ σημαντική ημερίδα για ολόκληρη την Κρήτη συμμεριζόμενοι τις αγωνίες των τοπικών φορέων, των φορέων των αγροτών, και της Περιφέρειας Κρήτης, για να συζητήσουμε για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το οποίο μας απασχολεί, βλέπουμε τις συνέπειες του και το επόμενο χρονικό διάστημα, τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο έντονο. Αυτό που λέγαμε κάποτε ακραία καιρικά φαινόμενα, όντως είναι ακραία και τώρα πια έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας σήμερα είναι πολλές, πολύπλοκες, πολυεπίπεδες και ιδιαίτερα σύνθετες.

Η σημαντικότερη πρόκληση είναι αναμφισβήτητα η Κλιματική Αλλαγή. Ο πρωτογενής τομέας έχει την μεγαλύτερη έκθεση στα φαινόμενα και στις επιπτώσεις της, καθώς έχει συνδεθεί με επιβλαβείς επιδράσεις τόσο στην ποσότητα και ποιότητα των γεωργικών προϊόντων όσο και στους φυσικούς πόρους (έδαφος, νερό).

Η γεωργία αποτελεί τον τομέα που είναι πιο εκτεθειμένος στις κλιματικές αλλαγές αφού εξαρτάται άμεσα από τους κλιματικούς παράγοντες (θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, βροχόπτωση).

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή έχουν και κοινωνικοοικομικό αντίκτυπο αφού υπάρχει άμεση απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς (προϊόν) και έμμεση επιβάρυνση για το κράτος (αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα). Η χρονιά που έκλεισε αλλά και οι πρώτοι μήνες του 2019 είναι χαρακτηριστικοί  (ελαιοκομία, Κρήτη, Χανιά κ.λπ.).

Κατά συνέπεια, η αντιμετώπιση της υποβάθμισης των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό) κρίνεται αναγκαία σε εθνικό επίπεδο.

Σαν Πολιτεία οφείλουμε να λάβουμε μέτρα και ήδη στο σχεδιασμό μας πρώτο μέλημα είναι:

α) υλοποίηση δημόσιων μεγάλων έργων, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ,

β) η προσαρμογή των υπηρεσιών όπως ο ΕΛΓΑ στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή των αντίστοιχων προγραμμάτων που αφορούν τους αγρότες.

Πρώτη προτεραιότητα δίνουμε, επίσης, σε δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προσαρμογή σε θέματα επιλογής καλλιεργειών, εξοικονόμησης νερού και νέων τεχνικών καλλιέργειας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή μακροχρόνια και όχι κοντόφθαλμα, αλλά με μία προοπτική να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ολόκληρη η αγροτική παραγωγή και ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, σε μία κατάσταση που δεν θα περάσει, θα την έχουμε τα επόμενα χρόνια οπότε οφείλουμε να προετοιμαστούμε σαν Πολιτεία και να προετοιμάσουμε και τους παραγωγούς.

Πηγή:agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θέση εργασίας σε Φαρμακείο, στο Δ. Πύλης

Ζητείται άτομο ηλικίας 23-29 ετών με κάρτα ανεργίας, για άμεση πρόσληψη σε περιφερειακό Φα…