metoritis-copy

Τι μπορεί να γίνει αν κάποια μέρα ανακοινώσουν οι επιστήμονες πως ένας μεγάλος μετεωρίτης κατευθύνεται προς τη Γη και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να σχεδιαστεί αποστολή εκτροπής του;

asteroid20161103-16

Το ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν από κοινού στην Καλιφόρνια η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (FEMA) των ΗΠΑ, με μια άσκηση επί χάρτου.

Η άσκηση αυτή είχε ως βασικό στόχο να οριστούν οι ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα στην περίπτωση που η ζωή ακολουθήσει το σενάριο ταινιών επιστημονικής φαντασίας, καθώς και ο τρόπος συντονισμού της αντίδρασης κρατικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως NASA και FEMA συνεργάζονται ήδη μέσω του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας, το οποίο έχει συσταθεί από την πρώτη.

214177g-screen_shot_2016-11-07_at_10-38-47_p-m

Ο Τόμας Ζερμπούχεν, εκπρόσωπος της NASA, δήλωσε σχετικά με την άσκηση:

«Δεν είναι ζήτημα το εάν αλλά το πότε θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση […] Όμως αντίθετα με κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία μας, έχουμε τώρα την ικανότητα να αντιδράσουμε στην απειλή μιας πρόσκρουσης μέσω συνεχών αστρονομικών παρατηρήσεων, προβλέψεων, προγραμματισμού δράσεων και μετριασμού των επιπτώσεων».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της FEMA, Κρεγκ Φουγκέιτ, ανάφερε:

«Είναι ζωτικό να εξασκούμαστε γι’ αυτά τα σενάρια καταστροφής που έχουν μεν χαμηλή πιθανότητα, αλλά τεράστιες επιπτώσεις. Κάνοντας σχέδια από τώρα, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν και όταν χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο συμβάν».

altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Αγ. Βησσαρίωνας: «Εφυγε» από τη ζωή η Τριανταφυλλιά Κράλλη

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΡΑΛΛΗ ΕΤΩΝ 89 Θανούσα κηδε…