Mantalia Panagiota

Η βία κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια αποτελεί πρόβλημα με προεκτάσεις σε ατομικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Πέρα από τις επιπτώσεις στο θύμα και τα μέλη της οικογένειας, η βία προκαλεί τον κοινωνικό αποκλεισμό και ευνοεί την αναπαραγωγή λανθασμένων κοινωνικών ρόλων. Οι επιπτώσεις της βίας κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας κατά της γυναίκας μέσα στην οικογένεια αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι ατομικά, κοινωνικά, σαν κράτος. Πρέπει να στοχεύσουμε στη δομική καταπίεση ενάντια στις γυναίκες, με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν οι θεσμικές διακρίσεις κάθε είδους.

Να απορρίψουμε την βία και τον σεξισμό στους ιδιωτικούς χώρους και τους χώρους δουλειάς. Με ουσιαστική προστασία της μητρότητας, άδειες τοκετού και επιδόματα για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες -με «ευελιξία» αν οι ίδιες το επιθυμούν.  Με ίσες αμοιβές, αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του ωραρίου, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση πολιτικές που προστατεύουν δομικά τη γυναίκα και ενισχύουν την αυτονομία της.

Παναγιώτα Μανταλιά (Εκπαιδευτικός)

Υποψήφια Περ/ακή Σύμβουλος

με τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Πρότυπο – 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων: Επιμόρφωση Erasmus στο Ελσίνκι – Η σχολική τάξη του μέλλοντος

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS KA1, το Πρότυπο – 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετε…