mastos

Οι πυκνοί μαστοί είναι οι μαστοί που αποτελούνται από περισσότερο αδενώδη και συνδετικό ιστό παρά από λιπώδη ιστό. Αυτό παρατηρείται συχνά μετά την εμμηνόπαυση και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Τα προληπτικά μέτρα και η τρισδιάστατη μαστογραφία πιθανώς αποτελούν την καλύτερη λύση.

Αν έχετε πυκνούς μαστούς, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε.

Καταρχάς πρέπει να θυμάστε ότι αυτό το είδος μαστών αποτελείται από περισσότερο ινώδη ιστό, γεγονός που συνδέεται με ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι διατρέχετε 100% κίνδυνο να εμφανίσετε όγκο στον μαστό σας αργά ή γρήγορα. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και αυτή αυξάνεται αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Αρκεί να κάνετε τακτικά εξετάσεις για τον έλεγχο της μορφολογίας και της υγείας των μαστών σας. Μιλάμε για «πρόληψη» φυσικά, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι οι πυκνοί μαστοί αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου που δεν πρέπει να παραμελείτε.

Παρακάτω στο άρθρο μας θα σας παρουσιάσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά των πυκνών μαστών

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας μερικά σημαντικά πράγματα. Οι πυκνοί μαστοί δεν είναι πάντα πιο μεγάλοι μαστοί με περισσότερο λιπώδη ιστό. Αυτό δεν έχει καμία σχέση.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι παράγοντες που είναι σημαντικό να θυμάστε:

  • Όταν είστε πιο νέες, οι μαστοί σας έχουν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε λιπώδη ιστό, αδενώδη ιστό και ινώδη ιστό.
  • Καθώς πλησιάζετε την εμμηνόπαυση, οι μαστοί σας γίνονται πιο πυκνοί. Έχετε περισσότερο αδενώδη και ινώδη συνδετικό ιστό και λιγότερο λιπώδη ιστό.
  • Όταν γίνεται μαστογραφία σε μαστούς με μεγάλη πυκνότητα, τα αποτελέσματα διαβάζονται και ερμηνεύονται πιο δύσκολα από ό,τι αν οι μαστοί είναι λιγότερο πυκνοί.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ο καρκίνος είναι κληρονομικός; Τι πρέπει να ξέρετε!

 

Πυκνοί μαστοί: κάτι που πρέπει να ελέγχετε και που πρέπει να έχετε υπόψη

  • Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι γυναίκες με πιο πυκνούς μαστούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
  • Και πάλι θέλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου. Δεν είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να κάνετε μαστογραφία σε ετήσια βάση αντί κάθε δύο ή τρία χρόνια.

Μην πανικοβάλλεστε: μία στις τέσσερις γυναίκες έχει πυκνούς μαστούς

Οι μαστοί αποτελούνται από τρία είδη ιστού: αδενώδη, λιπώδη και ινώδη. Όταν έχετε πυκνούς μαστούς, αυτό απλώς σημαίνει ότι η αναλογία του ινώδους προς τον λιπώδη ιστό είναι πιο υψηλή από ό,τι συνήθως.

  • Αν και ισχύει ότι ο παράγοντας αυτός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα στατιστικά στοιχεία, υπάρχει ακόμα ένας πολύ πιο ισχυρός παράγοντας: το γενετικό ιστορικό σας.
  • Αν δεν υπάρχουν κρούσματα καρκίνου του μαστού στη μητέρα, στις θείες ή στις αδελφές σας, ο κίνδυνος να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού επειδή έχετε πυκνούς μαστούς είναι μικρός.

Όμως μην περιμένετε: η ετήσια μαστογραφία εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να είστε πιο ήρεμες.

Πότε οι μαστοί γίνονται πιο πυκνοί;

Όπως είπαμε παραπάνω, πιθανώς δεν γνωρίζετε αν οι μαστοί σας θα είναι πυκνοί ή όχι. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες κινδύνου που καθορίζουν την εμφάνισή του.

  • Εμμηνόπαυση: λόγω μεταβολικών και ορμονικών αλλαγών σε ηλικία μεταξύ 50 και 55 ετών, οι μαστοί χάνουν την ισορροπία ανάμεσα στον αδενώδη, τον λιπώδη και τον ινώδη ιστό.
  • Επίσης αν κάνετε καθιστική ζωή και πάρετε βάρος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερος.

Γενετικοί παράγοντες καθορίζουν το αν οι μαστοί σας με τον καιρό θα γίνουν πιο πυκνοί.

Κλειδιά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε πυκνούς μαστούς

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό

Στην αρχή του παρόντος άρθρου αναφέραμε ότι, αν έχετε γενετικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της νόσου.

Σε αυτήν την περίπτωση τα προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα. Όμως ο γιατρός σας μπορεί πάντα να σας υποδείξει τις καλύτερες στρατηγικές σύμφωνα με την προσωπική σας κατάσταση.

  • Αν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες, η θεραπεία υποκατάστασης ορμονώνμπορεί να είναι η πιο κατάλληλη πορεία μόλις φτάσετε στην εμμηνόπαυση.
  • Δεν μπορείτε να αγνοήσετε το γεγονός ότι, αν έχετε πυκνούς μαστούς και κάποια συγγενής σας έχει πάθει καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος να εμφανίσετε καρκίνο είναι τρεις φορές μεγαλύτερος.

Κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθείτε σε κάθε περίπτωση

  • Μην καπνίζετε.
  • Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.
  • Μην κάνετε καθιστική ζωή –παραμείνετε δραστήριες κάνοντας αεροβικές ασκήσεις.
  • Αποφύγετε τη διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά, λευκό αλεύρι, ζάχαρη
  • Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά οξέα (όπως ελαιόλαδο).
  • Πίνετε άφθονα υγρά.

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…