
Καθοδικά κινούνται οι βάσεις στις περισσότερες σχολές με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές, είπε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν-130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας. Αναλυτικότερα εξήγησε ότι η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, οι παιδαγωγικές στα 600 μόρια, οι μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.
Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμηση τους. Οι γυναίκες έχουν πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες ακολουθούν με 46%.
Παράλληλα τόνισε ότι οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια φτάνουν περίπου πάνω από 25% και στα επαγγελματικά λύκεια πάνω από 40%. «Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.
Επιπλέον εξήγησε ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην Γ Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β Λυκείου.