3373541

Στη σύσταση τμήματος πρωτογενούς τομέα αναμένεται να προχωρήσουν αρκετά Επιμελητήρια της χώρας το επόμενο διάστημα, αν και ορισμένα ήδη το έχουν κάνει.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, επ’ αφορμή και της Γενικής Συνέλευσης των Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στην Θεσσαλονίκη. Η λύση αυτή προτιμήθηκε έναντι της πρότασης για ίδρυση ξέχωρου Αγροτικού Επιμελητηρίου, που θα ήταν και πιο χρονοβόρα. Στην σύσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες μας, έγινε στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στην συμπρωτεύουσα, παρέστη ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας.

Σε σχέση με το ζήτημα μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση αυτή. «Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση και έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Μίχαλο, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την σύσκεψη αυτή, στην οποία έλαβε μέρος και ο Πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων αποφασίσαμε αντί για ίδρυση ξεχωριστών Αγροτικών Επιμελητηρίων που θα χρειάζονταν και περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν, να πάμε σε ίδρυση αγροτικού τμήματος εντός εκάστου Επιμελητηρίου, μιας και οι δομές ήδη υπάρχουν και ήδη μάλιστα κάποια Επιμελητήρια το έχουν υλοποιήσει προ μηνών. Στο τμήμα αυτό θα μπορούν να εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι κ.λπ. Μεταξύ των στόχων μας θα είναι και δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης πληροφοριών προς τον πρωτογενή τομέα».

Τα τμήματα θα ενημερώνουν τους παραγωγούς μεταξύ άλλων και για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υφίστανται

Πρόσφατα ο κ. Τρουπής είχε συναντηθεί με τον υπουργό Μάκη Βορίδη για το ζήτημα αυτό και του κατέθεσε ορισμένες προτάσεις με ένα υπόμνημα.

Γιάννης Τρουπής
Ο κ. Γιάννης Τρουπής

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που μας απέστειλε ο κ. Τρουπής «το συγκεκριμένο τμήμα θα συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του νομού που σχετίζονται με αυτόν, ενώ αναμένεται να προσφέρει ενημέρωση αλλά και πρόσβαση σε υπηρεσίες και προγράμματα που τα έχουν ανάγκη οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα.

Σκοπός της ίδρυσης του νέου Αγροτικού Τμήματος είναι ο παραγωγός να εισπράξει την υπεραξία των προϊόντων που παράγει η Αρκαδία και μπορεί να αποδώσει πολλαπλασιαστικά και ανταποδοτικά στην τοπική οικονομία και αυτό είναι εφικτό μέσα από την:

-ανάπτυξη της φιλοσοφίας του σύγχρονου επιχειρείν σε όσους παράγουν, διασύνδεση της τοπικής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής με τις αγορές, υποστήριξη εισόδου σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον αγροδιατροφικό κλάδο. Τα οφέλη συμμετοχής στο νέο Αγροτικό Τμήμα, τα οποία αποτελούν τους στόχους του Επιμελητηρίου, είναι πολλά, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά:

1. Πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με: 

-τις απαιτήσεις των αγορών αναφορικά με το είδος των προϊόντων και τις διαδικασίες παραγωγής

-τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς κλαδικές πολιτικές την μείωση του κόστους παραγωγής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών)

-τις χρηματοδοτικές δυνατότητες

-τη δημιουργία εμπορεύσιμων προϊόντων και δικτύων πωλήσεων.

2. Ενίσχυση του συνεργατισμού

3. Διασύνδεση με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα

4. Ανάδειξη και προβολή των επώνυμων τοπικών προϊόντων (ΠΟΠ και ΠΓΠ) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

5. Ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο.

6. Συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μεταφορά και ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλών, τεχνογνωσίας, πορισμάτων έρευνας και καλών πρακτικών

-Διοργάνωση και υλοποίηση κοινών δράσεων

-Διοργάνωση συναντήσεων, ανταλλαγών και κάθε άλλης πρόσφορης δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό

-Κοινή διεκδίκηση και υλοποίηση διακρατικών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων

-Εκπόνηση και κατάθεση προτάσεων – μελετών για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής στην περιφέρεια.

Τέλος, θεωρούμε ότι οι βάσεις και οι απαραίτητες δομές για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα υπάρχουν ήδη στα Επιμελητήρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν θα υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αγροτών και των επαγγελματιών.

Στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, έχουμε αποδείξει μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις μας ότι δεν ξεχωρίζουμε τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα από τα εγγεγραμμένα μέλη μας. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το Επιμελητήριο μας να αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον, οικείο και προσιτό για τους αγρότες – κτηνοτρόφους – παραγωγούς.

Η διαδικασία ίδρυσης τμημάτων πρωτογενούς τομέα στα Επιμελητήρια αποτελεί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και σημαντικά κόστη, ενώ τα Επιμελητήρια είναι ήδη άρτια δομημένα και έτοιμα να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες».

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Με πρωτιά σε ψήφους, Γεν. Γραμματέας στον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Τρικάλων, ο Περικλής Βασιλείου

Την προηγούμενη Τετάρτη 24/4/2024 από τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Τρικάλων στις…