Gymnasio 2

Το 1ο Γυμνάσιο Πύλης πραγματοποίησε εκδήλωση για την ¨Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας¨ που καθιερώθηκε να γιορτάζεται από το 2017 κάθε χρόνο  την 9η Φεβρουαρίου.

Μαθητές της Γ΄Τάξης υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου καθηγήτριας κας Καλαμαρά Ρέας και την  τεχνική υποστήριξη της καθηγήτριας γαλλικών, κας Μυλωνά Αλίκης, ανέλαβαν να αναδείξουν τη σπουδαιότητα και το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων  έργων μεγάλων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών και την προβολή ανάλογου οπτικοακουστικού υλικού.

           Στην εκδήλωση αυτή τονίστηκε ότι η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι από τις παλιότερες του κόσμου και της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν τα γραπτά τους μνημεία.

Ειδικότερα η ελληνική γλώσσα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την παγκόσμια γλώσσα και πολιτισμό, γιατί από τη μια χρησίμευσε να εκφράσει την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου και από την άλλη γιατί πάνω της στηρίζεται όχι μόνο η νέα ελληνική γλώσσα, αλλά και μια σειρά άλλων, όπως η λατινική και οι καλούμενες λατινογενείς γλώσσες (ιταλική, αγγλική, γαλλική κ.α.).Αμέτρητες είναι οι διεθνείς ελληνικές λέξεις. Η διεθνής αγγλική γλώσσα, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σήμερα πάνω από 50.000 λέξεις, όπως υπολογίζεται,ελληνικής καταγωγής.                                                                                                                               

Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή είναι αυτές που γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες και τις τέχνες.Τα πρώτα κείμενα Μαθηματικών, Φυσικής, Αστρονομίας, Νομικής, Ιατρικής, Ιστορίας, Γλωσσολογίας κ.τ.λ. γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα και γραφή. Τα πρώτα θεατρικά έργα, καθώς και τα βυζαντινά λογοτεχνικά έργα έχουν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα.                              

Οι περισσότεροι από τους Ρωμαίους είχαν ελληνική μόρφωση και ήσαν γνώστες της ελληνικής γλώσσας και γι αυτό άλλωστε πολλοί από τους αυτοκράτορές τους εκφωνούσαν τους λόγους τους στο «Αθήναιον» της Ρώμης στα ελληνικά ή έγραφαν τα συγγράμματά τους και στην ελληνική γλώσσα: Μάρκος Αυρήλιος, Κικέρων κ.α.
Ομοίως οι απόστολοι: Παύλος, Ιωάννης, Λουκάς και Ματθαίος, έγραψαν τα Ευαγγέλια κατευθείαν στην ελληνική γλώσσα, ενώ η παλαιά διαθήκη έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μόνο μετά τη μετάφρασή της  στην ελληνική.

          Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμβολή του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή, που τιμάται ταυτόχρονα την 9η Φεβρουαρίου.

          Κλείνοντας ακούστηκαν τα εξής:

          “Αν για κάποιον λόγο οι ελληνικές λέξεις μια μέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν και να συνομιλήσουν.

Σε όλες τις γλώσσες, ιδίως σε τομείς όπως η φιλοσοφία και οι επιστήμες, θα έπεφτε σκοτάδι. Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φως, το φως του πολιτισμού. Ένα φως όλο ψυχή.”

Gymnasio 1

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Την άμεση παράταση για την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών ζητά η ΟΕΒΕ Τρικάλων

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με κ…