
Ακολούθησε τις συμβουλές μας και δεν θα τα κάνεις… πατάτα.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: η πατάτα αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές αμύλου, ενώ περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία. Και η αλήθεια είναι ότι όλοι προτιμούμε την τηγανιτή εκδοχή τους στη θέση της ψητής ή της βραστής. Ωστόσο, οι τηγανιτές πατάτες είναι έντονα συνδεδεμένες στο μυαλό όλων μας με την αύξηση του σωματικού βάρους κι, έτσι, αντιμετωπίζονται ως η υπέρτατη ένοχη απόλαυση. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα τρόφιμα και μάλιστα ανεξάρτητα από το πόσο «καλά» ή «κακά» τα θεωρούμε για τη σιλουέτα μας αρκεί να δίνουμε βάση στη συχνότητα και την ποσότητα.
Για να δώσεις άδεια παραμονής στις τηγανιτές πατάτες στο τραπέζι σου, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που τις μαγειρεύεις, ώστε αυτό που απολαμβάνεις να είναι μια πιο υγιεινή, ελαφριά και λιγότερο θερμιδογόνα εκδοχή τους.
Ποιες είναι αυτές;
#2 Βάλε το σωστό λάδι. Η μαμά και η γιαγιά σου πιθανόν να προτιμούσαν να τηγανίζουν τις πατάτες τους σε σπορέλαιο. Ωστόσο, εμείς σου προτείνουμε να το βάλεις άκρη και, στη θέση του, να βάλεις στο τηγάνι, ελαιόλαδο, το οποίο είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για το τηγάνισμα.
#3 Το μέγεθος μετράει. Κι όμως, οι ψιλοκομμένες πατάτες περιέχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους σε σύγκριση με τις χοντροκομμένες. Με άλλα λόγια, καλό είναι να μην τις κόβεις πολύ λεπτές.
#4 Στράγγιξέ τις καλά. Αφού τις τηγανίσεις, άφησε τις πατάτες να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί κάποια ποσότητα λαδιού.
Πηγή:allyou.gr