entero_kolitida

Μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων από ελκώδη κολίτιδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 «Οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πάντα μας ρωτούν τι πρέπει να τρώνε για τη βελτίωση των συμπτωμάτων» αναφέρει η ερευνήτρια Δρ. Maria Abreu, καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Δυστυχώς, έχουν γίνει πολύ λίγες αξιόπιστες μελέτες που να παρέχουν σχετικές πληροφορίες» προσθέτει.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, η Abreu και οι συνεργάτες της εξέτασαν 17 άτομα με ελκώδη κολίτιδα, μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια με αίμα, κοιλιακές κράμπες και πόνο. Οι πάσχοντες που συμμετείχαν στη μελέτη ή ήταν σε στάδιο ύφεσης ή είχαν ήπια μορφή της ασθένειας, δηλαδή λίγη διάρροια, αιμορραγία ή πόνο.

Τα μέλη της μίας ομάδας ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και μόλις 10% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά.

Η άλλη ομάδα ακολουθούσε διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες από τη αμερικανική δίαιτα, αλλά περίπου το 35-40% των θερμίδων τους προέρχονταν από λιπαρά.

Οι δύο ομάδες ακολούθησαν τις δίαιτες για ένα μήνα και στη συνέχεια αντάλλαξαν δίαιτες για άλλον ένα μήνα.

«Τα ευρήματα ήταν συναρπαστικά και μας δείχνουν πόσο κακή είναι η διατροφή των ασθενών» δήλωσε η Abreu.

Όσοι ακολουθούσαν δίαιτα με λίγα λιπαρά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και σημάδια βελτίωσης της ανισορροπίας βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σε πολλούς πάσχοντες ωστόσο, συστήνεται να αποφεύγουν τα φρούτα και τα λαχανικά, σημείωσαν οι ερευνητές.

Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λιπαρά, μπορεί επίσης να ωφελήσει τους ανθρώπους με άλλα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

«Τώρα δοκιμάζουμε μια παρόμοια διατροφή σε ασθενείς με νόσο του Crohn, αλλά προσθέτουμε ένα ψυχολογικό συστατικό για να βοηθήσουμε στη μακροχρόνια συμμόρφωση με μια υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο Abreu.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Πηγή: onmed.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…