tsipras_v_280918

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, φοβούμενος ότι η πολιτική αστάθεια δεν συνάδει με το εγχείρημα προσέλκυσης ξένων επενδυτών, στο οποίο έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες, έκανε προσπάθεια να σταματήσει τη σεναριολογία περί πτώσης της κυβέρνησής του με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και πρόωρων εκλογών, ακόμη και στις αρχές του έτους.

«Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος… Αυτό συνιστά σινιάλο σταθερότητας» ήταν το μήνυμα που έστειλε.

 Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην WSJ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πάντες και κυρίως τον αμερικανικό παράγοντα, που ενδιαφέρεται κυρίως για την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, δηλώνοντας αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό ο Πάνος Καμμένος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του δεν θα πέσει, ακόμη κι αν άρει την εμπιστοσύνη προς αυτή ο κ. Καμμένος. Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός, είτε προαναγγέλλει προσπάθεια να επιτύχει μία νέα κοινοβουλευτική συμμαχία, με ανεξάρτητους βουλευτές ή και το Ποτάμι, είτε προκαλεί τον σημερινό εταίρο του να αλλάξει στάση και να μην συνδέσει την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους ΑΝΕΛ με αποχώρησή τους από το κυβερνητικό σχήμα.

«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας στην πΓΔΜ» ξεκαθάρισε.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε: «Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ». Ο ίδιος δήλωσε δε ότι «η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».

topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Γιορτή Αθλητισμού και Κοινωνικής Συνοχής, το Πανχασιακό τουρνουά ποδοσφαίρου

Την ερχόμενη Κυριακή στις 12 Μαΐου από τις 4 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., το γήπεδο της Ασπροκκλησ…